Luka Ivančić

Direktor Rijeke upozorava na stroga pravila UEFA-e: “Nepravilno nošenje maske kažnjava se s pet tisuća eura!”

Mateo Sučić

Luka Ivančić

Luka Ivančić

Najviše se kažnjava ako netko ne nosi pravilno masku ili je uopće ne nosi, kao i prekoračenje zona kretanja. Neće biti milosti i zato apeliram na sve da se odgovorno ponašaju – kaže Luka Ivančić, direktor HNK Rijeka



RIJEKA  Iako je u posljednjih sedam sezona Rijeka odigrala čak 40 europskih utakmica, od čega polovicu na svom travnjaku, odgovorni na Rujevici suočeni su s novim izazovima vezanim za organizaciju utakmice protiv ukrajinskog Kolosa. S Rujevice su često voljeli istaknuti da i utakmice HNL-a organiziraju po UEFA-inim protokolima, ali pandemija koronavirusa donijela je mnoge novitete zbog čega je sve podignuto na jednu novu razinu, koja će biti novi test za sve uključene u organizaciju utakmice.


UEFA je stadion podijelila u četiri zone, prva je ona najrigoroznija, u nju će moći ukupno 120 ljudi, među kojima su igrači, stručni stožer, tehnička klupa i svi oni koji su zaduženi za organizaciju utakmice na samom travnjaku. Druga zona odnosi se na prostor između LED-panoa i tribina gdje mogu biti zaduženi za nosila, skupljači lopti te fotoreporteri i kamermani, dok se treća odnosi na tribine koje su rezervirane također za ljude uključene u protokol utakmice, klupske delegacije koje mogu brojiti maksimalno deset osoba i novinare, a četvrta se zona odnosi na prostor oko stadiona.


– UEFA je postavila doista rigorozna pravila i radimo sve pripremne radnje kako bi sve savršeno funkcioniralo. Primjerice u prvu, takozvanu crvenu zonu, mogu samo oni s negativnim testom na koronavirus i apsolutno je zabranjeno da se u njoj nađe netko komu tamo nije mjesto. Uz to, svi na stadionu i u krugu stadiona moraju nositi maske cijelo vrijeme boravka i nužna je distanca od dva metra, kao i što je nužno imati istaknute akreditacije – kaže Luka Ivančić, generalni direktor HNK Rijeka, dodajući da pravila vrijede za sve i bez iznimke što znači da se, primjerice, maske moraju nositi i u svečanim ložama.


Lokomotiva platila




Zapravo, najbolji primjer koliko je UEFA nemilosrdna dolazi iz Zagreba s utakmice Lokomotive i Rapida, na kojoj je domaćin kao organizator kažnjen s pet tisuća eura jer je jedan novinar masku stavio ispod usta.


– Najviše se kažnjava ako netko ne nosi pravilno masku ili je uopće ne nosi, kao i prekoračenje zona kretanja koje se također kažnjava s minimalno pet tisuća eura. Svjesni smo da tu neće biti milosti i zato apeliram na sve koji će na bilo koji način sudjelovati u utakmici da se odgovorno ponašaju.


Rujevica je posljednjih dana zatrpana pozivima znanih i neznanih koji pokušavaju pronaći način kako bi im se našlo neko mjesto na stadionu, ali takvo što jednostavno nije moguće. Delegacije klubova maksimalno su smanjene, ukrajinski Kolos, primjerice, može doći najviše s 55 osoba koje moraju biti popisane i evidentirane.


– Bit će sigurno izazovno, prvi put se događa ovakva situacija na našem stadionu, ali pravovremeno smo krenuli raditi, čak smo napravili da dva dana uoči utakmice igrači škole nogometa ne budu u kampu.


U utorak dolazi i UEFA-ina inspekcija koja će provjeravati provode li se sve mjere prema njihovim napucima.


– Osigurali smo punktove s dezinfekcijskim sredstvima, ljudi koji budu u svečanim ložama također će morati držati distancu, baš kao i novinari koji će se moći koristiti svakim trećim mjestom. To nam je smanjilo kapacitet novinarske lože na 18 mjesta, ali moramo se prilagoditi.


Povratak publike


Mnogo je još zanimljivih detalja koje je krovna europska nogometna organizacija naložila klubovima uz organizaciju utakmice, primjerice da se prostori kojima se koriste igrači moraju dezinficirati pet dana prije utakmice i nakon toga ih nitko osim momčadi ne smije koristiti.


– Kao organizator utakmice bit ćemo kažnjeni za svaku osobu koja nije na popisu. Mjere su vrlo stroge, svi ih se moramo pridržavati i odgovorno se ponašati, nadajući se da će se uskoro stanje, barem djelomično, normalizirati. Postoje naznake da bi se grupna faza, ako Superkup između Bayerna i Seville prođe bez posljedica, mogla igrati s 30 posto kapaciteta stadiona i svi se nadamo da će to biti prvi korak prema normalizaciji stvari.


Ono što u UEFA-inim protokolima nije predviđeno su navijači iznad stadiona. Ferencvaroš je protiv Dinama igrao s bučnom kulisom nekoliko stotina navijača smještenih izvan kruga stadiona, a na isto će moći računati i Rijeka s već famoznim brdom iznad sjeverne tribine.


– Taj dio nije pod našom ingerencijom, nemamo nikakve ovlasti maknuti navijače jer se radi o privatnom zemljištu. Moja je želja samo da se svi odgovorno ponašamo kako klub ne bi bio kažnjen jer veći incident može značiti i izbacivanje iz Europe. Svi koji se skupimo moramo navijati za Rijeku, napraviti sve da prođemo u idući krug i pridržavati se pravila kako bismo izbjegli kazne – zaključio je direktor Rijeke Luka Ivančić.


Pretplatnicima prednost

HT Prva liga nastavila se s 30 posto kapaciteta stadiona, a isti bi broj gledatelja mogla dozvoliti i UEFA ako »pokus« na Superkupu u Budimpešti ne bude imao nekakav neželjeni ishod. Doduše, tek u grupnoj fazi, ali svejedno nije zabranjeno nadati se da će »bijeli« ove sezone odigrati i koju europsku utakmicu pred svojim navijačima.


– Vodeći se planovima UEFA-e, prodavat ćemo pretplate do popunjenja 30 posto kapaciteta Rujevice, a ako uđemo u grupnu fazu, čemu se svi toplo nadamo, pretplatnici će imati prednost pri kupovini ulaznica za europske utakmice – kaže Ivančić.

 


Lokalni stožer može
zatražiti testiranje suparničke momčadi

Nogometaši Rijeke u utorak će biti podvrgnuti testu na koronavirus, dok će se suparnička momčad testirati dan prije polaska i oni koji budu pozitivni neće moći ući u zrakoplov. Uz to, i lokalni stožer civilne zaštite može zatražiti da se cijela gostujuća delegacija testira po dolasku u Rijeku ako bude procjena da je u zemlji iz koje dolaze, u ovom slučaju u Ukrajini, povećan rizik od zaraze.