Veliki pobjednik

Evo što je Simon Rožmanu rekao našem novinaru nakon što si je ispred hotela u Kopenhagenu dao oduška

Mateo Sučić

Simon Rožman/Foto PIXSELL

Simon Rožman/Foto PIXSELL

Doktor Dangubić rekao mi je da ovo što smo mi ostvarili sanjaju svi hrvatski klubovi, a to znači da smo napravili nešto veliko - rekao je trener RijekeRIJEKA  Simon Rožman je veliki pobjednik Rijekinog trijumfa u Kopenhagenu. Često suočavan s kritikama, ali manijakalno uporan u provođenju svoje nogometne ideje. Imao je boljih i lošijih trenutaka, logičnih i nerazumljivih poteza, ali u godinu dana na klupi Rijeke napravio je ogroman posao. Od prilike mladim igračima do osvajanja Kupa, na kraju i plasmana u grupnu fazu Europske lige, što se činilo nemogućom misijom.


Na konferenciji za novinare je rekao da bi najradije vikao od sreće, ali da neće jer ga predstavnici danskih medija i ovako čudno gledaju, ali zato si je ispred hotela dao oduška, otvorio pivo i baš uživao u trenutku. Drugo jutro uoči polaska priznao je da mu san nije došao na oči jer su emocije i adrenalin sve nadvladali.


– Cijelu noć nisam oka sklopio, ali bilo je baš lijepo. Onako spontano, kulturno i skromno ispred hotela. Opet smo pokazali neko zajedništvo u svemu tome, bili smo skupa od prvog do zadnjeg i to me jako veseli. Čestitke stižu sa svih strana i hvala svima koji su ugradili i samo jedan mali kamenčić u ovaj naš mozaik. Adrenalin je još u meni, jako sam umoran kao i svi igrači, ali osjećaj je prekrasan – govorio je Simon Rožman dok su »bijeli« čekali povratni let za Rijeku.


Poruke s čestitkama uporno vam stižu. Je li utakmica bila onakva kakvu ste nacrtali na ploči?
– Bila je baš onakva kakvu smo predvidjeli. Poklopilo se sve što smo željeli i što smo zamislili. I gol se dogodio u trenutku kada je bilo najbolje. Govorio sam igračima da će nam trebati dva pogotka za pobjedu, Kopenhagen dugo nije izgubio doma u Europi, a bilo je tu velikih momčadi i stvarno moramo biti veseli. Mislim da nam tek mora doći u glavu da smo napravili pravo europsko čudo.


Rizik


Bili ste uvjereni da imate recept za Dance, na kraju to i pokazali, niti u jednom trenutku nije bilo nabijanja ili bilo kakve panike?


– Naša je strategija išla u tom smjeru da želimo privući suparnika bliže našem golu kako bismo s loptom preko njihove vezne linije doveli Franka i Kulenovića u situacije dva na dva s njihovim braničima. Znali smo da ne možemo čekati, govorio sam u najavi da moramo biti kvalitetni, da moramo i mi imati loptu, a ne samo trčati za njom. Takva naša strategija je bila riskantna, stavio sam igrače pod pritisak jer sam želio da igraju u zadnjoj liniji, nekada nije išlo, ali bio sam ponosan jer su radili ono što smo željeli. A onda se i prema naprijed dogodilo to što se dogodilo jer smo bili hrabri u obrani.


I ušli ste u grupnu fazu Europske lige s Nevistićem, koji je došao iz Varaždina, s Velkovskim, kojeg se dugo čekalo zbog ozljeda, s Capanom, kojeg su svi otpisali nakon ona dva skrivljena jedanaesterca, Smolčića, koji je stalno pod povećalom, Štefuljem, koji nije igrao u Varaždinu, Čerinom, koji godinu dana nema kontinuitet, pa Kulenovićem, koji u Dinamu godinu dana nije postigao pogodak?


– Mi svoje igrače gledamo kao najbolje na svijetu i tako ih tretiramo jer im želimo pomoći u njihovoj karijeri. Stvarno je zanimljivo kada vidiš gdje su ovi igrači bili prije godinu dana, kako su se razvijali, pratili proces, koliko je bilo energije od stožera i kluba. Nekada i nije išlo, ali sada se sve ujedinilo i išlo s pravom energijom pa te onda i poljubi sreća. Znamo da imamo još mana, puno prostora za napredak, da sve što radimo mora biti bolje, agresivnije i brže, ali mislim da smo na pravom putu i svi zajedno sada na tom putu uživamo.


Do utakmica protiv Napolija, Real Sociedada i AZ Alkmaara došli ste s čak osam igrača koji su mlađi od 23 godine?


– To je kapital kluba. To je bio jasan cilj otkad sam došao, puno je igrača iz naše škole, onih koji su došli kroz dopunsku selekciju. Nedostaje nam iskustva, ali dajemo im podršku i vjeru da mogu, sada su u europskom izlogu. Bit će teško kada gledam prema naprijed i grupnoj fazi, ali ovo veselje nama, klubu i gradu ne može nitko uzeti. Doktor Dangubić rekao mi je da ovo što smo mi ostvarili sanjaju svi hrvatski klubovi, a to znači da smo napravili nešto veliko.


Podrška


U simbol ove vaše Rijeke prometnuo se Franko Andrijašević. Vi ste željeli njegov ostanak, on je želio ostati i sada je istinski vođa ove momčadi?


– Moja je želja bila da ostane jer je pravi karakter, jer ga momčad prati i onda kada ništa ne govori, za nas je jako važna karika. Odnos s njim je takav da mi je produžena ruka na travnjaku, prihvatio je sve stvari koje su u smislu discipline, rada i pogleda prema nogometu možda drugačije od nekih drugih trenera i to prenaša na druge.


Grupna faza Europske lige je realnost, izvukli ste skupinu u rangu Lige prvaka. Što dalje?


– Uff… Treba se odmoriti, u nedjelju je novi izazov pred nama. Želimo i u HNL-u ići dalje s pobjedama, ali neće sada biti lako držati ovaj ritam. Strah me reprezentativne stanke jer ćemo ostati bez puno igrača, imat će velika opterećenja. Već me sada boli glava što će biti idućih dana, ali treba pozitivnu energiju usmjeriti na teren, imati dobru organizaciju u samoj igri, a sigurno će biti oscilacija. Molio bih navijače da nam daju podršku kada ne bude išlo jer što god bilo, dovest ćemo vrhunske europske klubove na Rujevicu, što je veliko zadovoljstvo za sve nas. Naši će konkurenti biti još motiviraniji prema europskoj Rijeci, imamo mladu momčad koja nije još ovo prošla i bit će jako zanimljivo za vidjeti kako ćemo se nositi sa svime time.


U završnici utakmice morali ste poslati Escovala u vrh napada, nešto je igrača van stroja zbog ozljede… Hoće li trebati još koji igrački dodatak ovoj momčadi?


– Već smo razgovarali sa sportskim direktorom, imamo svoj plan… Trebamo ponekog kvalitetnog igrača jer će biti puno utakmica, mislim da prema rasporedu nećemo stići odigrati sve zbog odgoda. Uz to smo najduže u prvenstvu i samo se nadam da će igrači to izdržati. Moramo biti jako pametni.


Hoće li biti teško ostati na zemlji nakon svega ovoga?


– Jako bitna stvar i pokušat ćemo kroz razgovore to ostvariti. To je život na oštrici, ali pokušat ćemo držati igrače na uzdama i na tome je fokus. Nećemo letjeti u nebesa – zaključio je Simon Rožman.