Nema više alibija

Damir Mišković poslao jasnu poruku momčadi: “Ne želim nikakve isprike, to kako mi dobivamo golove je užasno!”

Mateo Sučić

Damir Mišković/Foto Arhiva NL

Damir Mišković/Foto Arhiva NL

Kada nedostaje trke i agresije, a razlog nije da netko ne želi, već se dogodilo pražnjenje, onda se treba iščupati iz toga. Na račun svih igara koje su pokazali, svi oni imaju kredit, ali želio bih da se što prije vrate na potrebnu razinu - napominje čelni čovjek kluba



RIJEKA Nogometaši Rijeke upali su u krizu rezultata i igre, broj dana bez domaće pobjede u HNL-u postao je troznamenkasti i »bijeli« su s tek 46 posto osvojenih bodova u proljetnom nastavku sezone u potpunosti izgubili priključak za vodećima Dinamom i Osijekom. Mnoge su okolnosti na to utjecale, Rijeka je sada osam utakmica odigrala u razdoblju od 27 dana, dok je prošle sezone u ovom periodu jednak broj utakmica odigrala u razmaku od 37 dana, ali kako god bilo, san o proljetnoj borbi za tri trofeja rasplinuo se nakon sjajne utakmice u Zagrebu. Igrači i trener, koji su tada bili kandidati za naslov prvaka, sada su u krizi iz koje moraju pronaći izlaz.


Kao i u mnogim sličnim krizama igre i rezultata, koje su se već događale, na Rujevici nema ni drame ni panike iako predsjednik Damir Mišković jasno poručuje da igrači, trener i stožer moraju pronaći izlaz kako se više ne bi ponavljale utakmice poput posljednje s Istrom 1961.


– Kako gledam na aktualni trenutak? Ne želim govoriti o isprikama, ali već sam govorio da je ova sezona specifična po svemu i takvom se pokazuje. Kada se u lipnju počelo igrati, mi smo praktički do kraja prosinca imali stalno ozbiljne utakmice u prvenstvu, Hrvatskom kupu i Europi, kada je završio jesenski dio sezone pauza je bila kratka, pripreme su također bile kraće nego većini drugih momčadi iz HNL-a, a na sve se nadovezalo igranje svaka tri dana između kojih samo putuješ i radiš rekuperaciju. Danas vidim da je momčad ispuhana, a to se onda odražava na fizičko i psihičko stanje. Nije da ne žele; da vidim da se netko ne zalaže, prvi bih graknuo, jednostavno smo u krizi koju moramo pretrpjeti svi zajedno. Da je lijepo, nije, da se moglo osvojiti više bodova, moglo se, ali sve se okretalo, puno faktora je utjecalo i automatski se dogodi energijski pad koji se nama dogodio – kaže Mišković.


Što dalje?




– Na treneru i na igračima je da se izvade iz toga kao što su se vadili prije, nema tu nekakva pritiska, već moraju pronaći najbolji način kako se izvući iz ove krize. Vidjet ćemo hoće li to biti za jednu, dvije ili tri utakmice, nažalost nema pauze za resetiranje, već i dalje igraju svaka tri dana i sada svi zajedno moraju pronaći način kako se vratiti na pravi put. Do kraja je još puno utakmica, borimo se za trofej i u Kupu, puno je izazova pred nama i ako je ova momčad igrala dobro najesen, a dobila je i još nekoliko novih igrača, onda nije mogla preko noći zaboraviti igrati nogomet.


Dva dodavanja


Ali nešto se očito dogodilo nakon one pobjede na Maksimiru koja je kod mnogih rasplamsala nadu da će i Rijeka biti u toj utrci s Dinamom i Osijekom. Što je kumovalo krizi igre i rezultata?


– Ne bih to nazvao krizom igre, nego krizom glave, trčanja… Ako su igrali sjajno u prvom dijelu sezone pa krenuli dobro u nastavak i onda odjednom ne mogu spojiti dva dodavanja, o obrani nećemo ni govoriti jer izgledaju kao pioniri, a ne kao seniori, za mene je onda primarni problem u glavama. Na njima je da te glave resetiraju i budu ono što su bili. Nije to stvar formacije 3-5-2, 3-4-3 ili 4-4-2… Momčad je jesenas u istoj formaciji imala sigurnost dodavanja, stabilnost u zadnjoj liniji, a toga više nema. Zašto? Jer su ispuhani. A da se opet »napušu« tom energijom koja je nosila Rijeku najesen zaduženi su igrači, trener i stožer.


Uobičajeno je već da u ovakvim rezultatski lošim situacijama meta kritika bude i trener, ima li Rožman i dalje vašu podršku?


– Da klub stoji iza trenera, najbolje potvrđuje činjenica da radimo na potpisivanju novog trogodišnjeg ugovora pa ne bih uopće ulazio u tu temu. Simon Rožman je pokazao da zna, da može, da želi uvoditi mlade igrače u prvu momčad i napraviti njihovu sinergiju sa starijima, da zna stvoriti igru i zbog toga ima naše puno povjerenje… Sada svi zajedno moraju sjesti i resetirati se, igrači su profesionalci, ne smiju tražiti alibije, već dati sve od sebe. Sada se svi zajedno moraju podići i izvući iz ove situacije, to ne možemo napraviti ni ja ni uprava. Bodove u ovakvim razdobljima osvaja onaj koji je koncentriraniji, a mi to nismo.


Nedvojbeno je da su igrači, trener i stožer ti koji se moraju čupati; strahujete li da bi Europa mogla postati upitna ako se ne promijeni rezultatski trend?


– Imamo pet bodova ispred Hajduka i sve je na nama, puno je još međusobnih utakmica za odigrati pa se tu još svašta može dogoditi. Da Europa ne dođe u pitanje, moramo početi barem skupljati bodove ako u ovom trenutku zbog svih spominjanih razloga ne možemo i dobro igrati. Iskusniji igrači moraju povući i davati ono što su pokazali najesen.


Pred momčadi nije idealno razdoblje za vađenje. Slijede gostovanja kod Gorice i Osijeka, domaći ogled s Hajdukom pa novi odlazak u Maksimir, uz to između je i kup ogled u Gradskom vrtu.


– Sada je svaka utakmica teška, nama su problematične bile i ove domaće utakmice. Ne želim nikakve isprike. Može se dogoditi i da izgubiš utakmicu, ali momčad mora biti na razini za koju je pokazala da može biti, a to kako mi dobivamo golove je nepojmljivo, meni bez objašnjenja. Nekada ćeš odigrati odličnu utakmicu i dobiti gol iz jedne prilike, to je neizbježno, ali ovo kako mi dobivamo golove je užasno. Kada nedostaje trke i agresije, a razlog nije da netko ne želi, već se dogodilo pražnjenje, onda se treba iščupati iz toga. Na račun svih igara koje su pokazali, svi oni imaju kredit, ali želio bih da se što prije vrate na potrebnu razinu. Prvenstvo je istovremeno i dugačko i kratko, a naši ciljevi su plasman u Europu i gurati što bolje u Kupu.


Može li razlog ispuhanosti biti prijelazni rok? Mnogi su nakon odlične jeseni vjerojatno očekivali transfere koji se nisu dogodili.


– Ne vjerujem da je tako. Za koga je došla zadovoljavajuća ponuda, taj je i ostvario transfer. U ovom prijelaznom roku se općenito dogodilo malo transfera, a oni koji ga nisu ostvarili, nemaju boljeg izloga za pokazati se do kraja sezone pa ne vjerujem da je to razlog.


Odličan posao


Najglasnije je odjeknuo transfer Nevistića i Štefulja u Dinamo, očekivano nije pao na plodno tlo među navijačima koji su nezadovoljni prodajom u redove rivala. Je li bilo drugih ponuda za njih?


– Sada kad je gotov prijelazni rok, mogu reći da je priča o transferima Nevistića i Štefulja počela još u prosincu, ali boljih ili jednakih ponuda iz inozemstva jednostavno nije bilo jer bi inače sigurno išli u tom smjeru. Dobili smo odličnu ponudu od Dinama, mogućnost da ta dva igrača ostanu u Rijeci do ljeta, što nam je puno značilo u tom trenutku, plus mogućnost dobivanja triju mladih igrača. To je potencijalnih šest milijuna eura u novcu i igračima, zbog toga mislim da smo za klub napravili odličan posao. Klubovi žive od transfera, a da se igrači tako ne prodaju, svaki klub, a tako i Rijeka, bio bi u financijskim poteškoćama. Ovo nam daje likvidnost, omogućava normalno funkcioniranje, na kraju priče se sve vrti oko financija. Da je bilo drugih ponuda, oni ne bi završili u Dinamu, a ja se kao predsjednik kluba moram odgovorno ponašati i osigurati dovoljno novca da klub može funkcionirati. Tu nema sentimenata, meni bi prvom bilo draže da su išli drugdje kao što su u prošlosti bili primjeri za Leovca i Močinića, za koje je Dinamo nudio više novca pa se ti transferi nisu dogodili. Tržište je u ovom trenutku takvo, moramo ga poštovati ili naći druge izvore financiranja kakve, zasada, nismo našli da bismo si dozvolili luksuz za stopiranje dvaju takvih transfera.


Štefulju se dogodio i drastičan pad forme nakon transfera u Dinamo, postoji li obaveza da mora igrati?


– Ne postoji, ali mislim da se previše potencira priča zašto su Nevistić i Štefulj ostali do ljeta. Nevistić je odličan vratar i sjajan karakter, što je pokazao kada je bio na posudbi u Varaždinu, mi zbog njegovih obrana prošle sezone nismo osvojili drugo mjesto. Što se profesionalnog dijela tiče, nemam nikakve sumnje i on će svoj posao odraditi kako treba. Poklopila se i situacija s Nwolokorom, koji ga je trebao zamijeniti, a kojem je stradalo rame. Pokušali smo s terapijama koje nisu pomogle i zbog operacije će biti izvan stroja šest, sedam mjeseci. Teško je naći kvalitetnog vratara ili ostaviti Prskala da bude jedini, neke su se stvari tu poklopile kako jesu. Što se Štefulja tiče, radi se o mladom igraču koji je pao u formi, ali pala je cijela momčad i glupost je ako ćemo se uvjeravati da se to dogodilo jer je potpisao za Dinamo. Cijela momčad igra loše iako nije transferirana u Dinamo ili bilo kamo drugamo. Definitivno nije na razini na kojoj je bio, ali to možemo gledati kroz prizmu loše forme cijele momčadi. Doveli smo Vukčevića, kojeg smo pratili i za kojeg su svi bili zadovoljni viđenim, tu je i Jurišić, koji je u dvjema utakmicama odradio više nego dobro za dečka od 19 godina.


Kako gledate na prijelazni rok koji je, što se tiče klubova iz HNL-a, završio u ponedjeljak?


– Imamo dovoljno igrača i, što je još važnije, dovoljno kvalitetnih igrača. Na neke pozicije smo doveli pojačanja koja definitivno moraju odraditi svoju prilagodbu, doveli smo ih zbog veće rotacije, ali i pripreme za Europu iduće sezone. To je bio glavni cilj, ojačali smo deficitarne pozicije da se ti igrači prilagode i daju Rijeci tu novu vrijednost za Europu.


Kakva je situacija po pitanju budžeta s obzirom na Europu i ove posljednje transfere Halilovića, Nevistića i Štefulja?


– Kupili smo mir do kraja ljeta. Zaboravljamo da je to, koliko god mi prodali i zaradili od Europe, još uvijek manje od deset ili 12 milijuna eura, koliki je budžet. Moramo biti jako oprezni s financijama, živimo od prijelaznih rokova i moramo razmišljati na duže staze. Definitivno su svi ti transferi i Europa pomogli, ali daleko od toga da se možemo razbacivati novcem i živjeti u blagostanju. Po mom predviđanju, a zbog situacije u kojoj se nalazimo, treba još više stezati remen jer novac dolazi samo od prodaje igrača, a nije lako kroz godinu ostvariti deset milijuna eura prihoda od transfera. Situacije iz Engleske i Italije najbolje pokazuju u kakvoj je situaciji nogometno tržište, a upitno je koliko dugo može funkcionirati na takav način – zaključio je Damir Mišković.


 


Posudbe igrača su dobar model

Rijeka u ovom trenutku ima deset igrača na posudbi, kod svih osim kod Andrijaševića i Drmića postoji opcija za otkup, hoće li se u tom smjeru raditi nekakav korak do kraja sezone?


– Ispada da je Rijeka taj model izmislila jer smo se njime već koristili ranije, ali puno klubova danas dovodi igrače na posudbu s pravom otkupa. To daje klubu mogućnost da vidi je li se određeni igrač snašao, može li se prilagoditi zahtjevima i biti pojačanje, a ako se to dogodi, postoji opcija po kojoj se transfer realizira. U današnje je vrijeme riskantno kupiti nekoga, pa i za nekoliko stotina tisuća eura, i razmišljati hoće li se investicija isplatiti jer je puno faktora koji na to utječu. Mislim da je za klub ovo bolja i sigurnija opcija, a do ljeta ćemo vidjeti i sjesti jesmo li dobili ono što smo željeli. Ako struka procijeni da je to ono što nam treba, naći će se novac za otkup, ali ključ svega jest jesmo li mi zadovoljni nastupima tih igrača.


Mislite da je taj model dugoročno održiv ili je samo vatrogasno rješenje u vrijeme koronakrize?


– Mislim da će sve više klubova i u budućnosti prigrliti ovaj model. Transferi su takvi kakvi jesu, nitko se više ne želi zaletavati i vjerujem da će još dugo egzistirati. Kriza koja je zahvatila nogometnu industriju neće završiti ovo ljeto niti za godinu dana, po meni će to biti normalna situacija – kaže Mišković.