Rijeka vs. Real Sociedad

Darko Velkovski uoči večerašnjeg ogleda na Rujevici: “Ne smijemo ući u Realov mlinac…”

Mateo Sučić

Darko Velkovski/Foto Arhiva NL

Darko Velkovski/Foto Arhiva NL

Ako rano primiš pogodak, uđeš u njihov mlin jer bez problema drže posjed i samo ti pune mrežu, ne staju niti u jednom trenutku. To ne smijemo dozvoliti - upozorava Velkovski



RIJEKA Darko Velkovski dobro zna kako je kada s druge strane stoji Real Sociedad. Reprezentativac Sjeverne Makedonije nekoliko mjeseci prije dolaska u Rijeku sa svojim tadašnjim klubom Vardarom u grupnoj fazi Europske lige igrao je baš protiv kluba iz San Sebastiana.
Nije se njegov Vardar najbolje proveo, u dvjema je utakmicama inkasirao devet golova, a središnji branič Rijeke iz prvog reda se uzvjerio u kvalitetu Oyarzabala, Williana Josea, Zubeldije, Gorosabela, Illarmendija i Januzaja, koji i danas nose dres baskijskog kluba.


– Sjećanja na Real Sociedad? Katastrofalna. Kada smo poraženi 6:0, nisam igrao zbog ozljede, u San Sebastianu sam ušao u nastavku kada smo poraženi 3:0. Tada sam još igrao veznog – kaže Darko Velkovski, branič Rijeke, koji je itekako svjestan kvalitete sutrašnjeg suparnika.
Pogotovo tih 6:0 iz Skopja može biti upozorenje Riječanima i signal da Španjolci neće imati milosti ako uđu u željeni ritam.


– Rijeka je puno jača momčad nego što je tada bio Vardar, ali iako je Sociedad igrao predvidljivo, nismo mogli ništa. Ako rano primiš pogodak, uđeš u njihov mlin jer bez problema drže posjed i samo ti pune mrežu, ne staju niti u jednom trenutku. To ne smijemo dozvoliti.


Detalji




Velkovski je propustio utakmicu protiv Varaždina jer ga je Simon Rožman želio sačuvati za ogled protiv Real Sociedada. Prethodno je za reprezentaciju odigrao utakmice protiv Kosova i Gruzije pa taman predahnuo da bude spreman za nove europske izazove.


– Sve je u najboljem redu, treniram, pripremamo se za četvrtak i sav fokus je na tome. Nakon Varaždina krenuli smo u analizu Real Sociedada i imamo još jedan trening da odradimo neke detalje.


Analiza nije Riječanima otkrila ništa novo s obzirom na to da su već znali kakav će im suparnik biti s druge strane.


– U velikoj smo mjeri već znali da su tipična španjolska momčad koja teži posjedu, da te pokušava navući na svoju polovicu sa što više igrača pa dubinskom loptom traži prostor iza tvojih leđa. Imaju brza krila i napadače, ali i robusnog Josea… Moramo biti strpljivi i pametni da ne zagrizemo tu njihovu udicu i izađemo visoko, ali i da im pokažemo zube agresivnom igrom na koju nisu naviknuti u Španjolskoj. Moramo pronaći način kako ubiti taj njihov ritam da im ne ostavimo prostora i da iskoristimo svaku priliku za kontru ili polukontru koja se ukaže.
Iako mu je 25 godina, Velkovski u nogama ima već nešto iskustva za klub i reprezentaciju, samim time može i procijeniti hoće li Rijeka za pozitivan rezultat morati prikazati još bolju razinu igre od one iz Kopenhagena.


– Sigurno će nam trebati nešto više nego u Danskoj. Naš motiv i naša želja nisu sporni, navijači mogu biti sigurni da ćemo dati sve da utakmicu odradimo najbolje što možemo. Kada bude prilike, pokušat ćemo igrati, kada ne bude, bit ćemo strpljivi i tražiti sigurnost. Ključ je faza obrane, tu moramo odigrati što bolje i onda se možemo nečemu nadati.


Najzvučnije ime Real Sociedada je Mikel Oyarzabal, koji je, kao i veznjak Mikel Merino, reprezentativac Španjolske.


– Vidjeli smo u analizama da dosta toga počinje od Oyarzabala, ali španjolske momčadi općenito ne ovise samo o jednom igraču, nego igraju momčadski pa opasnost prijeti sa svih strana. Ako nisu na širokom prostoru, više forsiraju pas igru nego neke individualne pokušaje jedan na jedan, pa tu moramo biti oprezni.


Dojam je da momčadima, klubovima i reprezentacijama više odgovara način igre koji imaju momčadi iz Engleske ili Njemačke nego iz Španjolske i Portugala.


– Ima nešto u tome, ali ako budemo agresivni i na početku odmah napravimo neke sitnije prekršaje kojima ćemo ubiti njihov ritam, imamo nekakve izglede.


Lider La Lige


Pozitivan rezultat doista bi bio podvig za Riječane, uz to sigurno i još jedna lijepa stranica u klupskoj povijesti s obzirom na to da Real Sociedad na Rujevicu dolazi kao vodeća momčad La Lige.


– U dobroj su formi, imaju pozitivnu seriju, dosta golova zabijaju, a malo primaju, ali svejedno mislim da se na Rujevici imamo pravo nadati. Možda malu šansu imamo i u terenu, zbog puno kiše naš je travnjak jako mekan, suigrači su nakon Varaždina govorili da je bilo teže trčati, da su se lakše umarali pa možda to ne bude odgovaralo suparniku.


Adut Riječana je i samopouzdanje, pet uzastopnih pobjeda i jedan primljeni pogodak.


– U dobroj smo seriji, samopouzdanje je visoko, atmosfera u momčadi je možda i najbolja otkad sam u Rijeci i vjerujem da na tome možemo izgraditi još nešto više. Taj Kopenhagen nam je dao puno samopouzdanja iako smo mi u svlačionici vjerovali da možemo napraviti to što smo napravili. Imali smo malo sreće, odigrali hrabro i za to smo nagrađeni.


Ponudio je Velkovski i recept za kraj…


– Samopouzdanje, agresija i malo sreće koju uvijek moraš imati. Motivacija je velika, Europa nam puno znači i nadamo se dobrom rezultatu. Mislim da nam je sa svakom utakmicom lakše igrati jer smo još malo više uigrani, kako prolazi vrijeme, izgledamo sve bolje i svaki put to želimo iznova pokazati – zaključio je Darko Velkovski.


Plasman na EURO bio bi velika stvar

Darko Velkovski ima pred sobom seriju zahtjevnih utakmica, s Rijekom pokušava biti u vrhu HNL-a i što bolje se predstaviti u Europskoj ligi, s reprezentacijom Sjeverne Makedonije jedna ga utakmica dijeli od plasmana na Europsko prvenstvo.


– EURO nam je stvarno blizu, za moju zemlju bila bi velika stvar protiv Gruzije u tom finalu Lige nacija napraviti još taj jedan korak koji nam nedostaje i otići na Europsko prvenstvo. Slijedi zahtjevan period, puno velikih utakmica, ali to znači da smo nešto dobro napravili – kaže Velkovski.