BLIŽI SE OKRŠAJ S PAOK-OM

Daniel Šarić, bivši igrač Rijeke, o suparniku Bijelih: “Za Rijeku je dobro što grčko prvenstvo još nije počelo”

Denis Frančišković

VRIJEME JE ZA ISKORAK KOCKASTIH – Daniel Šarić / Snimio Roni BRMALJ

VRIJEME JE ZA ISKORAK KOCKASTIH – Daniel Šarić / Snimio Roni BRMALJ

PAOK je ozbiljan klub koji dosta ulaže i Rijeku čeka dosad najteža utakmica. Za Bijele je dobro što grčko prvenstvo još nije počelo. Mislim da je Rijeka u boljem ritmu – kaže Šarić



RIJEKA Nogometaše Rijeke ovoga kolovoza očekuju još dva važna i teška gostujuća ispita, onaj s PAOK-om u Solunu u okviru »play-offa« Konferencijske lige, a potom i gostovanje kod Hajduka na Poljudu. Bijeli HNL-om i Europom zasad plove pobjedničkim izvedbama koje su, htjeli to neki priznati ili ne, iznad očekivanja. Poglavito jer se momčad stvara u hodu, a Goran Tomić zbog čestih ozljeda i pozitivnih nalaza na testiranja teško može kompletirati najjači sastav. No, priznat će Tomić, on se tek treba »izbrusiti« u idućim utakmicama…


– Rijeka je odlično otvorila sezonu i u HNL-u i u Europi. Momčad je bez poraza, što je sjajan rezultat – kaže Daniel Šarić, bivši igrač Rijeke, reprezentativac i čest stručni komentator domaćih nogometnih zbivanja. – I onaj remi iz Maksimira je važan rezultat. Na sve se nadovezala visoka pobjeda nad Hibernianom. To je bitno za samopouzdanje, mislim da momčad može spremna i s optimizmom dočekati utakmicu s PAOK-om.


U Rijekinu je slučaju zanimljivo da se momčad slaže u hodu i – pobjeđuje.




– Andrijašević i Lončar bili su stožerni igrači, ali prinove su se zasad pokazale u jako dobrom svjetlu. Abass je jako dobar prema naprijed, opasan, jak u igri jedan na jedan… Zabio je sjajne golove i često dolazi u završnicu. I Ampem je dobro odradio dobar dio utakmica, protiv Hiberniana i bočnu poziciju, iako je krilni igrač. I Krešić je bio zapažen. Ipak, neke igrače tek moramo vidjeti u kontinuitetu. Sad je najvažnije startati pobjedama jer je onda lakše igrati, samopouzdanje buja… I kemija među igračima je bolja. Rezultat je tu, a on je uvijek najvažniji.


Dobra situacija


Šarić je u Grčku, točnije Panathinaikos, otišao 2000. godine iz Dinama i branio njegove boje tri godine.


– Panathinaikos i Olympiacos su tada bili iznad ostalih momčadi i mislim da je tadašnja grčka liga bila puno jača. No to je liga s uvijek dobrih pet, šest klubova. PAOK se u posljednje vrijeme jako digao, ozbiljan je klub koji dosta ulaže i Rijeku čeka dosad najteža utakmica. No takva utakmica mora i biti u »play-offu« Konferencijske lige. PAOK ima ulogu favorita, što je možda i dobro za Rijeku. Vidim da su izgubili dvojicu bitnih igrača u prijelaznom roku, ne znam točno kakva je situacija u momčadi i oko nje, a za Bijele je dobro što grčko prvenstvo još nije počelo. Mislim da je Rijeka u boljem ritmu. Ima tu dosta i otežavajućih i olakotnih okolnosti. Grci imaju puno veći proračun i vrijednost momčadi, ali Rijeka je u dobroj situaciji, pobjeđuje i ima se pravo nadati pozitivnom rezultatu – dodaje Šarić.


Velik rezultat


PAOK je u posljednje vrijeme oslabljen odlascima dvojice važnih igrača, Tzolisa i Giannoulisa u Norwich City, na čemu je zaradio 18,5 milijuna eura. Momčad je inače vrijedna 53 milijuna, ona riječka 21 milijun eura.


– Oni se vjerojatno u hodu isto ekipiraju i tu je Rijeka u prednosti. Odigrala je već dosta utakmica na otvaranju sezone. Vjerujem da će Tomić dobro proučiti Grke i napraviti sve da se klub dokopa skupine Konferencijske lige. Bila bi to velika stvar. Što Bijele čeka u Solunu? Atmosfera je strašna, imaju izvanredne navijače. Ne znam samo kakva je situacija oko koronamjera i koliki će biti dopušteni kapacitet stadiona. Navijači su im velik vjetar u leđa, ali dobro, Rijeka je igrala već puno velikih europskih utakmica, tako da to ne bi trebalo predstavljati velik problem. PAOK igra bolje domaće utakmice nego u gostima, ali Rijeka ima igrače koji su već dosta igrali u Europskoj ligi i navikli su na takve stvari. Na kraju krajeva, odlična je atmosfera i na Rujevici.


Gol u gostima izgubio je na važnosti…


– Odigrati neriješeno bila bi velika stvar za Bijele. Pokazali su protiv Hiberniana da mogu puno, a protiv PAOK-a svi očekujemo još više navijača. Ako odigraju dobro, a ne vidim razlog zašto ne bi, neizvjesnost bi se prebacila na Rujevicu i onda šanse rastu.


Konferencijska liga zasad se pokazuje kao zanimljiv projekt.


– Nije to razina Europske lige, ali ima dobrih utakmica i dobrih klubova. Liga se pokazuje kao ozbiljno natjecanje, a financijska su sredstva približno slična, što nije nevažno. S druge strane igrači su bolje praćeni, u izlogu su i sve skupa donosi puno benefita. Ulazak u skupinu za Rijeku bi, ponavljam, bio velik rezultat – zaključuje Šarić.