Dinamo vs. Rijeka

Europski Dinamo ili probuđena Rijeka? Tomić će napasti Mamića baš kao što je napao i Bjelicu

Denis Frančišković

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Goran Tomić/Foto PIXSELL

»Bijeli« su u Gradskom vrtu pokazali po tko zna koji put da nisu za »otpis«, trener Tomić donio je pomalo riskantnim, ali u konačnici isplativim i hrabrim pristupom ispunjenje cilja, a nešto slično traži se i danas u Maksimiru



RIJEKA  Europski Dinamo ili probuđena Rijeka? Uz slavonski ogled Osijek – Gorica jedan je to od dvaju derbija 24. kola, koji će danas dati neke od odgovora u borbi za gornji dom ljestvice. Ni izbliza konačne, ali možda one koje ponude početak nekog raspleta. »Modrima« odgovore pred sudar s Tottenhamom, Riječanima pred niz nešto »lakših« prvenstvenih ogleda među kojima su dva uzastopna s »farmaceutima«, Osječanima o trenutačnoj ili prolaznoj krizi, Gorici je li u stanju napasti momčad iz Gradskog vrta i aktivno se uključiti u borbu za naslov.


Probuđeni nogometaši Rijeke nakon važnog plasmana u polufinale Kupa također u svemu vide svoju računicu. I pod vodstvom novog trenera Gorana Tomića potajno priželjkuju novo iznenađenje. Ono prvotno priredili su sredinom siječnja kada su u Maksmiru slavili 0:2 golovima Lončara i Andrijaševića te pomalo zagolicali maštu navijača o uključivanju »bijelih« u borbu za naslov. No, nakon toga »potekla« je neprepoznatljiva Rijeka, miljama daleko od one ne tako davne europske. A upravo takva, europska Rijeka, treba danas klubu s Rujevice za ravnopravno pariranje Dinamu. I tko zna, možda priredi novo iznenađenje.


Pozicija i tranzicija


»Bijeli« su u Gradskom vrtu pokazali po tko zna koji put da nisu za »otpis«, trener Tomić donio je pomalo riskantnim, ali u konačnici isplativim i hrabrim pristupom ispunjenje cilja, a nešto slično traži se i danas u Maksimiru. Sve je na igračima. A oni su toliko puta znali zadnjih sezona u refulima obradovati, ali i potpuno zagorčati »navijački život« svojim pristalicama.




– U Osijeku sam vidio jednu Rijeku koja se želi nadigravati, Rijeku koja želi ostvariti pozitivan rezultat, koja se nije povukla i igrala jednostavno otvorenog garda – kaže trener Goran Tomić. – Uvjeren sam da ova momčad može tako igrati i na domaćem i na gostujućem terenu. Sigurno da tu ima još dosta nedostataka glede pozicijske igre i tranzicije, ali igrači su pokazali kvalitetu. Imali smo dosta situacija u kojima smo mogli utakmicu puno prije privesti kraju, no generalno sam zadovoljan s reakcijom igrača.


Teško je prognozirati što bi mogao biti ključ dobrog rezultata u ovakvoj utakmici. No, trener »bijelih« opet najavljuje hrabru Rijeku koja sigurno neće biti u »zagrljaju« Nevistića.


– Dinamo je momčad koja je trenutačno u dobroj formi, no Rijeka je već pobijedila tog Dinama u Maksimiru. Ova naša momčad ima kvalitetu za još jedan takav rezultat. Sigurno je jedno, nećemo se povući u svoj šesnaesterac, jer za uzeti bodove mora se oduprijeti, igrati svoj nogomet. Moramo pokazati i inicijativu i sve ćemo napraviti da ostvarimo dobar rezultat u Maksimiru – dodaje Tomić.


Dvije kvalitete


I Rijeka i Dinamo kroz tjedan su odigrali svoj kup susrete. Jesu li možda ti ogledi ostavili traga na sastavima Tomića i Mamića?


– Neće te utakmice ostaviti traga, bilo je dosta vremena za pripreme. Generalno, igrači su u dobrom stanju i s optimizmom idemo u Maksimir – tvrdi novi kormilar Riječana.


Skeniranje protivnika nije nešto što posebno brine Rijekinog trenera. Jednostavno, o ovom se Dinamu manje-više gotovo sve zna…


– Cijela momčad Dinama je kvalitetna, kadar je širok i tko god igra, to je kvaliteta. Ali i ova momčad Rijeke ima kvalitetu i to je najbitnije – zaključuje Tomić.


Rijeka je u odnosu na Gradski vrt u posljednjoj maksimirskoj pobjedi igrala sa stoperom Smolčićem, lijevim bočnim Štefuljom i prvim napadačem Kulenovićem. Smolčić je ozlijeđen, a ostaje pitanje hoće li hitronogi Štefulj dobiti prednost pred crnogorskom prinovom Vukčevićem te Kulenović pred Drmićem ili možda Yatekeom. Svoju šansu čekaju i Pavičić, Mudražija, Escoval… Tomić će zasigurno inzistirati na čvrstini, ali i agresiji i brzom protoku lopte i tranziciji jer Dinamo se tu, poglavito na širokom prostoru, pokazalo ranjiv. Naravno, posebna pozornost bit će usmjerena na užu obranu i bitno »rezanje« njenih pogrešaka koje su ovog proljeća odnijele mnoštvo bodova na protivničku stranu.


Dinamo je već duže vrijeme na pobjedničkom europskom valu, Rijeka se digla u zadnji tren, posebno na planu samopouzdanja i pod laganim je imperativom da potvrdi sve ono dobro iz Osijeka.