Derbi

Dinamo dvaput vodio, ali Rijeka se oba puta vratila. Selahi i Mitrović zabili za remi na Rujevici

Denis Frančišković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Riječani su drugi put ove sezone remizirali na Rujevici i vratili se iz minusa protiv Dinama u derbiju 15. kola



U 89. minuti derbija Čabraja je ostao zaboravljen na lijevoj strani, dobro je ubacio na vrh peterca, a Mitrović iz drugog plana dobro uletio, podmetnuo loptu i smjestio loptu visoko pod gredu – 2:2.


Iskusni stoper Bijelih tako je skrojio remi samo osam minuta nakon što je Dinamo drugi put imao prednost. Na kraju ispala je to realna podjela bodova, obje momčadi imale su svoje dionice igre i šanse, ali kod golova više su kumovale pogreške uže obrane, uz snalažljivost egzekutora.





Uz njih Labrović i Zagorec svojim su se obranama, pomalo čudesnim, promovirali u prve aktere utakmice. Utakmice nakon koje je zaostatak između Bijelih i Modrih ostao na četiri boda, uz jednu utakmicu manje Zagrepčana.


Ovog puta na stanku Hajduk odlazi s pet bodova plusa i utakmicom više. Raspored je to snaga uoči posljednje prvenstvene runde uoči Božića u kojoj na startu Riječane čekaju gostovanja u Varaždinu i Osijeku. Nema sumnje da će momčad Željka Sopića u njoj imati što reći.


Foto galerija: Derbi Rijeka - Dinamo Foto: Vedran Karuza


Veliki jesenski derbi donio je dosta naboja na travnjaku, osam žutih kartona, četiri gola i ispunjen stadion. Na kraju je sve prošlo korektno i svi moraju biti zadovoljni.


Pred obje momčadi dosta je posla, Rijeka generalno još uvijek izgleda stabilno i bez većih briga, dok je zamjetno da Dinamo sporo, ali ipak diže formu. Završnica jeseni mogla bi biti itekako zanimljiva.


Čudesni Labrović


Rijeka nije mogla bolje otvoriti drugo poluvrijeme. U 53. minuti nakon prekršaja nad Godom zbog kojeg je morao nešto kasnije napustiti igru, Fruk je ubacio iz slobodnog udarca sa 17 metara uz korner zastavicu, a lopta doletjela na glavu Selahija koji je sa sedam metara bio precizan – 1:1.


Prije toga Bijeli su imali još bolju šansu, Janković je s osam metara pucao, Zagorac obranio tešku loptu, a ona došla do Pjace koji je glavom s četiri metra pucao kraj gola.


Rijeka je potom uhvatila ritam i s izjednačenjem dobila na energiji u igri, u 61. minuti nakon dodavanja Jankovića opet se u dobroj šansi našao Pjaca koji je iskosa pucao u bliži kut dobro postavljenog vratara.



 


Deset minuta kasnije na solo akciju se odlučio Ivanović, sve dobro napravio osim završnog udarca koji je otišao daleko od vratiju.


Uslijedila je očekivana faza zamjena, pa i promjena rasporeda, oba su trenera sa svježim snagama željela naći pukotinu u protivničkoj obrani.


U 81. minuti Bulat je izveo korner, Kulenović s četiri metra pucao glavom, Labrović izbio tešku loptu, no samo do Perića koji ju je iskosa spremio u mrežu – 1:2.


Prvo poluvrijeme donijelo je obostrano oprezan nogomet u okvirima stroge kontrole i generalno bolju igru Dinama, dvije velike šanse Modrih i jedan gol.



 


Ništa se značajnije nije događalo do 13. minute kad se Dinamo počeo postavljati jako visoko. Uža riječka obrana prodala je jednu loptu, a Ademi je proslijedio do usamljenog Kulenovića na vrhu šesnaesterca.


Uslijedio je njegov poluvisoki udarac, ali pravo u dobro postavljenog Labrovića. Minutu kasnije riječki vratar se pojavio u ulozi dvostrukog spasitelja.


Nakon kornera i gužve Ademi je unutar peterca dvaput pucao iz matne prigode, Labrović čudesno obranio oba pokušaja i spriječio rani riječki minus.


Čarke pred poluvrijeme


Nakon toga Rijeka je došla malo do zraka i odigrala najbolju dionicu prvog poluvremena. Bijeli su po receptu gostuju krenuli u visok pritisak, a on je sam po sebi donosio inicijativu i prigode za obje momčadi.


Pašalić je u tom razdoblju prvo (20′) s 20 metara pucao prizemno, ali to nije predstavljalo velik problem za Zagorca. Potom je (22′) njegov drugi pokušaj, s malo bliže udaljenosti od 18 metara, izgledao puno opasniji, sijevnula je prepoznatljiva ljevica, a lopta prohujala iznad Zagorčeve grede.



Očekivano velika borba se vodila na sredini terena, s jedne strane Fruk i Janković, s druge Mišić i Ademi vodili su bespoštedne duele i pokušavali pronaći dubinu u igri.


Nakon razdoblja mirnije igre u 41. minuti Ademi je sjajno pronašao Špikića na lijevoj strani, on se sjurio u šesnaesterac i pokušao zavrnuti za Kaneku, no lopta je nesretno pogodila Godu i vratila se Špikiću koji je lakoćom pogodio praznu mrežu – 0:1.


Do kraja poluvremena naboj je postajao sve veći, nakon dvaju prekršaja, Kulenovića nad Mitrovićem i Ivanovića nad Perkovićem, sudac je zbog međusobnih čarki i povlačenja podijelio u kratkom razdoblju pet žutih kartona, tri Dinamovim, dva Rijekinim igračima.


Transparent “Jakire ča ni tebe ni sran?”


Uoči utakmice na istočnoj tribini osvanuo je transparent “Jakire ča ni tebe ni sran?”, očito kao aluzija na svojevremen odlazak Nenada Gračana u Hajduk kad ga je na Kantridi dočekao sličan transparent “Neno ča te ni sran?”. Zanimljivo, Nenad Gračan pojavio se ovog puta u ulozi televizijskog sukomentatora.



Sergej Jakirović, bivši trener Rijeke, doživio je uvrede i pogrdno skandiranje, ali ono nije bilo izraženo u onom intenzitetu i kontinuitetu koji se očekivao i najavljivao.


Prošlo je sve manje-više u granicama korektnosti. Navijački folklor bio je uobičajen s obje strane. I dobro da je tako završilo bez ikakvih repova. Žešće je bio na terenu…


Bijeli s jednim zadnjim veznim, Modri s dosta promjena


Željko Sopić, trener Rijeke, odlučio se za već svoju standardnu kombinaciju i sustav sa samo jednim klasičnim zadnjim veznim igračem.


Selahi se nakon odrađene kazne žutih kartona vratio na svoje radno mjesto u srcu veze, a ispred njega ofenzivnije su djelovali Fruk i Janković. Za davanje krila Rijeci u startu su bili zaduženi Pašalić i Pjaca uz naisturenijeg Ivanovića.



Zadnja linija je već kolima standardna i nedirnuta, s Dilaverom i Mitrovićem kao stoperima i Smolčićem i Godom kao bočnim igračima uz kapetansku jedinicu Labrovića.


Sergej Jakirović, trener Dinama, u posljednje vrijeme krpa sastav, ali ostaje vjeran sustavu 4-2-3-1 kojeg je preferirao i u Rijeci.


Zagorac je već neko vrijeme među vratnicama, a do promjena je došlo na lijevom bočnom gdje je Perković dobio prednost ispred Ljubičića, dok je prvo napadačko ime u početnoj postavio bio Kulenović.


Osim Ljubičića iz prve postave ispali su Šutalo i Perić, a kapetan Ademi se vratio na mjesto zadnjeg veznog u paru s Mišićem.


Ante Bobić gost derbija


Uoči utakmice Srećko Juričić, savjetnik uprave HNK Rijeka, uručio je poseban dar Anti Bobiću kao posebnom gostu derbija.


Bobić je bio vratar Bijelih do 1977. i sudjelovao je u ulasku Rijeke u elitni nogometni razred bivše države. Kasnije je radio kao trener vratara u omladinskoj školi.