Lijevi branič Rijeke

DANIEL ŠTEFULJ Kada kraj jake konkurencije imaš minutažu, onda znaš da vrijediš

Daniel Štefulj u dvoboju s Martinom Pajićem/Foto V. KARUZA

Daniel Štefulj u dvoboju s Martinom Pajićem/Foto V. KARUZA

Moje je pružiti maksimum pa onda neka izbornik odluči. Svi mi volimo onu sigurnost kada znaš da ćeš igrati, ali meni je drago kada postoji konkurencija jer kada se tako izboriš za minutažu, onda znaš da vrijediš - kaže Štefulj



RIJEKA Kada je prije otprilike dva mjeseca Daniel Štefulj potpisao novi četverogodišnji ugovor s Rijekom, kao jednu od najvećih želja za budućnost istaknuo je mjesto u reprezentaciji. Sada je napravio prvi korak, Igor Bišćan pozvao je 20-godišnjeg lijevog braniča »bijelih« u selekciju Hrvatske do 21 godine i utakmice protiv Grčke i Češke bit će mu prilika za prve nastupe u dresu »mini-vatrenih«.


Doduše, Štefulj je bio na Bišćanovom popisu i za ono okupljanje u ožujku, ali ono je otkazano zbog koronavirusa, sada se nada da mu viša sila neće izbiti iz ruku priliku da odjene hrvatski dres.


– Sretan sam i ponosan, što drugo reći. Mlada reprezentacija je prvi korak prema ostvarenju snova jer nisam do sada bio član mlađih selekcija. Velika mi je čast biti dio toga, nagrađen sam za rad i trud koji sam uložio u sebe sve ove godine i nadam se da će biti još dobrih utakmica s kojima ću sačuvati taj status – kaže Daniel Štefulj kojem lice izbornika Bišćana i njegovog stožera neće biti novo.




– Pod Bišćanom sam radio dva, tri mjeseca u Rijeci prije odlaska na posudbu u Varaždin i drago mi je što me pozvao. Jesmo li razgovarali? S izbornikom nisam, razgovarao sam s njegovim pomoćnikom Pilipovićem kada sam bio ozlijeđen.


Renato Pilipović i Goran Vincetić su i najzaslužniji što je Štefulj završio na Rujevici.


– Oni su u meni vidjeli potencijal, pružili mi priliku i zahvalan sam im na tome. Sada mi je i lakše ići u reprezentaciju kada ću tamo naći poznata lica, bolje se osjećaš kada si u poznatom okruženju.


Kada kosa naraste, frizuru vraćam na staro

Utakmicu protiv Šibenika odlučio je Štefuljev prijatelj Robert Murić.
– Nadam se da će biti što više dobrih trenutaka za Murića, za mene, ali i za cijelu momčad – kaže Štefulj koji sa strijelcem odlučujućeg pogotka u prvom kolu ima zajedničku – frizuru.
– Frizura je još ista, ali polako ćemo se vratiti na staro. Nema dogovora kada slijedi promjena, ali kada kosa naraste, gotovi smo s ovim eksperimentom, ha, ha, ha…

Važne utakmice


Imao se prilike Štefulj već sretati sa suigračima iz reprezentacije na HNL travnjacima, samim time i spoznati kvalitetu tih igrača. Govoreći o lijevome boku, čekaju ga Sosa i Čolina koji pretendiraju na istu poziciju.


– Treba se izboriti, ali na svaki trening gledam kao na priliku za dokazivanje. Moje je pružiti maksimum pa onda neka izbornik odluči. Svi mi volimo onu sigurnost kada znaš da ćeš igrati, ali meni je drago kada postoji konkurencija jer kada se tako izboriš za minutažu, onda znaš da vrijediš.


Pred Hrvatskom do 21 godine su dvije važne utakmice protiv Grčke i Češke koje su vodeće momčadi u skupini.


– Pratio sam što se događa, vidio da se radi o momčadi s prva dva mjesta… Znam da su nam ove dvije utakmice itekako važne za nastavak kvalifikacija i plasman na Europsko prvenstvo, ali mislim i da smo dobra generacija, puno je dobrih igrača.


Puno je dobrih igrača i u Rijeci, ali pobjeda protiv Šibenika na početku nove sezone došla je puno teže od očekivanog.


– Pogotovo u prvom poluvremenu protiv Šibenika nismo bili dobri. Na svim našim igračima se vidjelo da nešto nije bilo dobro, ne znam je li to umor, nekakva trema ili teške noge, ne treba ni tražiti alibi, ali znamo da moramo bolje od toga. U nastavku smo pokazali kvalitetu, individualnu i ekipnu, na kraju uspjeli i uzeti bodove koji su nam najvažniji. Uvijek je dobro kada pobjedom kreneš u novo prvenstvo jer donese energiju i samopouzdanje koji ti omogućavaju da budeš bolji u utakmicama koje slijede.


Štefulj je protiv Šibenika odigrao prvo poluvrijeme prije nego ga je Rožman zamijenio.


– Nije bila riječ o ozljedi, već o odluci trenera. Nemam ja tu što reći, trener je taj koji odlučuje, promijenio je način igre i na kraju je jedino bitno da smo pobijedili.


Lokosi


Tomečak i Raspopović su u drugom poluvremenu protiv Šibenika pokazali da se ne namjeravaju miriti s mjestom na klupi.


Tomečak i Raspopović pušu za vrat? Kao što sam rekao i za reprezentaciju, konkurencija je uvijek dobrodošla jer od njih uvijek možeš nešto naučiti kako bi bio još bolji. Svaki od nas se bori za svoje mjesto kako bi u konačnici klub napravio dobar rezultat. Za mene je uvijek bolja veća konkurencija jer svi daju više, kada ti netko puše za vrat znaš da moraš biti bolji od njega da zaslužiš svoje mjesto u momčadi.


»Bijeli« su u utorak počeli pripremu za utakmicu protiv Lokomotive kod koje gostuju već u petak.


– U Vratima smo prvih nekoliko dana radili na snazi i eksplozivnosti, radili smo i s utezima pa nas je možda uhvatilo i malo umora, ali vratili smo se u onaj uobičajeni tjedan pred utakmicu, znamo već kako ide priprema i što nas čeka.


Lokomotiva je teško stradala protiv Dinama, sigurno će se željeti iskupiti na Rijeci.


– Nisam gledao utakmicu, nego sažetak s golovima. Neću reći ništa novo ako kažem da nisu dobro startali sa šesticom u svojoj mreži, ali znamo što ih prati, da im je otišlo nekoliko važnih igrača, da su im neki pozitivni na koronavirus. Mi ćemo gledati sebe, kako da mi budemo bolji nego protiv Šibenika, a onda ćemo u petak vidjeti što možemo napraviti – zaključio je Daniel Štefulj.