Poker na startu

FOTO Rijeka na krilima Nike Jankovića i Tonija Fruka slomila Rudeš, zaslužila ovacije 5.000 gledatelja

Denis Frančišković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Početni otpor Rudeša slomili su Niko Janković s dva gola i asistencijom te Toni Fruk s golom i asistencijom. Svoj prvijenac za 4:0 zabio je Goda



Nogometaši Rijeke očekivanom su pobjedom startali u prvenstvo velikih očekivanja, na krilima dvostrukog strijelca i asistenta Nike Jankovića te strijelca i asistenta Tonija Fruka u nastavku su potpuno slomili žilav otpor Rudeša i izmamili ovacije više od pet tisuća gledatelja u poticajnom ambijentu.


Foto galerija: Utakmica Rijeka - Rudeš 4:0 Foto: Mateo Levak


U utakmici s dvama različitim poluvremenima gosti su se dobro držali u dvostrukom bloku u prvih 45 minuta, Rijeka je povela s “kreča”, a početkom nastavka Rudeš imao i dvije dobre šanse, no Rijeka je tada nabujala i potpuno izdominirala Žute Roberta Prosinečkog.


Širina klupe dala je Riječanima novu energiju koje u prvom dijelu nije bilo i gosti su teško stradali. Na kraju moglo je biti i uvjerljivije. Bijeli su pogodili i dvije vratnice (Banda, Ivanović).





Prvo poluvrijeme donijelo je Rijekinu dominaciju kroz posjed i elastični, pokretljivi obrambeni zid u dva reda gostiju koji su se dobro branili, ali držali stalno u visokoj pozornosti zadnju riječku liniju preko Ljubanovića i Oddeija.


Upravo je Oddei skrenuo pozornost s nekoliko dobrih poteza kojima je pokazao kako zna zadržati, ali i podvaliti loptu.


Rijeka se unatoč dominaciji koja nije zaživjela u pravom smislu dosta tražila, nije imala pravi odgovor na dobru organiziranu obranu Žutih.



Gosti su pritom pokazali i zavidnu tehniku i znali primiriti loptu kad je to bilo najpotrebnije. No, igralo se s puno obostrane energije i htijenja. Ali i odgovornosti.


Prvu polušansu Bijeli su imali u 13. minuti kad je Djouahra, koji je bio prilično zagušen, ubacio iz kornera s lijeve strane, a Dilaver mlako tukao glavom prema Mariću.


Rijeka je pritiskala, ali slabo. Toliko da je Jakirović na zagrijavanje brzo poslao Fruka, a zatim i još četvoricu igrača (25′).


Matić i Obregon


Rudeš je sredinom poluvremena pokazivao naznake buđenja, a u 29. minuti mogao i povesti. Nakon jednog ubačaja Goda je vratio loptu glavom asistirajući Ljubanoviću na vrhu peterca kojeg je lopta vidno iznenadila i završila od njegove glave kraj gola.



Najbolju prigodu domaći su imali u 29. minuti kada je Janković dobro proigrao Bandu na desnoj strani, a njegov silovit udarac odsjeo na vratnici Marićevog gola.


I onda je Rijeka povela. Najveće zasluge pripale su dotad jako sigurnoj užoj obrani gostiju, Ferreira je silovito izbio jednu loptu, ona se dobila u luku i padala u šesnaesterac, a Matić u skoku udario Obregona. Sudac Erceg je pokazao na “bijelu točku”, a Janković bio siguran pet minuta prije kraja poluvremena – 1:0.



Rudeš je početkom nastavka povezao redove i prvi imao dvije šanse, ali Rijeka je brzo odgovorila i usmjerila utakmicu k pobjedi.


U 56. minuti nakon jako dobrog ubačaja s desne strane Šare, Ljubanović je u padu s nekoliko metara pucao kraj gola. Mogao se samo uhvatiti za glavu. Nedugo potom u 62. minuti Oddei je napravio pravi mali “dar-mar” i on u padu tukao sikosa iznad grede.


Čišćenje na crti


Jakirović je morao reagirati i osvježio je vezu Frukom umjesto poprilično rezerviranog i neučinkovitog Djouahre. Upravo Fruk je u 63. minuti podvalio dobru loptu za Grgića na desnoj strani, on došao u bliski susret s Marićem i pucao prizemno, lopta poletjela prema praznoj mreži, ali gostujući stoperi očistili su matnu situaciju na crti.



Gosti nisu mogli ništa u 69. minuti kad je Grgić uputio prizemnu loptu na vrh peterca, a Janković iz drugog pokušaja lagano, rutinski ponetirao – 2:0.


Riječani su tad počeli igrati s više samopouzdanja i rasterećenije, u 81. minuti nad malonogometne akcije, asistencije Jankovića, prinova Fruk je znalački izblizao riješio pitanje pobjednika – 3:0.



Veliku šansu propustio je Pašalić (84′), a nakon kornera Fruka, Goda u 88. minuti zabio glavom u kut – 4:0. U 90. je pak Ivanović iskosa, dijagonalnim udarcem pogodio vratnicu.


Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 5.071.


Sudac: Mateo Erceg (Benkovac) – 7.
Strijelci: 1:0 Janković (40′ -11m), 2:0 Janković (69′), 3:0 Fruk (81′), 4:0 Goda (89′).


Foto Mateo Levak


Osma pobjeda u međusobnim ogledima


Rijeka i Rudeš dosad su se sastali devet puta i niti jedna utakmica nije završila remijem. Bijeli su pobijedili osam puta, gosti samo jednom, kao domaćini 4:2 kada su nadigrali sastav Matjaža Keka u travnju 2018. godine.



Premijera Prosinečkog, 82. utakmica Jakirovića


Utakmica na Rujevici bila je ujedno i premijera Roberta Prosinečkog, trenera gostiju u HNL-u. Prosinečki je svojevremeno vodio Crvenu zvezdu, Kayserispor, Olimpiju, Azarbajdžan i Bosnu i Hercegovinu.


U HNL-u je pak Sergej Jakirović vodio Goricu 62 puta i sada Rijeku 20. put.



Riječani krenuli s provjerenom udarnom postavom


Trener Bijelih Sergej Jakirović izmiksao je startnu postavu, ali se pritom oslonio na provjerene proljetne snage. Računajući valjda na činjenicu da Riječane u tjedan dana čekaju tri važne utakmice. Ritam je zgusnut, prilike će biti za sve…



Labrović se tako očekivano našao među vratnicama, a stoperski par činili su Mitrović i Dilaver, dvojac iskusnika, s Veigom na desnom i Godom na lijevom boku. Vukčevića, koji konkurira za mjesto lijevog beka, nije bilo niti u zapisniku, on je fazi rješavanja izlaznog transfera.


A u zapisniku se našlo 11 igrača uz vratara Zlomislića.



Mjesta zadnjih veznih povjerena su Hodži i Bandi, dok je nakon odlaska Ampema prednost na desnom krilu dobio Grgić.


Janković je zadržao mjesto središnjeg ofenzivnog veznog, a Djouahra lijevog krila što je redovito igrao u pripremama. Odlaskom Frigana Bijeli su ostali na Ivanoviću i Obregonu u napadu, Kolumbijac je ovog puta dobio prednost.





















Foto Mateo Levak