Igračka križaljka

Dragan Tadić i Fausto Budicin moraju otpisati petnaestak igrača do kraja prijelaznog roka

Denis Frančišković

David Nwolokor/V. KARUZA

David Nwolokor/V. KARUZA

Damir Mišković istaknuo je da na okupu želi 25 igrača, što znači da Bijeli moraju imati koncentraciju kvalitete u 22 igrača i trojici vratara. Pridoda li se brojki od sadašnja 34 igrača još najmanje pet prinova, jasno je da će 15-ak igrača morati potražiti drugu sredinu



RIJEKA  Nogometaši Rijeke u jeku su drugog tjedna priprema, opterećenja se podižu, a pod ravnanjem novog, starog trenerskog dvojca Tadić – Budicin i novoformiranog stručnog stožera trenira 34 igrača. Pripreme u kampu Rujevice trajat će do nedjelje, a potom se odlazi na dvanaestodnevne pripreme u Kranjsku Goru. Prva utakmica, najnovije dogovorena, na rasporedu je već drugoga dana »alpskih« priprema, 28. lipnja s Radničkim iz Kragujevca. Pitanje je i koliko će igrača put Slovenije…


U trenutku kada su neki mišljenja da se poprilično kasni sa slaganjem igračke križaljke, a drugi da ima vremena s obzirom da prijelazni rok traje do kraja kolovoza, jasno je da će biti puno promjena u igračkom kadru Bijelih, posebno onih u hodu. Damir Mišković, predsjednik kluba, istaknuo je da na okupu želi 25 igrača za sezonu, a to je optimalan broj i po Tadiću, najodgovornijem čovjeku stručnog stožera. Generalno to znači da Rijeka za izazovnu sezonu mora imati koncentraciju kvalitete u 22 igrača i trojici vratara. Pridoda li se brojki od sadašnja 34 igrača još najmanje pet prinova, jasno je da će petnaestak igrača morati potražiti drugu sredinu, uglavnom otići na posudbe. No, bit će to, po svemu sudeći, duži proces…


Riječani su prošle sezone imali prevelik roster, računali su da će se »ugurati« u skupinu Konferencijske lige i da će im trebati širina u natjecanjima na tri fronta, no nakon ispadanja bilo je i više nego jasno da je igrača previše, da rijetko dobivaju priliku, a samim tim i stagniraju. To je pogreška koju ove sezone na Rujevici ne smiju ponoviti, svaki odlazak i dolazak moraju precizno odvagati, pozicije duplirati kvalitetom… Naravno, dolasci kvalitetnih pojačanja uvjetovat će i domino efekt, otpadat će oni koji nisu u prvom planu i koji se ne nametnu na pripremama.




«Na igrače gledam kao dobre ili loše, ne stare ili mlade«, ustvrdio je Tadić na predstavljanju, nagovjestivši kojom će se politikom rukovoditi. U pogledu filozofije igre istaknuo je da preferira napadački nogomet, no i da sve počinje od obrane. A ona je bila gorući problem prošlosezonske Rijeke.


Galešić i Krešić


Gledano pozicijski i po brojnosti, Rijeka je zasad najbolje pokrivena na mjestu vratara i zadnjih veznih igrača. Najviše je »propuha« na desnom krilu, mjestu polušpice i donekle desnog boka. Labrović je prvi vratar, Zlomislić prva zamjena, a odlaskom Prskala otvorio se prostor za Nwolokora i Todorovića. Nwolokor već ima 26 godina, vječni je talent osuđen na posudbe i pitanje je da li vrijeme da napokon ostane pod paskom Gojka Mrčele. Dosad je branio u Šibeniku, Vitezu, Seredu i donedavno Aluminiju. Operacija ramena prije dvije godine malo ga je izbacila iz vratarske kolotečine, ali opet se vratio. Pitanje je što će biti s Todorovićem s obzirom da je propustio dobar dio juniorske završnice HNL-a zbog problema s koljenom.


Mišković je najavio dva do tri vrhunska stopera, vjerojatno »opečen« onime što se događalo u prijašnjoj sezoni i tu je situacija poprilično nejasna. Pavlović figurira kao veliko pojačanje zadnje linije, no ne angažira li se Krešić i postigne dogovor s Atalantom, jasno je da se mora pronaći njegova alternativa. Dio nje krije se u mladom Galešiću koji je već poprilično sazrio, posebno u Hrvatskom dragovoljcu i jedan je, možda i prvi, od kvarteta igrača koji će ostati s prvom momčadi. Uz njega tu su još Duje Dujmović, Ivan Smolčić i Agić.


U cijeloj priči Ampem je najpolivalentniji igrač Bijelih koji može igrati i na desnom i lijevom boku te na lijevom krilu. I to je veliki benefit za struku kako budu dolazile ozljede i kartoni te koji se sustav bude birao. Na desnom boku borbu za mjesto zasad vode dva mlada igrača, Solano i Braut, koji se također vratio iz Dragovoljca i nametne li se, zaslužuje prigodu. Lijevi bok je solidno popunjen, a prvo njegovo ime je novi crnogorski reprezentativac Vukčević. Merkulov je ostao jako puno dužan, a na vrata kucaju Jurišić i Bodetić koji je sigurno budućnost kluba na osjetljivoj poziciji.


Selahi – Alvarez


Pozicija zadnjih veznih po svemu sudeći bit će zaokružena jakom defenzivnom karikom Selahi – Alvarez budući da bi Lepinjica mogao napustiti riječko društvo. Alvarez je bio najbolji zadnji vezni igrač bugarskoga prvenstva, a Selahijeve kvalitete već su znane. Rijeka bi velik posao napravila zadržavanjem Gnezde Čerina, ali Nürnberg zasad »ne popušta«. Od ostalih igrača tu svoje mjesto traže Stanić, Kukoč i Ilinković.


Pozicija ofenzivnog veznjaka ili, kako se to voli reći, plemenitog veznog, zasad je ojačana Vrančićem u kojeg u klubu posebno vjeruju s obzirom na godine, ali i iskustvo Championshipa. Za to mjesto konkurira Liber koji je propustio dobar dio završnice sezone, ali i mladi Hodža koji bi također mogao »uletjeti« u brojku od 25 igrača. U Orijentu 1919 i Dragovoljcu igrao je zapaženo, a navodno je za njega »zagrizao« i Dinamo.


Rubrika desnokrilnog napadača strši, popunjena je donekle Filipom Dujmovićem koji je došao iz drugoligaša Jaruna, ali savim je jasno da on neće biti prvo rješenje. Puno je bolja situacija na suprotnoj strani, uz Ampema lijevo krilo pokrivaju Vuk i Bušnja, koji su dugo bez prave šanse, te povratnik Karicca.


Mjesto »polušpice« zasad pokriva Vučkić, a u napadu konkurenciju Obregonu čine Bristrić i Frigan, koji je odigrao zapaženu sezonu.


Generalno, Nwolokor, Galešić, Frigan, Hodža i Braut kao igrači s posudbe u ovom su trenutku najbliži ostanku s prvom momčadi i ulasku među 25 igrača. No, dakako, Tadić, ali i Budicin, imaju puno bolji uvid u mogućnosti i kvalitetu mlađih igrača koji bi trebali djelovati u sinergiji s onim iskusnijima. Puno toga ovisi o stvarnim najavljenim pojačanjima, vremenu njihovog dolaska i prilagodbe, ali i o onome što će se događati u Europi. Rijeku u svakom slučaju čeka teška švedska prepreka, ali i zahtjevan startni ždrijeb HNL-a.


 


Mercato

DOLASCI


Haris Vučkić
(Real Zaragoza)
Filip Dujmović
(Jarun)
Pablo Alvarez
(Černo more)
Mario Vrančić
(Stoke City)
Mateo Pavlović
(Amiens)


ODLASCI


Josip Drmić
(Dinamo)
Domagoj Pavičić
(Konyaspor)
Robert Murić
(Konyaspor)
Hrvoje Smolčić
(F. Eintracht)
Issah Abass (?)
Darko Velkovski (?)


Sava Čestić (?)


MOGUĆI OSTANCI


Antun Krešić
Adam Gnezda Čerin


MOGUĆI ODLASCI


Ivan Lepinjica
Nediljko Labrović
Prince Ampem