Pune ruke posla...

Generalni menadžer Rijeke o odlascima: “Pavičić i Velkovski napuštaju klub, ime novog trenera sljedećeg tjedna”

Denis Frančišković

Domagoj Pavičić/Foto V. KARUZA

Domagoj Pavičić/Foto V. KARUZA

Robert Palikuča, generalni menadžer kluba, još ne želi o imenima, ali važno je da to bude profil trenera koji želi raditi s mladom momčadi, da nastavi s Rijekom atraktivno igrati i da se poboljšava sve ono dobro što je dosad učinjeno



RIJEKA Završetak sezone, uz praznik Dan državnosti i kišu, donijeli su na Rujevicu pomalo sumorno raspoloženje. Nestala je uobičajena kolotečina Rijekinog kampa, prazna parkirna mjesta nijemo svjedoče o razlazu nakon pomalo mučnog završetka sezone za koju se činilo da će ipak biti puno bolja.


Atmosferu su tek popravili kadeti Bijelih u »foto-sessionu« na glavnom travnjaku nakon osvojenog Kupa protiv favoriziranog Dinama. Generalno, igrači i trener Goran Tomić nisu razočarali, ali u glavnini sezone su igrali na »visokim okretajima« i probudili maštu navijača do te mjere da se očekivala stepenica više u HNL-u, pa i trofej, posebno kad su Bijeli na svom kup putu rušili Dinamo i Osijek.


No, završilo je sve suprotno, kao da je došlo i do nekog međusobnog zasićenja i prvi je klub (ne)očekivano napustio trener Tomić. Vjerojatno bi bilo sve drukčije da je Rabuzinovo sunce ugrijalo Kvarner. Tomić je svjestan da nije uspio, s druge strane petu godinu zaredom nema toliko snage da kreće iz početka u stvaranju nove momčadi. I to u klubu u kojem su ciljevi tradicionalno naglašeni… Rijeka je na novom početku, možda i najizazovnijem u eri Damira Miškovića.




Momčad će biti jako redizajnirana i po svemu sudeći još pomlađenija. U ovom trenutku glavno je pitanje tko će je na kormilu struke povesti u novu sezonu.


Robert Palikuča, generalni menadžer HNK Rijeka, u vremenu je najvećeg posla, stručni i kadrovski problemi momčadi su poprilični i u kratko vrijeme treba stvoriti solidan riječki mozaik za Europu i novo ligaško natjecanje.


Novi trener? Palikuča još ne želi o imenima, ali važno je da to bude profil trenera koji želi raditi s mladom momčadi, da Rijeka pod njim nastavi atraktivno igrati i da se poboljšava sve ono dobro što je dosad učinjeno. Finalizaciju dogovora i predstavljanje novog trenera najavljuje za sljedeći tjedan.


– Tomićev odlazak? Nedavno smo produžili ugovor i željeli smo s njim nastaviti razvoj jedne mlade momčadi. Na kraju je do sporazumnog raskida došlo na njegovu inicijativu jer imao je neke svoje razloge i motive. Zamolio nas je da raskinemo ugovor i mi smo na to pristali. Uspješno je radio i razvijao momčad. Želimo mu sve najbolje u karijeri – kaže Palikuča.


Odnosi nenarušeni


Na Rujevici su polovično zadovoljni netom završenom sezonom. Bila je to sezona s puno pluseva i s puno minusa….


– Nekim stvarima smo jako zadovoljni, a ima i onih kojima nismo. Izborili smo Europu i igrali jako atraktivan nogomet, a minusa je bilo, posebno u našoj obrambenoj igri. Naravno da postoji neko nezadovoljstvo što nismo osvojili trofej. A bili smo u utrci za oba i ozbiljni kandidati – kaže Palikuča.


– Četvrto mjesto je najlošije zadnjih desetak godina, ali treba sagledati cjelokupnu situaciju u kojoj je liga bitno ojačala. Ne skriva se od istine i radit ćemo na tome da popravimo brojne stvari. Na proljeće smo puno oscilirali u igri. Priče o nezadovoljstvu u svlačionici? Nije bilo nikakvih negativnih stvari, interni odnosi bili su jako dobri. Dakako, frustracije postoje kad se ispadne iz utrke za naslov ili izgubi ovakav jedan finale. To je sve ljudski, ali međuljudski odnosi bili su dobri.


Sada je već sasvim jasno, a potvrdio je to i generalni menadžer kluba, da boje Rijeke u novoj sezoni neće braniti dvojica stožernih igrača, Domagoj Pavičić i Darko Velkovski. Njima ugovori istječu za dva tjedna i do produžetka suradnje neće doći. Pavičić se spominje u nekim kombinacijama kao novi igrač Osijeka pa i Hajduka, dok bi Velkovski karijeru mogao nastaviti negdje u inozemstvu.


Istek posudbi


Osim Drmića, kojem 30. lipnja istječe posudba iz Norwicha, a kojeg su mediji već odavno preselili u Dinamo, sasvim je izvjesno da neće doći do produljenja suradnje s Adamom Gnezdom Čerinom, slovenskim reprezentativcem i članom Nürnberga. Čerinu je završila dvogodišnja posudba s mogućnošću otkupa, ali čini se da su zahtjevi Nijemaca preveliki. No, možda ih Palikuča »omekša«, jer Čerin je na Rujevici itekako bio zadovoljan i ne krije želju da bi htio ostati.


Slična je situacija i s Antonom Krešićem, kojem završava jednogodišnja posudba iz Atalante, dok je puno vedrija i obećavajuća po pitanju ostanka Harisa Vučkića. Bivši slovenski reprezentativac u kolovozu je također došao na posudbu iz redova Real Zaragoze, na kraju proigrao i dobro se snašao te bi mogao biti jedan od važnijih igrača Bijelih u novoj sezoni.


Neizvjestan je i ostanak Issaha Abassa, ganskog napadača koji je stigao na posudbu iz redova Mainza, a u Olimpiji je osvojio dvostruku krunu pod vodstvom Igora Bišćana, dok je već igrao na posudbama u Utrechtu i Twenteu. Abass je zabljesnuo na početku sezone, činilo se da je Rijeka napokon dobila »eksplozivno« napadačko pojačanje, no potom je potpuno pao u drugi plan.


Robert Murić ima ugovor još godinu dana, ali nije tajna da bi želio promijeniti sredinu. Zasad se ne zna niti što će biti s Mikhailom Merkulovim, ruskim pojačanjem na lijevom boku koji se takvim nije pokazao, a ima ugovor također još godinu dana. Zanimljivo, ugovor istječe i Andreju Prskalu, nominalno trećem vrataru, koji je Gojku Mrčeli pomagao u radu s mladim vratarima.