Belgija je gotova priča

Franku Andrijaševiću ističe posudba na Rujevici: “Moja je želja ostanak u Rijeci, to sam rekao i svojem menadžeru”

Zlatko Horvat

u kratkim crtama

  • Duplu krunu s Rijekom osvojio je Franko Andrijašević

  • Franko je otišao u Gent za 4,2, milijuna eura odštete, pola je pripalo Dinamu, a pola Rijeci

Franko Andrijašević u Rijeci se osjeća kao kod kuće

Franko Andrijašević u Rijeci se osjeća kao kod kuće

Imam još dvije godine ugovora s Gentom, vjerujem da ni oni ne bi imali ništa protiv jer to je završena priča - kaže Franko



RIJEKA Franko Andrijašević, gol do pasa, na ramenima ozarenih navijača, usred prepunog travnjaka na Rujevici. Fotografija što se urezala u sjećanje svakog navijača Rijeke ovjekovječena je 21. svibnja 2017. godine, kada je Rijeka pobjedom nad Cibalijom osigurala prvi, povijesni naslov prvaka. Tri godine kasnije bijeli će na Rujevici dočekati Osijek u polufinalu Kupa Hrvatske bez gledatelja, kao što će bez gledatelja igrati i preostalih prvenstvenih deset kola. Pandemija koronavirusa okrenula je svijet naglavačke, uz brojne žrtve širom svijeta.


– Sve nas je zatekla ova situacija, zatim pitanje hoće li se igrati ili neće. S obzirom na sadašnje stanje, 99 je posto šansi da će se igrati. Spremamo se za to i jedva čekamo početak, te da će sve proći bez ozljeda. Iza nas su dobre pripreme, svi su zdravi. Meni osobno bit će teško bez gledatelja. I neobično. Oni su ti koji rade atmosferi, začin su utakmici. Ali zdravlje je najvažnije, bolje ne ništa ne riskirati – kaže Franko Andrijašević, jedan od ključnih igrača Rijeke u pohodu na dvostruku krunu 2017. godine. No, od stare slave se ne živi, nastavak natjecanja treba dočekati što spremniji s obzirom na uvjete i prinudnu stanku usred sezone.


– Nema prijateljskih utakmica, a one te mogu podignuti u formi. Možeš trenirati koliko god hoćeš, ali pripremne utakmice su točka na »i« forme i priprema. Vidjet ćemo još hoćemo li ih imati. Bilo bi dobro odigrati neku utakmicu, ali dok ne dobijemo odobrenje, preostaju nam samo treninzi. Cijela je situacija čudna, ali najbitnije je zdravlje, ne samo nas, već svih ljudi. Međutim, prilagodiš se.


Negativni nalazi




Neslužbeno, nijedan test na COVID-19 obavljen na Rujevici nije pozitivan. Igrači su se držali propisanih mjera, živjeli u karanteni i održavali fizičku spremu.


Kup nam je velika želja, motiv je obraniti trofej. Polufinale igramo kući, istina bez gledatelja, ali bacat ćemo se na glavu – kaže Andrijašević


– Nitko nije zaražen, ni naše obitelji. Hvala Bogu, sve je kako treba. Nadajmo se da će za koji mjesec biti sve biti samo kao ružan sa. Test? Mislio sam da je to nešto jednostavnije. Stvarno je neugodno, ne zbog boli, nekako krenu suze jer se štapićem za brisom ide duboko u sinuse.
Neće biti jednostavno krenuti u nastavak sezone tako važnom utakmicom kao što je polufinale Kupa Hrvatske protiv Osijeka 31. lipnja, ali s obzirom na okolnosti, Hrvatska je dobrom situaciji s obzirom na pandemiju koronavirusa. Ipak se kreće…


– Kup nam je velika želja, motiv je obraniti trofej. Polufinale igramo kući, istina bez gledatelja, ali bacat ćemo se na glavu. Bit će teško jer je to prva utakmica poslije stanke, ne znaš na čemu si, ali imamo priliku nešto napraviti, spremamo se otići do kraja.


Izbore li šibenski finale, Riječani će u 63 dana odigrati 12 utakmica ili svakih pet dana jednu plus nekoliko sati. Čeka ih deset prvenstvenih susreta, od kojih je čak šest u gostima, među kojima su i susreti s Hajdukom i Osijekom. Dinamo, Gorica, Lokomotiva i Istra 1961 stižu na Rujevicu.


– Nisam pogledao raspored, ali kako nama, tako i svima drugima. Ostaje nam jedna utakmica i zatim cijeli krug, u kojem svatko igra protiv svakog. Budući da neće biti gledatelja, imat ćemo osjećaj da igramo na neutralnom terenu. Mislimo li napraviti ono što smo zacrtali, u svakoj utakmici moramo biti pravi. Trenutačno smo drugi i napravit ćemo sve da ostanemo na toj poziciji, pogotovo što prva dva kluba idu u kvalifikacije Lige prvaka. Ne znamo kako će još biti s time, ali se nešto izgubi, otvara se Europska liga. Četiri kluba bore se za drugo mjesto i svi tu poziciju gledaju na isti način. Bit će to borba prsa u prsa. Vjerujem da će biti jako zanimljivo, ostao je deset kola. Svima će biti teže bez publike, jer ona je ta koja čini atmosferu, drugačije je igrati bez navijača. Ali svima će biti isto, nema alibija, naš je jedini izbor dati sve od sebe.


Kada je u pitanju izbor, navijači Rijeke su Andrijaševića izabrali za najbolju polušpicu Rijeke proteklog desetljeća.


– Počašćen sam što sam u momčadi desetljeća. Sigurno da je to jedna velika stvar. Tu dvostruku krunu ja, ali mislim i svi, od navijača do sugrača, nećemo zaboraviti. Ne samo zato što je radilo o dvostrukoj kruni, već i prvom prvenstvenom naslovu Rijeke, što se čekao godinama i godinama. Nakon utakmice s Cibalijom nastala je erupcija, to ne možeš izbrisati, već biti ponosan. Prvo se uvijek pamti. Baš taj osjećaj je neopisiv, za takve stvari i takve trenutke treniraš. Još kada se sjetim u kojim smo uvjetima osvojili krunu. Pritisak je bio velik, borili smo se i sa stvarima van terena. zato je poseban gušt jer smo uspjeli pored Dinama koji je godinama dominirao i imao poguranac. Možemo biti ponosni na to što smo napravili.


Završena priča


U Belgiji se prvenstvo neće nastaviti, Club Brugge je prvak, dok je »njegov« Gent drugi.


– U Hrvatskoj se stvaraju uvjeti za odigravanje utakmica. Odigraš i znaš da je sve riješeno na travnjaku, a onome tko je bolji čestitaš. Zbog utakmica smo u nogometu, nismo naviknuti na velike pauze. Jedino mi je žao što će tribine biti prazne.


Poslije Rijeke i Hajduka, smjenu na klupi imao je i Dinamo, koji nastavak prvenstva dočekuje pod ravnanjem Igora Jovićevića. Rožman, Tudor i Jovićević trebali bi biti treneri na duge staze.


– Teško je o tome govoriti s obzirom na to da treneri ne znaju što će biti sutra. Burić je s Hajdukom ostvarivao dobre rezutate, bio je drugi, s ekipom koju nije birao, a dobio je otkaz. Jednostavno su neke stvari u životu trenera teške, svi su dovedeni dugoročno, ali to se brzo mijenja. Mi radimo sve da im produžimo vijek.


Dosta se toga promijenilo u odnosu na njegov prvi boravak u gradu. Sada, primjerice, ima više mlađih igrača u igri.


– Meni je drago kada mogu savjetom mlađem igraču, nama iskusnijima to nije teret. I ja sam ulazio u prvu momčad i puno bi značilo kada bi vam netko od starijih dao savjet, nije se radila razlika. Dobra je stvaršto smo dobra klapa, ne držimo se mi stariji na jednoj strani, a mlađi na drugoj. Ima nekih igrača s kojima se družiš više, ali nema razlike. Mislim da je mlađim igračima Rijeke jako dobro s nama.


Točno dva tjedna ostala su do polufinala Kupa Hrvatske i susreta Rijeke i Osijeka.


– Iza nas je četiri tjedna priprema. Nismo nikad imali duže pripreme. Do sada smo više neke stvari doradili, što se tiče »fizikalija«, ostaju još neki detalji, ali mislim da je bilo dosta dobro. Sada ostaju još taktički detalji, a poznavajući Rožmana…


Andrijašević je igrač Genta na posudbi u Rijeci. Pandemija koronavirusa je produžila sezonu, time i njegov ostanak.


– Trebao sam se vratiti 1. srpnja u Belgiju, ali ostajem do kraja sezone, nadam se 1. kolovoza. Pokušat ću ostati što duže, a što će iz svega biti… Naime, nisam ja jedini koga se pita, tu su u pitanju dva kluba. Međutim, radi se na tome da ostanem, bilo bi biti ovdje još jednu sezonu. Pandemija je sve promijenila, svi smo mislili da će se nešto otvoriti. Imam još dvije godine ugovora s Gentom, vjerujem da ni oni ne bi imali ništa protiv jer to je završena priča. Moja je želja ostanak u Rijeci, to sam rekao i svojem menadžeru. Vjerujem da bi to bilo dobro za sve tri strane. Nadam se će to uspjeti posložiti.