Najmlađi u povijesti

Filip Braut postao prvi šesnaestogodišnjak koji je zaigrao za Rijeku u Prvoj HNL

Portal Novilist.hr

Filip Braut/D. KOVAČEVIĆ

Filip Braut/D. KOVAČEVIĆ

Do utakmice u Koprivnici najmlađi Rijekin debitant u HNL-u bio je Dario Smoje koji je 11. studenog 1995. debitirao protiv Cibalije kada je imao 17 godina, jedan mjesec i 23 dana.KOPRIVNICA Filip Braut postao je najmlađi debitant HNK Rijeka u Prvoj HNL. Braut je zaigrao protiv Slaven Belupa i upisao devdeset minuta u debiju.


Braut je nastupio sa 16 godina, 11 mjeseci i 20 dana, te postao najmlađi debitant u dresu Rijeke u Prvoj HNL.


Braut je nenadano dobio priliku nakon ozljede Darka Velkovskog.
– Velika je čast što mi je trener dao povjerenje, to je poticaj za rad i da samo tako nastavim i treniram što jače – rekao je Filip Braut za klupske internet stranice.


Do utakmice u Koprivnici najmlađi Rijekin debitant u HNL-u bio je Dario Smoje koji je 11. studenog 1995. debitirao protiv Cibalije kada je imao 17 godina, jedan mjesec i 23 dana.


Branič Rijeke ušao je i u skupinu od točno 47 šesnaestogodišnjaka koji su debitirali sa 16 godina za svoje klubove u Prvoj HNL. Prvi na listi je Vinkovčanin Marko Dabro koji je 30. ožujka 2013. godine ušao u završnici utakmice Split – Cibalia. Dabroga je toga dana imao 16 godina i dva dana. Iza njega slijede Dominik Križanović, Marko Dinjar, Fran Brodić, Alen Halilović, Tomislav Gondžić, Vedran Celišćak, Dario Šimić, Borko Gorgiev i Matej Delač. 


Inače, malo je poznat podatak o najstarijem HNL debitantu. Vlado Benšak ušao je na travnjak nakon 25. minuta utakmice u Belišću za svoj Radnik. Bilo je to 6. ožujka 1994. godine, a Benšak je tada imao 37 godina, tri mjeseca i šest dana. Zanimljivo je da se u “top 10” najstarijih debitanata nalazi nekoliko velikih igrački imena poput Blaža Sliškovića, Damira Desnice. Roberta Kovača ili Elvira Bolića.