Nogomet

FOTO Sturm iznenađujuće osvojio 68. izdanje Kvarnerske rivijere, Riječanima bronca

Denis Frančišković

BRONCA ZA KRAJ SEZONE - Momčad Rijeke/Foto A. KRIŽANEC

BRONCA ZA KRAJ SEZONE - Momčad Rijeke/Foto A. KRIŽANEC

Austrijanci u finalu u desetak minuta nastavka kaznili brojne promašaje Dinama i premijerno osvojili turnir, koji je ove godine okupio osam momčadi. Rijeka opet uvjerljiva protiv Osijeka



RIJEKA Nogometaši Sturma neočekivani su pobjednici 68. izdanja Kvarnerske rivijere nakon što su u finalu s 0:2 svladali Dinamo, dok je Rijeka u susretu za treće mjesto boljom izvedbom nadigrala istim rezultatom Osječane. Austrijanci su premijerni pobjednici Rivijere, Modri nisu uspjeli obraniti titulu i zaustavljeni su na putu do devetog naslova. Austrijanci su kaznili brojne i velike promašaje zagrebačke momčadi. I nagrađeni su za veliku upornost.


Rijeka – Osijek 2:0

Utakmica za treće mjesto: Rijeka – Osijek 2:0 (2:0). Igralište u kampu HNK Rijeka. Gledatelja: 100. Sudac: Antonio Melnjak. Pomoćnici: Mušković i Marušić. Strijelci: 1:0 Korač (20’), 2:0 Tešović (30’).


RIJEKA: Vučetić, M. Žlibanović, Blečić, Bradarić (od 41’ R. Žlibanović), Pavičić (od 41’ Anušić), Mikulica, Baraba (od 41’ Pučić), Korač (od 41’ Momčilovski), Zubović, Šćira, Tešović (od 41’ Mikloš).




OSIJEK: Hlapčić, Puljić, Vrbanac, Prekodravac, Šolić, Lukadinović (od 69’ Lugarić), Levak, Ivančan (od 41’ Žiković), Barišić (od 52’ Suraka), Zahirović (od 41’ Beširović), Damjanović (od 41’ Babić).

Foto galerija: Kvarnerska rivijera: Dodjela medalja Foto: Ana Križanec


Riječani su zasluženo osvojili treće mjesto nakon što su nesretno ispali u polufinalu na ruletu jedanaesteraca od Sturma. I u drugom sudaru s Osječanima na turniru bili su puno bolja momčad, nakon pobjede 4:2 u Omišlju, na svom travnjaku bivšeg Lučkog radnika već su u prvom poluvremenu trasirali pobjedu i uspjeh prema brončanom odličju.


Trener Hrvoje Stilinović malo je izmiksao sastav u borbi za treće mjesto, a svi koji su dobili prigodu su je i iskoristili na najbolji mogući način. Bijeli su poveli u 20. minuti kada je Korač majstorski izašao ispred vratara, zaobišao ga i rutinski poentirao – 1:0. Drugi gol u 30. minuti bio je još ljepši, Momčilovski je dobro servirao loptu Tešoviću na 20-ak metara od vratiju, a on efektnim udarcem pogodio gornji kut nemoćnog Hlapčića – 2:0. Bilo je to i svojevrsno iskupljenje Tešovića za kobni promašaj u polufinalu s »bijele točke« koji je Riječane stajao finala.


Bijeli zasluženo


– Drago mi je da smo pobjedom zatvorili sezonu, koja je bila u nekim trenucima malo manje dobra, ali u nekim i izvrsna. Vjerovali smo u naš rad i ponosan sam na igrače i naš stožer – rekao je trener Stilinović. – Naravno da smo željeli otići do kraja, ali bilo je i malo nesreće. Ovo je također lijep uspjeh za kraj. Osijek ima odličnu momčad, aktualni su viceprvaci Hrvatske, pobijedili su Dinamo, nas u Gradskom vrtu s 3:0. Prezentirali smo brz, jak i agresivan nogomet, pogotovo u prvom poluvremenu kada smo ih baš nadigrali i trebali stvoriti veći kapital.


Rijeka je odigrala jako dobro prvo poluvrijeme i stavila Osječane u podređeni položaj. U 32. minuti Bijeli su mogli zapečatiti pobjedu, Šćira je iz izgledne pozicije tukao direktno u vratara. Do kraja poluvremena gosti su imali tek jednu pravu šansu, u 34. minuti Damjanović je iskosa u šesnaestercu pucao preko gola.


Skupi promašaji


U drugom poluvremenu Osijek se malo razbudio, Slavonci su bili nešto poduzetniji i opasniji u napadu, ali bez velikih prilika. U 70. minuti Beširović je dobro tukao prema samom kutu, ali je riječki vratar dobrom intervencijom spriječio povratak Osijeka u utakmicu. Još jednu dobru šansu imao je Šćira, najzapaženiji Rijekin igrač na turniru, u 74. minuti iskosa je pucao preko gola.


Sturm je potpuno iznenadio rezultatski nakon što je gotovo sat vremena bio podređena momčad Modrih, koji su došli bez velikog broja standardnih igrača. Provukao se u polufinalu, provukao se i u finalu… Stopostotne prigode propustili su Kujundžić (50’) i Rimac (51’), činilo se da su Austrijanci na koljenima, no dvije kontre sa završnicama Ilića (59’) i Suke (68’) potpuno su slomile Zagrepčane.


Prvo poluvrijeme finalnog ogleda završilo je bez golova, a Dinamo je imao puno bolje i izrazitije šanse. Austrijanci su zaprijetili preko Krasniqija (15’), a Modri nisu uspjeli doći u vodstvo kada je Pavić (26’) ostao sam na otvorenom udarcu nakon dodavanja Miljaka, dok je Rimac (33’) pucao silovito sa 16 metara, ali je vratar uspio krajnjim naporom zaustaviti njegov udarac.


David Šćira najbolji strijelac

David Šćira, igrač Rijeke, najbolji je strijelac turnira s pet pogodaka, dok je epitet najboljeg igrača i vratara pripao igračima slavljeničkog Sturma. Henry Timothy Obi najbolji je vratar, a Antonio Ilić najbolji igrač turnira.