Bivši igrač Rijeke

Davor Vugrinec apelira na navijače uoči sutrašnjeg dvoboja na Poljudu: “Neka pobijedi nogomet”

Davor Petrović

TRI POGOTKA U DVIJE UTAKMICE FINALA 2006. - Vugrinec u zagrljaju Ahmada Sharbinija i Igora Novakovića

TRI POGOTKA U DVIJE UTAKMICE FINALA 2006. - Vugrinec u zagrljaju Ahmada Sharbinija i Igora Novakovića

Volio bih da se igra otvorena utakmica s puno golova, da ljubitelji nogometa mogu uživati, ali bojim se da neće biti tako. Mislim da nas na Poljudu očekuje šahovska partija - kaže Vugrinec



ZAGREB Uoči sutrašnjeg dvoboja Hajduka i Rijeke na Poljudu, u finalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, Davor Vugrinec ima samo jednu želju.


– Prije svega, nadam se da će sve proći u miru. Apelirao bih na navijače da poduzmu sve kako se ne bi ponovile ružne scene koje smo gledali prošli vikend. Nogomet je igra i tako je treba doživljavati. Utakmica mora biti zabava za sve, bez ružnih scena koje nisu ni lijepe ni edukativne za našu djecu. Neka u finalu pobijedi nogomet – kaže Vugrinec, koji je 2006. osvojio Kup Hrvatske s Rijekom.


Kakva su vaša očekivanja od te utakmice?


– Ova sezona je stvarno bila prekrasna za sve nas koji smo to pratili sa strane. Mogli smo uživati u nogometu i neizvjesnosti, koja je trajala praktički do samog kraja. Razlike između klubova Velike četvorke bile su jako male, a na kraju su odlučivale nijanse. Nadam se da će i finale Kupa donijeti dobar nogomet i neizvjesnost. Volio bih da se igra otvorena utakmica s puno golova, da ljubitelji nogometa mogu uživati, ali bojim se da neće biti tako. Mislim da nas na Poljudu očekuje šahovska partija. Igra se za trofej, i zato očekujem tvrdu utakmicu.


Predugo čekanje


Slažete li se s tezom da Hajduk ima veći imperativ pobjede?




– Nema dvojbe da oni nose jako veliki pritisak na leđima. Igraju pred svojim navijačima, uložili su puno u ovu ekipu, a trofej čekaju već devet godina, što je za njihove navijače predugo. S druge strane, ni Rijeka nema puno manji pritisak. I tamo svi željno očekuju trofej, a tu je i rivalitet s Hajdukom. Prema tome, pritisak sigurno postoji na obje strane. Rekao bih da je razlika u tome što bi Rijeka ipak lakše prihvatila eventualni poraz, a Hajduku bi sezona bila neuspješna ako ne osvoji Kup.


Koliku težinu bi u finalu mogla imati nedavna uvjerljiva pobjeda Hajduka na Rujevici?


– Svaka utakmica je priča za sebe, zato zadnji Jadranski derbi ne treba gledati kao relevantan pokazatelj odnosa snaga. Tada je Rijeka već otpala iz utrke za naslov prvaka, a Hajduk je morao držati korak s Dinamom. Na Poljudu se igra za trofej, i to samo devedeset minuta, a možda i nešto više. Vjerujem da će obje momčadi biti opreznije jer ulog je jako velik. U takvim utakmicama obično odlučuju razina koncentracije, individualne greške i virtuoznost igrača, koji su u stanju napraviti razliku, poput Marka Livaje i Josipa Drmića. Tu će i prekidi biti izuzetno bitni. Kada su dvije momčadi podjednake, također postoji i faktor sreće. Hajduk i Rijeka se jako dobro znaju i među njima nema nekih velikih tajni i prostora za iznenađenje. Siguran sam da oba trenera već imaju nekoliko pripremljenih varijanti, vezanih uz razvoj utakmice i kretanje rezultata.


Val euforije


Budući da se igra na Poljudu, vrijedi li za Rijeku ona mantra da je najvažnije izdržati pritisak u prvih dvadesetak minuta?


– Logično je očekivati da će Hajduk biti aktivniji na početku. To razdoblje utakmice bi moglo imati iznimnu važnost zbog fanatizma domaćih navijača. Na tom valu euforije s tribina igrači Hajduka lete i u stanju su zabiti gol svakoj momčadi na svijetu. Pred hukom Poljuda mnogi su pokleknuli, a sada se igra za trofej. Zato mislim da je za Rijeku stvarno važno progurati tih prvih dvadesetak minuta bez primljenog gola. Svaka takva utakmica ima nekoliko faza, u kojima jedna momčad drži inicijativu i siguran sam da će na Poljudu i Rijeka doći na svoje. Naravno, puno toga ovisi o taktičkim zamislima trenera.


Kako vam je ove sezone izgledala Rijeka?


– Bez obzira na gubljenje koraka u zadnjoj četvrtini, mislim da je Goran Tomić odradio sjajan posao. Objektivno, odlučio je roster. Rijeka ima dobar igrački kadar i nije slučajno najefikasnija momčad lige, ali u kontekstu širine klupe Dinamo, Hajduk i Osijek ipak su imali blagu prednost. Tomiću i igračima sigurno nije bilo lako jer Rijeka je u zadnjih deset godina izrasla u klub od kojeg se očekuju najviši dometi. S tim pritiskom se treba znati nositi, a tu je kod nas možda najjači Dinamo, koji se izvlačio iz teških situacija i kada nije bio u svom najboljem izdanju. Ono što je ove sezone u Ligi prvaka radio Real Madrid, to je kod nas uspijevao Dinamo, kojem je puno donijela ona pobjeda na Rujevici. Nalazili su se u teškoj situaciji, sedamdeset minuta su bili u podređenom položaju, a na kraju su uspjeli okrenuti utakmicu. Mislim da je to bio onaj jezičac na vagi koji je prevagnuo u korist Dinama. Da je Rijeka tu osvojila tri boda, sve bi se zakompliciralo i siguran sam da bi prvenstvo bilo napeto do zadnje minute.


Rijeka je svoju priliku propustila u Kranjčevićevoj

Je li Rijeka mogla osvojiti naslov prvaka?


– Uvjeren sam da bi to bilo vrlo realno da je pobijedila na gostovanju kod Hrvatskog dragovoljca. U tom slučaju bi izbila na vrh ljestvice, s time da su je u zadnjoj četvrtini prvenstva čekala sva tri derbija na Rujevici. Rijeka je svoju priliku propustila u Kranjčevićevoj. No, to je nogomet, igra u kojoj i slabiji suparnik uvijek može iznenaditi favorita. Po meni, taj poraz se jako odrazio na momčad Rijeke. Igračima je palo samopouzdanje, što se moglo vidjeti na idućim utakmicama. To nije lako izgurati, pogotovo treneru, koji mora podići ekipu nakon takvog šoka. Mislim da Rijeka ne bi pala u Velikoj Gorici niti bi onako izgubila od Dinama na Rujevici da nije doživjela taj poraz u Kranjčevićevoj – ocjenjuje Vugrinec.