Trenerski puti...

Goran Tomić šesti je trener Rijeke u posljednjih devet godina, odnosno otkada je u klub ušao Volpijev kapital

Portal Novi list

Goran Tomić preuzima momčad otprilike u istoj situaciji u kojoj se našao Matjaž Kek početkom ožujka 2013. godineRIJEKA Goran Tomić postao je šesti trener nogometaša Rijeke u posljednjih devet godina, odnosno od ožujka 2012. godine kada je Ivo Ištuk morao otići s riječke klupe da bi prepustio svoje mjesto Draganu Skočiću, prvom treneru koji je doveden u klub otkada je na čelo stao predsjednik Damir Mišković, odnosno u klupski krvotok počeo pristizati spasonosni kapital Gabrielea Volpija. Skočić se nije dugo zadržao, u sedam prvenstvenih utakmica upisao je četiri poraza, dva remija i jedan poraz. Iako je imao tu nesreću da je naslijedio sigurno najslabiju momčad Rijeke u posljednjih 10 godina rastanak je bio neminovan. Osvojeno je tek – 43 posto bodova.


U posljednja dva kola tekućeg prvenstva momčad je vodio Elvis Scoria (jedan remi i jedna pobjeda), kojemu je produženo povjerenje i za nadolazeću sezonu. Scorija je otišao nakon 21 kola. Presudila su mu tri remija i poraz u Maksimiru. Silno ambiciozna Uprava je očekivala više i bolje. Svoju treću riječku epizodu zaključio je s ukupno 10 prvenstvenih pobjeda, sedam remija i šest poraza, odnosno 54 posto osvojenih bodova. Dva trofejna trenera potrošena su u manje od godinu dana. Obojica su imala tu nesreću da je klub u usponu još uvijek lutao kada je riječ o sportskoj politici, odnosno pri dovođenju igrača u pokušajima da se što brže etablira u vrhu hrvatskoga nogometa.


Matjaž Kek preuzeo je momčad od Elvisa Scorije i u idućih pet i pol godina postavio teško dostižne standarde svojim nasljednicima. Kek je Rijeku vodio u 275. službenih utakmica (164 pobjede, 66 remija i 45 poraza/60 posto bodova), odnosno 201 prvenstvenom dvoboju. U Prvoj HNL je prosječno osvajao 69 posto bodova, prometnuo se u najdugovječnijeg i najtrofejnijeg trenera u povijesti kluba, prvoga koji je s Rijekom postao državnim prvakom.
Igor Bišćan i Simon Rožman prvi su treneri Rijeke čiji se rad neminovno mjerio kroz “Kekove naočale”. Aktualni izbornik mlade reprezentacije na klupi Rijeke je proveo tek 34 kola i u tom periodu ostvario 20 pobjeda, osam remija i šest poraza uz vrlo dobrih 66 posto osvojenih bodova. Donedavnom treneru Rijeke nedostajala je jedna utakmica do okrugle brojke do 50 prvenstvenih utakmica na riječkoj klupi. Ostvario je 23 pobjede, devet remija, čak 17 poraza ili u postocima, osvajao je – 53 posto bodova. Simon Rožman je dakle matematički gledano bio neuspješniji od Elvisa Scorije, prvoga trenera koji je započeo sezonu u eri “Mišković/Volpi”.


Goran Tomić u svojoj je dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio tri kluba u Prvoj HNL – Istru 1961, Šibenik i Lokomotivu. Novi trener Rijeke ukupno je vodio 140 prvoligaških utakmica i u prosjeku osvajao 46 posto bodova (50 pobjeda, 42 remija, 48 poraza). Naslabiji učinak imao je za kormilom Šibenika (32 posto), a najbolji za uspješnog rada u Kranjčevićevoj ulici. Tomić je u 101 utakmici na klupi Lokomotive ostvario 41 pobjedu, 28 remija i doživio 23 poraza. Osvajao je točno 50 posto bodova.


Tomić u Prvoj HNL

Utakmica: 140


Pobjeda: 50


Remija: 42


Poraza: 48


Bodova: 46%

Goran Tomić preuzima momčad otprilike u istoj situaciji u kojoj se našao Matjaž Kek početkom ožujka 2013. godine. Rijeka je tada bila peta s istim brojem bodova kao u četvrti Split. Treće mjesto i plasman u Europu bježao je dostižnih dva boda. Tomiću treća Gorica bježi teško dostižnih 14 bodova, ali je na četvrtom mjestu, koje će vjerojatno voditi u Europu, s tri boda više od Hajduka. Doduše, slovenski stručnjak nije imao “wild card” u Kupu Hrvatske i mogućnost alternativnog puta prema elementarnom cilju, što je u Tomićevu slučaju otvoreno barem do srijede. Kekova momčad je tog proljeća imala dosta oscilacija u izvedbama, a treće mjesto i plasmanu Europu izborila je doslovce u posljednjem kolu. Rijeka je pobijedila novoga drugoligaša Zagreba u Kranjčevićevoj, a onda dočekala remi Splita u Zadru. Tko zna kako bi se Kekova epizoda na Rujevici/Kantridi odvijala da Damir Batinić nije pokazao na bijelu točku, a Stipe Perica u 68. minuti utakmice u Stanovima pogodio za konačnih 2:2. Tri mjeseca kasnije Rijeka je preko Stuttgarta ušla u Europsku ligu…


Inače, kada se govori o igračkoj kvaliteti onda pogled na transfermarkt donosi jednu zanimljivu podudarnost. Ona Rijeka iz ožujka 2013. godine i aktualna momčad su, barem prema tom izvoru, jednako vrijedne na tržištu – 23,8 milijuna eura!


Dragan Skočić i Elvis Scoria osvajali su s Rijekom Kupove 2005., odnosno 2006. godine. Matjaž Kek je svoju trofejnu epizodu na klupi Rijeke okrunio s dva Kupa Hrvatske, naslovom prvaka i jednim Superkupom. Igor Bišćan i Simon Rožman također su otišli do kraja u Kupu Hrvatske. U idućih godinu i pol dana bit će poznato može li Goran Tomić krenuti njihovim, trofejnim putem…


Učinak trenera Rijeke u “eri Volpi”


Dragan Skočić


Utakmica: 7


Pobjeda: 1


Remija: 2


Poraza: 4


Bodova: 43%


Elvis Scoria


Utakmica:  23


Pobjeda: 10


Remija: 7


Poraza: 6


Bodova: 54%


Matjaž Kek


Utakmica: 201


Pobjeda: 122


Remija: 50


Poraza: 29


Bodova: 69%


Igor Bišćan


Utakmica: 34


Pobjeda: 20


Remija: 8


Poraza: 6


Bodova: 66%


Simon Rožman


Utakmica: 49


Pobjeda: 23


Remija: 9


Poraza: 17


Bodova: 53%


*U obzir su uzete samo utakmice u Prvoj HNL