Predsjednik HNK Rijeka

Mišković otvoreno o mogućim odlascima: ‘Nije samo Čolak, ima razgovora i oko Lepinjice, Smolčića, Pavičića…’

Mateo Sučić

Damir Mišković/Foto R. BRMALJ

Damir Mišković/Foto R. BRMALJ

Jednostavno, zbog ove situacije nisu svi skroz fokusirani na nogomet i smatram da se dobronamjernim kritikama možemo svi zajedno probuditi i napraviti najbolje za ovaj klub. Ja od svih njih tražim samo da na travnjaku poštuju uzrečicu »Krepat, ma ne molat« - kaže Mišković



RIJEKA Antonio Mirko Čolak središnja je priča riječkog prijelaznog roka. Seli ga se od zapada do istoka Europe, čak i »preko bare« jer nakon sjajne sezone kakvu je imao, sada je pravi trenutak za njegov transfer na neku višu razinu.


Predsjednik »bijelih« Damir Mišković svjestan je da se transfer može realizirati sutra, ali i da cijela priča može dočekati kraj prijelaznog roka, u nekom ludom scenariju i zimu. Ipak, neke ponude su na stolu, brojni klubovi su u eteru, ali Mišković se nije želio zaletavati s potvrdama.


– Svi znaju da klubovi kada razgovaraju drže te stvari, koliko je to moguće, u tajnosti. Ne zato što mi to želimo, nego je jednostavno takva praksa, puno stvari može pokvariti posao i klubovi, kao uostalom i Rijeka, ne žele izlaziti u javnost dok se stvar ne finalizira.




Vidim da se barata nekim imenima pa bolje da to ostane s vaše strane jer ne bi bilo ni fer ni korektno prema drugim klubovima da ja nešto potvrđujem – kaže Damir Mišković na temu »Čolak« dodajući da se razgovara s klubovima iz »liga petice«, ali i da su se pojavili klubovi iz Rusije.


Ima li službenih ponuda?


– Ima jako puno razgovora, a ponuda je završni čin svega toga. Mi kao klub funkcioniramo da se sve dogovorimo pa onda uslijedi službena ponuda.


Tržište


Kakvi su izgledi da Čolak za Rijeku odigra ovu prvu europsku utakmicu?


– Tržište će diktirati takve stvari. Čolak je bio najbolji strijelac prošle sezone, postao je reprezentativac, a do svega je toga došao zahvaljujući klubu, ali i napornim i poštenim radom koji je uložio. Sigurno da bismo voljeli da odigra za nas europske utakmice, ali sve ovisi o tržištu, ako ga želi klub koji igra europske utakmice, a takvi ga žele, onda ga želi čim prije. Mi bismo to voljeli, ali hoće li to biti moguće, ne ovisi o nama.


Ima li ponuda za druge igrače ili je fokus na Čolaku?


– Sada smo se fokusirali na Čolaka, ali ima razgovora oko Lepinjice, Smolčića, Pavičića, u utorak smo pričali s jednim klubom i oko Escovala, ali zadnjih će desetak dana prijelaznog roka, po meni, biti najintenzivnije.


Spominje se i mogućnost dolaska nekih igrača, ima li po tom pitanju nešto konkretno?


– Ima, razgovaramo s nekoliko napadača i stopera, ali gledamo i prema nekim veznim igračima, čak i prema nekim krilima. U ovim europskim utakmicama želimo dodatan napor i rezultat toga pokazat će koliko taj roster može biti veći. Ako budemo igrali Europsku ligu, sigurno će biti lakše privući neke igrače jer nije sve ni u novcu, ako im možemo ponuditi europsku pozornicu, onda je lakše privući igrače kakve tražimo.


Koliko je ta koronakriza poremetila nogometno tržište u odnosu na prethodne sezone?


– Poremetila je puno. Razgovarao sam s predsjednicima nekih klubova iz Italije i to sredine tamošnje lige pa mi kažu da su izgubili 12 do 15 milijuna eura od ulaznica, sponzora i televizijskih prava. I oni gledaju kako izgurati ovu godinu, govorio sam još u trećem mjesecu da će sve ovo trajati najmanje godinu dana prije nego se situacija možda stabilizira. Svi zajedno moramo gledati kako ćemo izdržati ovu godinu, a ne kako ćemo kupovati ili prodavati.


Bez prihoda


Kakva je u Rijeci situacija s financijskog aspekta?


– Ove godine nemamo prihode jer, primjerice, novac od ulaznica i sponzorstava smanjio se na 20 posto onoga što smo imali, a troškovi su ostali isti. Situacija je specifična, ali gledamo prema naprijed kako bismo to izgurali. Zato hvala svim našim navijačima koji su obnovili članstvo i onima koji su kupili pretplatu, u ovoj situaciji klubu to puno znači.


Iduća utakmica je u Europi, za koju se igra cijelu sezonu.


– Svi u klubu i oko kluba dat će sve od sebe da se potučemo i napravimo iznenađenje. Možemo obećati da ćemo dati sve od sebe. Znam da nema publike iako ne sumnjam da ćemo ponovo imati podršku gore s brda, ali nije to isto kao kada je Rujevica puna.


Možda bi više nego ikad prije značilo ponoviti onaj Stuttgart?


– Definitivno bi puno značilo ponoviti takvu sezonu. Ali idemo za početak izboriti »playoff« pa ćemo vidjeti tko će nas tamo dočekati. Situacija je specifična jer su igrači bez priprema ušli u sezonu, ovo »novo normalno« reflektira se i na nas, ali idemo skupiti glave i napraviti najbolji mogući rezultat.


Kako ste zadovoljni ovim početkom sezone? Nekim ste igračima poslali znakovitu poruku nakon Osijeka.


– Nije to bila oštra kritika nego poruka da se pred Europu svi moramo probuditi. Za mene, i za sve u klubu, ovi su se igrači već dokazali rezultatom, osvojili Kup, bili treći u HNL-u, više puta pobjeđivali Dinamo, Hajduk i Osijek… Poruka im je da se moramo probuditi i koncentrirati na nogomet. Ja znam da nisu imali odmora, da ih se svako malo testira pa iščekuju rezultati pa suigrač mora u samoizolaciju…


Jednostavno, zbog ove situacije nisu svi skroz fokusirani na nogomet i smatram da se dobronamjernim kritikama možemo svi zajedno probuditi i napraviti najbolje za ovaj klub. Ja od svih njih tražim samo da na travnjaku poštuju uzrečicu »Krepat, ma ne molat«, a ako netko bude bolji, ako s dva metra promašimo gol ili pogodimo našeg igrača na liniji gola, znat ćemo da možda nismo imali sreće, ali da smo napravili sve da pobijedimo.


Ne treba zbog jedne loše utakmice padati u depresiju, Rijeka je išla naprijed i za vrijeme Keka, i za vrijeme Bišćana, i za vrijeme Rožmana – zaključio je Damir Mišković.