Tadić&Budicin

Dvojica domaćih trenera vode početak priprema Bijelih: “Starosjedioci i mladi jednako motivirani”

Denis Frančišković

OZBILJNOST U RADU - Dragan Tadić i Gojko Mrčela/Foto V. KARUZA

OZBILJNOST U RADU - Dragan Tadić i Gojko Mrčela/Foto V. KARUZA

Mladi dečki su jako motivirani, ali mene posebno raduje da su takvi i »starosjedioci«. Vučkić, Selahi, Lepinjica... Motivirani su kao da su im ovo prvi dani u Rijeci. Lijepo je to vidjeti i to je jako pozitivna priča. Osjeti se ta dobra vibra... - kaže Dragan Tadić



RIJEKA Nogometaši Rijeke u bitno redizajniranom sastavu, s puno mladenačkog duha, zanosa i energije, a predvođeni najstarijim, 29-godišnjim (!) Harisom Vučkićem i trenerskim dvojcem Dragan Tadić – Fausto Budicin, odrađuju prvi dio uvijek nekako najtežih priprema. Naglasak je od početka na što bržem i kvalitetnijem, ali doziranom podizanju fizičke spreme.


Nađe se vremena i za loptu, ali sve ide uobičajenim tijekom, uostalom, niti stanka nije bila toliko duga i igrači nisu toliko puno izgubili da bi im puno trebalo za povratak u natjecateljsku formu. Posebno je to važno i s aspekta početka prvenstva koje Riječani otvaraju za mjesec dana, 16. srpnja gostovanjem na Šubićevcu, ali i potom brzog sudara s Djurgardenom u drugom pretkolu Konferencijske lige 21. srpnja na Rujevici.


Šveđani su već u jakom natjecateljskom ritmu, trenutno su četvrtoplasirani sastav lige s 18 bodova iz 11 utakmica, danas igraju prijateljsku utakmicu s prvoligašem Siriusom, a 26. lipnja gostuju kod Sundsvalla. Minule sezone osvojili su treće mjesto, s dva boda manje od prvaka Malmöa i AIK Stockholma, bodovno izjednačenih.




– Mogu reći da je ozračje super, dečki su Budicina i mene stvarno super prihvatili. Atmosfera je radna i ugodno sam iznenađen – kaže Dragan Tadić koji se na Rujevicu vratio nakon što je u Sigetu vodio koloniju Rijekinih igrača. Projekt spašavanja Hrvatskog dragovoljca nije uspio, no igrači i Tadić prezentirali su se u zapaženom svjetlu, pohvale su stizale sa svih strana.


Solano i Obregon


Tadić i Budicin, šef Rijekine omladinske škole koji je nedavno vodio Istru 1961 i Orijent 1919, u svojevrsnoj su ulozi »vojnika kluba«. Rijeka je Rijeka, nekad su i zajedno branili njezine boje pod stijenama Kantride.


– Rijeka je ipak naš klub i neka moja moralna obaveza je pomognem u ovoj situaciji. Ja sam u stalnom kontaktu s klubom, naravno da sam na raspolaganju. U Dragovoljcu smo napravili dobru priču, a da nije bilo Rijeke, možda niti ja ne bih dobio šansu raditi u Prvoj ligi.


Tadić je prije Dragovoljca bio i trener juniora Bijelih, dobro poznaje devet igrača koji su branili boje Plavo-crnih. Očekuje da se momčadi uskoro priključe Hodža, Vukčević, Jurišić, Labrović i Karrica.


– Priključili su nam se i Solano i Obregon. S obzirom na situaciju pripremamo momčad maksimalno ozbiljno, kao što to i zahtijeva klub u rangu Rijeke. Ovo je uvodni tjedan i pripremamo momčad za neke teže napore idućeg tjedna.


Stanje duha je zadovoljavajuće. A fizičko, je li bilo zapuštanja?


– Prvenstvo je završilo 25. svibnja i realno se niti ne može tako brzo zapustiti. A i normalno je da prvi tjedan malo teže padne svima, ali brzo to sve legne na svoje mjesto. Mladi dečki su jako motivirani, ali mene posebno raduje da su takvi i »starosjedioci«. Vučkić, Selahi, Lepinjica… motivirani su kao da su im ovo prvi dani u Rijeci. Lijepo je to vidjeti i to je jako pozitivna priča. Osjeti se ta dobra vibra…


Profesionalnost


Slično razmišlja i Fausto Budicin. Zajedno s Tadićem i Gojkom Mrčelom svi su dobro prionuli poslu. Profesionalnost je na razini.


– Sve obveze se stvarno profesionalno ispunjavaju, prvi tjedan rezerviran je povratak u normalan trenažni proces i kao uvetira za udarni dio priprema idućeg tjedna – kaže Budicin. – Reakcije igrača su jako pozitivne, pokazuju se kao pravi profesionalci i očekivano, svatko se želi izboriti za što bolju poziciju u momčadi. Prva dva dana bila su srednje jaka, u četvrtak smo malo popustili opterećenje da bismo opet imali mini ciklus od dva jača dana. Nedjelja će biti slobodna, a u ponedjeljak počinje udarno razdoblje priprema.


I Budicinu je jako poznat sadašnji, mladenački kadar Rijeke.


– Većinu igrača znam, neke sam trenirao, neke samo gledao, neke samo upoznao… Dečki koji su bili u Dragovoljcu jako su dobro iskoristili priliku u Prvoj ligi, pokazali su da imaju kvalitetu i, naravno, da žele bolji status nego što su imali ranije. S Tadićem sam igrao, a prvi dio smo i surađivali, on kao trener juniora, ja kao voditelj Omladinske škole.


Prema Budicinu vrijeme je jako dragocjeno, praktički jako dobro treba isplanirati svaki detalj priprema.


– Uskočili smo i to je naša neka obveza. Pripreme nisu baš duge i svaki dan se treba iskoristiti na najbolji mogući način. Sezona će biti zahtjevna, momčad čekaju dva gostovanja na startu pa jako težak ispit u Europi i treba biti maksimalno posvećen svemu tome – zaključuje Budicin.


Na Rujevici trenutno trenira 27 igrača, a još petorica će se priključiti 20. lipnja. U kampu će se trenirati do 26. lipnja, a onda slijedi odlazak na pripreme u Kranjsku Goru do 8. srpnja. Dvije utakmice dogovorene su u Kranjskoj Gori, s Bravom (1. srpnja) i Kranjom (5. srpnja), dok će Bijeli snage s praškom Spartom odmjeriti 6. srpnja u Villachu. Bijeli dim s Rujevice očekuje se u ponedjeljak. Ili barem puno jasnija situacija oko mogućeg anagžmana stranog trenera.