Slavlje u Splitu

Elvis Scoria donio je trofej Kupa pod stijene nakon 26 godina: “Bilo je lakše igrati na Poljudu nego na Kantridi”

Valentina Prokić

SPLIT, 25. SVIBNJA 2005. - Elvis Scoria i Dragan Skočić

SPLIT, 25. SVIBNJA 2005. - Elvis Scoria i Dragan Skočić

Osjećalo se da se želi osvajanje trofeja podno stijena Kantride. Tada smo igrali dobro u prvenstvu, ali smo na proljeće malo pali te smo svi bili fokusirani na Kup i doista smo ga htjeli osvojiti - kaže Scoria



RIJEKA Bilo je to 25. svibnja prije 17 godina, mjesto radnje Poljud, generalni akteri jednaki kao i ove godine, Hajduk i Rijeka u finalu Kupa Hrvatske. Tada su se igrale dvije utakmice finala. Prva na Kantridi završila je pobjedom Rijeke, a na sveopće zadovoljstvo, i uzvrat na Poljudu je pripao Rijeci. Splićanima je tada presudio Rumunj Dumitru Mitu.


Erupcija veselja, sreće i zadovoljstva trajala je danima. Razumljivo, jer to je bio prvi trofej koji je Rijeka osvojila nakon 26 godina i Kupa Jugoslavije u kojem su s pobjedom i remijem oteli »važ« beogradskom Partizanu. Nakon malo više od četvrt stoljeća posta, jasno je zašto je tadašnja momčad, predvođena trenerom Elvisom Scorijom, uzdignuta u istinske junake.


– Nakon više od 20 godina bez trofeja, osjećalo se da se želi osvajanje tog Kupa, dolazak trofeja podno stijena Kantride. Tada smo igrali dobro u prvenstvu, ali smo na proljeće malo pali te smo svi jednostavno bili fokusirani na Kup i doista smo ga htjeli osvojiti. Kad se podvuče crta, čak i sada nakon toliko godina, naš put do finala je bio težak, ali kasnije kada smo osvojili i kada se vidjelo koliko je trofej značio klubu, gradu, a posebno navijačima, ostalo je veliko zadovoljstvo.




Moram reći da sam uoči finala mislio da ga možemo osvojiti. Dvije godine prije toga sam igrao finale Kupa Hrvatske s pulskim Uljanikom, gdje smo svi bili poluprofesionalci. Vjerovao sam da s Rijekom možemo osvojiti trofej – prisjeća se na dane ponosa i slave pulski nogometni stručnjak i bivši trener Rijeke Elvis Scoria.


Lakše na Poljudu


Prva utakmica finala igrala se na Kantridi, a Splićani su došli u vodstvo dosta rano, u 22. minuti, golom Đolonge. Bijeli su bili prisiljeni stizati rezultat, ali im je to uspjelo u drugom poluvremenu kada je Mitu izjednačio u 58., a tri minute kasnije Tomislav Erceg pogodio je mrežu za pobjedu. Dva tjedna kasnije karavana se preselila na uzavreli Poljud za konačni obračun.


– Bilo je nekako lakše igrati na Poljudu nego na Kantridi. Tada smo već počeli razbijati Hajdukovu nepobjedivost na njihovom stadionu jer smo ih i u prvenstvu dobili na Poljudu. Na Kantridi je bilo puno teže, gubili smo 0:1 na poluvremenu i kada smo to uspjeli preokrenuti, bio sam uvjeren da možemo proći na Poljudu i osvojiti Kup. Imali smo momčad koja je znala odigrati dobro, taktički, defenzivno, znali smo odigrati utakmicu na način kako nama odgovara i to smo napravili. Imali smo tada i šest igrača iz Rijeke – prisjeća se Scoria.


Ipak, na Poljudu je utakmica bila neizvjesna, čvrsta do samog kraja. Nervoza se mogla gotovo pa opipati u zraku jer je trofej bio tako blizu, ali nitko nakon toliko godina posta nije htio unaprijed tvrditi da je »Važ naš«. Na kraju je dovoljan bio samo jedan gol.


– Bila je utakmica bez puno prilika, ali s puno posjeda lopte. Mi se nismo ni puno branili, imali smo dobar posjed, odlučili smo se za 3-5-2, ali nismo igrali neku defenzivnu utakmicu. Hajduk je imao, ako se ne varam, možda jednu pravu priliku. U cijeloj toj priči zasluženo smo uzeli taj Kup jer nismo imali niti jedan poraz do osvajanja. Put je bio besprijekoran – poručuje pulski strateg, koji nije htio uspoređivati ondašnje i današnje momčadi.


– Uvijek je teško vući crte kroz vrijeme i reći je li onda bila kvalitetnija ili je danas. Mislim da su obje kvalitetne. Ne može se čak ni uspoređivati današnja Rijekina priča s onom, iako smo i mi tada i oni sada slabije igrali u prvenstvu na proljeće. To su dvije različite priče, jer je Rijeka dosta toga osvojila u zadnje vrijeme, a tada nije bilo trofeja godinama dok ga mi nismo osvojili. Rijeka danas apsolutno može osvojiti Kup, na Hajduku je dosta veliki pritisak i to će se osjetiti sigurno u utakmici. Rijeka je već pokazala ovog proljeća da može odigrati pravu utakmicu na Poljudu – dodaje Scoria.


Puno faktora


Ulozi su veliki s obje strane, ali činjenica je da je zbog svih investicija u zimskom prijelaznom roku na Hajduku je veći pritisak da mora do trofeja.


– Bit će jako zanimljivo, igra se u Splitu pred punim stadionom, ondje gdje je Rijeka uvijek izvlačila maksimum. Hajduk mora osvojiti Kup zbog cjelokupne sezone, jednostavno moraju. Sve su to faktori zbog kojih mislim da realno ne može bolje i da se ne može više tražiti od finala. Sad je na akterima da odigraju to kako treba – mišljenja je bivši trener Rijeke.


Što će presuditi u ovom finalu, 17 godina kasnije nakon onog Scorijinog, vrlo je teško reći.


– Situacija je dosta izjednačena. Hajduk ima kvalitetu i ima igrače koji mogu riješiti utakmicu. Rijeka je prema naprijed stvarno jako dobra i isto ima igrače koji mogu odlučiti što je vrlo važno, jer ne trebaš uvijek čekati, već možeš kroz individualnu kvalitetu doći do pobjede. Početak je vrlo važan, a brzi gol bi puno toga pokrenuo i odveo utakmicu u otvorene vode, a s druge strane, može biti tvrda utakmica do samog kraja. Lagao bih kad bih rekao da će odlučiti ovo ili ono, vidjet ćemo tko će taj dan biti bolji, jer puno faktora igra u toj utakmici – zaključio je Elvis Scoria.