Rijeka vs. Osijek

Derbi na Rujevici donosi i sudar dva nogometna romantičara iz Zagorja, majstora poteza i slobodnjaka

Denis Frančišković

Robert Murić i Pero Bočkaj/Foto Arhiva NL/Foto PIXSELL

Robert Murić i Pero Bočkaj/Foto Arhiva NL/Foto PIXSELL

Znamo se od malena, zajedno smo igrali. Emocije? Uvijek postoje, ali samo one sportske, u cilju nadmetanja, ništa drugo - kaže Murić



RIJEKA  Robert Murić na jednoj, Petar Bočkaj na drugoj strani. Majstori poteza, ubačaja i nadasve slobodnih udaraca. Igrači zbog kojih publika posebno dolazi na tribine. Obojica su jedna od glavnih karika Gorana Tomića i Nenada Bjelice. U najavama derbija, složit će se mnogi, odlučivat će nijanse. Ili jedan pravi potez… Prvi koji su navikli svoje navijače na to su upravo Robert i Petar, dva nekadašnja suigrača u lokalnom Zagorcu, prijatelji i igrači čiji korijeni sežu iz istog uskog bazena Hrvatskog zagorja, Murićevi su, poput onih Andreja Kramarića iz Bednje, a Bočkajevi iz Stare Vesi Petrovske.


– Točno je, znamo se od malena, zajedno smo igrali. Emocije? Uvijek postoje, ali samo one sportske, u cilju nadmetanja, ništa drugo – kaže Murić. – Na terenu ćemo ići sto posto i jedan protiv drugoga, izvan terena smo super prijatelji.


Zanimljivo, Murić se nazabijao golova baš na Bočkajeve ubačaje




– Pero je oduvijek bio jako dobar igrač i o njemu sve najbolje. I veliki je radnik. Obojica imamo dobar udarac? S time smo se rodili, ha, ha… A ostalo se malo poboljša vježbanjem. Oduvijek smo znali dobro pucati prema golu, ali i imali dobre ubačaje u šesnaesterac. Kada smo u mlađim danima igrali zajedno on je bio vezni, a ja krilo. Često mi je dodavao, a ja sam zabijao na njegove asistencije, ha, ha… – prisjeća se Murić.


Današnji derbi ono je zbog čega gledatelji pune tribine.


– Jako važna utakmica za obje momčadi. Oni imaju svoj cilj, jure Dinamo, a mi želimo ostati na trećem mjestu. Očekujem jako dobru utakmicu u kojoj će odlučivati nijanse. Osijek igra jako dobro i zasluženo su drugi. Bit će zanimljivo. Pogledao sam njihovu utakmicu s Dinamom, stvarno je bila jako dobra, vidi se da se i jedni i drugi jako bore za prvo mjesto – analizira »Murke«, kojeg je Tomić po dolasku odmah stavio na desno krilo, a on je poziciju »zacementirao« dobrim igrama.


– Ako osvojimo treće mjesto, to će u ovoj situaciji biti kao da smo osvojili Kup. Danas će trebati puno koncentracije. Uvijek nastojimo igrati napadački, posebno u zadnje vrijeme i čak zabijamo dosta golova. Ne znam kako će se Osijek postaviti, u Kupu su igrali s četiri igrača u zadnjoj liniji, sad igraju više s tri. Osobno zadovoljstvo? Naravno, igram stalno, zabijam i asistiram. Napadački smo dobri, znamo pasti kad se branimo, ali vjerujem da ćemo to popraviti – zaključuje Murić.


S druge strane, »Pero Bombardero« osebujan je igrač Osječana, pozitivac, uvijek spreman na šalu… Riječanima je zabio u posljednjoj utakmici na Rujevici (1:1) i u završnici im otkinuo dva boda. Zabio je i u pobjedi 3:0 u Gradskom vrtu.


– Znamo se iz osnovne škole i zajedno smo igrali u Zagorcu iz Krapine. Potom smo skupa otišli u Dinamo, Robert je otišao drugim putem, a ja sam ostao u Hrvatskoj. Blizu smo jedan drugome u Zagorju, dvadesetak kilometara zračne linije, petnaestak minuta vožnje. Što bismo mi tamo rekli, »preko brijega« – kaže Bočkaj, čiji mnogi udarci i golovi iz daljine se posebno pamte.


O Muriću sve najbolje. Puno pohvala, ali i šale…


– Murić je vrhunski igrač, brz i motoričan. Ima tu finu lijevu, kako bi se reklo, školsku nogu. Evo sad je naučio malo i pucati slobodnjake, ha, ha… Šalim se, počeo je zabijati i to mu je trebalo nakon što je otišao u inozemstvo i nije baš igrao. Sad je jedan od najboljih igrača HNL-a. Tko je bolji s ljevicom i u slobodnjacima? Ne pričamo baš o tome previše, ali to se zna. Ipak sam zabio više golova, Murić je sad bolji, ali samo je jedan Pero Bočkaj, ha, ha… Poruka Muriću? Ništa posebno, vidimo se na terenu – zaključuje Bočkaj.