Može bolje

FALI BODOVA Bišćanova Rijeka bilježi drugo najslabije otvaranje proljeća u posljednjih pet sezona

Denis Frančišković

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Riječani su jedino slabije započeli drugi dio prvenstva u sezoni 2014/15. kada su u prvih pet kola sakupili šest bodova. Rijeka je tada pobijedila Hajduk na Rujevici (3:0), ali nanizala tri remija s Istrom 1961 (0:0), Splitom (1:1) i Slaven Belupom (1:1) te izgubila na gostovanju kod Lokomotive (0:1).



RIJEKA Skupiti momčad za svaku utakmicu i osvojiti što više bodova! Moto je zimske Rijeke koja nikako da se kompletira. A sudeći po ozljedama koje su prorijedile momčad kao nikad dosad, niti neće tako brzo. Neki su igrači čini se izgubljeni do kraja prvenstva (Raspopović, Vuk, Pavelić), a nekima kao Čolaku trebat će još neko duže vrijeme da konkuriraju za udarni sastav. Pridoda li se tome da Heber i Tomečak nisu još u punom trenažnom ritmu, Igor Bišćan imat će slične muke i pred sraz s Istrom 1961 ovog petka. No, »kemijajanje« sastava počinje mu biti rutina…


Ozljede su zasad vrh problema, a prijeti i »žutica«, čak sedmorica igrača u opasnosti su da propuste sljedeću utakmicu (Acosty, Lepinjica, Lončar, Mamić, Pavičić, Puljić, Župarić), naravno ne računajući Raspopovića koji je također sakupio dvije javne opomene.


U takvoj situaciji koju, kako kaže Bišćan, »valja istrpiti bez kuknjave« bodovi imaju posebnu vrijednost. Pa tako i ovi posljednji iz Rudeša gdje su »bijeli« nakon Zaprešića drugi put ove zime uzeli puni plijen. Uz remije s Hajdukom i Slaven Belupom te poraz od Gorice bodovni konto pokazuje solidnih osam bodova. Ali statistički zorno prezentira još nešto. Ovo je najslabiji proljetni start Rijeke u posljednjih pet godina!


Trinaest bodova




Riječani su jedino slabije započeli drugi dio prvenstva u sezoni 2014/15. kada su u prvih pet kola sakupili šest bodova. Rijeka je tada pobijedila Hajduk na Rujevici (3:0), ali nanizala tri remija s Istrom 1961 (0:0), Splitom (1:1) i Slaven Belupom (1:1) te izgubila na gostovanju kod Lokomotive (0:1). Dvostruki strijelci u tih prvih pet utakmica bili su Jugović i Balaj. No, puno bolje nije bilo niti početkom prošle sezone kada je momčad vodio Matjaž Kek, kad je u prvih pet kola osvojeno devet bodova. I to nakon što je Rijeka četiri utakmice u nizu igrala doma i triput pobijedila. No, izgubila je doma od Hajduka i na gostovanju kod Osijeka, oba puta 1:2.


Suho zlato


U sezoni 2016/17. Rijeka je u prvih pet kola osvojila 13 bodova s četiri pobjede i jednim remijom, a Andrijašević se triput upisivao među strijelce. Sezona 2015/16. nakon stanke donijela je četiri pobjede i jedan poraz (Dinamo, 0:3) za 12 bodova, uz dva gola Gavranovića.


Bišćanova zimska Rijeka ide pak na pogon trostrukog strijelca Puljića i dvostrukog Gorgona. Tu treba dodati i Acostyja koji je također zabio dva gola, no sve se nekako zasad vrti oko osovine Gorgon – Puljić. Kapetan »bijelih« dugo je vukao ozljedu lista pa ga je svladala viroza, no u posljednjih utakmicama pokazuje se kao pravi kreator i vođa momčadi. Nastavi li ovako, u klubu zasigurno ne moraju dvaput razmisliti oko produženja njegovog ugovora koji ističe krajem lipnja. A dojam je da je i Bišćan napravio pravi potez kada je vrpcu dodijelio Austrijancu…


Puljić je jesenas kod Bišćana pao u drugi plan s čitavim nizom igrača. No, Rijeka je tada igrala jako dobro i nije bilo potrebe za velikim korekcijama. Rijeka sada igra dosta slabije, ali to niti ne čudi kada je sastav bitno sužen. Nakon skromnih 46 minuta jesenas kod novog trenera, Puljić sada Bišćanu dođe kao »suho zlato«. Neki promašaji malo su ga uzdrmali, ali brzo se vratio golovima. Dokapetan Kvržić znakovito će reći »Puljić je igrač s najboljom završnicom s kojim sam igrao«. No, očito sada prvi napadač »bijelih« treba razbiti tu psihološku barijeru, velik problem brojnih napadača.



Godina/Bodovi


2019.: 8 bodova 2018.: 9 bodova2017.: 13 bodova2016.: 12 bodova2015.: 6 bodova


Gorgon i Puljić sa po šest golova trenutačno su treći i četvrti strijelci Rijeke, u vrhu domaćih »topnika« zajedno s Uzunijem i Jairom i sve su bliže Heberu (9) i Čolaku (8). Do njihovog povrataka, a već u susjednom derbiju opet će biti glavna napadačka osovina na koju Bišćan mora računati. Naravno, uz Acostyja i Murića.