Utrka za drugo mjesto

Hajduk je u ovom trenutku najveći konkurent Bišćanovoj momčadi

Denis Frančišković

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

to pokazuje i forma u posljednjih pet utakmica u kojima su Hajduk i Dinamo osvojili 13, a Rijeka 12 bodova. U posljednjih pak dest utakmica bodovni poredak je Dinamo (28), Hajduk (23), Rijeka (20). Ostali su daleko ispod...

RIJEKA Nakon 880 dana i četiri poraza bez datog pogotka, Rijeka je dočekala svoju pobjedu nad »lokosima« u Kranjčevićevoj. I to posebno važnu, u posebnim okolnostima. »Bijeli« su dobrim dijelom jurili na pogon bivših »lokosa« Mamića, Pavičića, Halilovića, Capana i Puljića, ali i Sluge koji je tamo svojevremeno branio, te izbacili Lokomotivu s kolosijeka borbe za drugo mjesto. Riječanima je na ruku išao i osječki remi čime su trećeplasiranoj momčadi iz Gradskog vrta pobjegli sedam, a Lokomotivi devet bodova. No, probudio se Hajduk, probio na četvrtu poziciju i bodovno poravnao s Osijekom, dojam je da su »bili« u ovom trenutku najveći konkurent momčadi Igora Bišćana u borbi za Europu. A to pokazuje i forma u posljednjih pet utakmica u kojima su Hajduk i Dinamo osvojili 13, a Rijeka 12 bodova. U posljednjih pak dest utakmica bodovni poredak je Dinamo (28), Hajduk (23), Rijeka (20). Ostali su daleko ispod…

Bilo kako bilo Igor Bišćan ima razloga za posebno zadovoljstvo. Ovog proljeća krpa momčad iz utakmice u utakmicu i kad se ne igra najbolje – momčad pobjeđuje!


Na prijašnjem tragu


Izuzme li se domaći kiks s Goricom, s ovako prepolovljenim sastavom sve je iznad očekivanja. A dovoljno je vidjeti i zapisnik posljednje utakmice u Kranjčevićevoj u kojem je prijavljeno samo 17 igrača. Bišćan nije mogao u potpunosti popuniti niti pričuvu u kojoj su bili iskusnici Prskalo i Escoval te kvartet mladih, Bušnja, Ristovski, H. Smolčić i Braut koji je još kadet!


– Bili su ovo super važni bodovi, velika borba tijekom cijele utakmice. Čestitam dečkima na svemu, u nimalo dobrim uvjetima mi igramo jako dobro, jednostavno se ne damo. Rezultat nas nagrađuje što se u teškim trenucima ne posustajemo – znakovito je ustvrdio Bišćan nakon zagrebačke pobjede.




Rijeka je posebno bljesnula i u posljednja tri jako teška kola prošle godine, pobijedivši u nizu Dinamo (1:0), Osijek u gostima (1:2) i Lokomotivu (3:0). Upravo posljednje dvije utakmice na tragu su toga, jer riječ je o direktnim konkurentima.


Bišćana zasigurno ohrabrije povratak u formu vratara Sluge, ali sve bolji su Halilović, Murić i Puljić. Jakov Puljić opet ima onaj stari nos za gol, najnovijim devetim, postao je prvi klupski strijelac u društvu s Heberom. Čolak i Gorgon zabili su pogodak manje…


Zanimljivo, u posljednjoj utakmici Bišćan je prvi put mijenjao tek jednom i to u drugoj minuti sudačke nadoknade kada je Murića zamijenio Escoval.


Farmaceuti


A za dvije zamjene odlučio se u remiju protiv Hajduka (0:0), od koji je jedna također bila u sudačkoj nadoknadi. Sve to očito dovodi do povećane potošnje i »zamora materijala«, ali je možda i bolje u »punjenju akumulatora« primjerice Halilovića i Murića koji su neke utakmice odigrali daleko od pune spreme.


Bišćan i momčad nemaju previše izbora. Moraju nastaviti u ovom ritmu već sutra kada na Rujevicu u večernjim satima (19) stiže Slaven Belupo. Izostanaka će opet biti, ohrabrujuće je tek da je na treninzima sve više igrača. Tradicija je daleko na strani Riječana i bodove protiv Lokomotive i Osijeka bilo bi lijepo oplemeniti novom pobjedom. Na Rujevici vjeruju da će se »farmaceuti« još načekati na svoju. Nisu pobijedili Rijeku čak 26 prvenstvenih utakmica u nizu! Odnosno krajem 2011. kad su slavili u Koprivnici (1:0).