Drugačiji pogled na povijesti

Damir Mišković najavio novu monografiju za 115. obljetnicu kluba, Rijeka je zapravo starija od Dinama i Hajduka!

Mateo Sučić

Damir Mišković i Dragan Ogurlić/Foto Arhiva NL

Damir Mišković i Dragan Ogurlić/Foto Arhiva NL

»Kantrida bijelih snova« je bila Biblija, a ova knjiga je njezin nastavak i nadam se da ćemo je dogodine, za 115 godina djelovanja kluba, izdati sa zlatnim koricama - rekao je Mišković i praktički sam ponudio uvod u najzanimljiviji dio knjige koji prvi put korijene riječkog prvoligaša vodi skroz do 1906. godine



RIJEKA  Ako je, kako kažu mnogi, knjiga san koji se drži u ruci, onda je najnovija monografija HNK Rijeka naziva »Rijeka bijelih snova« putovanje koje na 588 stranica nudi retrospektivu riječkog prvoligaša od početka 20. stoljeća do danas i nosi mnoge zanimljive priče koje se vežu uz njegove početke. Izdavačka kuća Val i autori Igor Kramarsich, Marinko Lazzarich, Marinko Krmpotić, Denis Povh i Marin Urban objedinili su povijest nogometnog kluba Rijeka od njegovih samih početaka i postavili neke zanimljive teze o kojima će se raspravljati, ali i ponudili sjajne statističke podatke i zanimljive priče koje će se u dahu čitati.


Riječ je o knjizi na kojoj se radilo tri godine, kojoj su najnoviji uspjesi riječkog prvoligaša produžavali rokove i dodavali stranice, a koja je ukoričila najtrofejnije razdoblje u klupskoj povijesti. »Kantrida bijelih snova«, koju je Marinko Lazzarich objavio prije 12 godina, na neki način je predstavljala bibliju riječkog nogometa, a »Rijeka bijelih snova« sada je njezino novo i dopunjeno izdanje.


Enciklopedija


Iako je Lazzaricheva monografija iz 2008. godine ostala baza nove Rijekine monografije, nova knjiga nudi pregršt zanimljivih priča koje prate najtrofejniju eru, upoznaje navijače sa svim statistikama, ljudima koji su stvarali prvoligaša kakav je danas, ali i izjave izravnih aktera trenutaka koji su zauvijek promijenili povijest riječkog prvoligaša.




– Ovo je knjiga koju svaki navijač Rijeke mora čitati, pročitati i čuvati – rekao je Dragan Ogurlić, vlasnik i urednik izdavačke kuće Val koja je objavila »Rijeku bijelih snova«.


Doista, riječ je o istinskoj enciklopediji riječkog prvoligaša koja će nedvojbeno biti predložak za mnoge buduće radove.


– Povijest Rijeke je i povijest cijele Hrvatske i nadam se da ćemo ovakvu knjigu imati u svakom hrvatskom gradu. Volio bih da Grad i Županija daju još jači poticaj klubu i nadam se da će se ova knjiga, zbog nekih novih uspjeha, uskoro širiti – kaže je Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a.
Zlatko Komadina, Primorsko-goranski župan i Marko Filipović, dogradonačelnik Rijeke, nisu krili oduševljenje knjigom koja postaje obavezna lektira svim navijačima Rijeke.


– Sport je više od igre, a naša Rijeka je više od kluba i predstavlja identitet ovog grada i ovog kraja. Ova knjiga pokazuje vrijeme stasanja Rijeke kroz svoju prošlost, promjena država i raznih sistema kroz koje je Rijeka uvijek ostala Rijeka – kaže Komadina, dok je Filipović dodao da je riječ o udžbeniku za sve koji na Kvarneru rade svoje prve nogometne korake.


Najveći trofej


Damir Mišković monografiju »Rijeka bijelih snova« okarakterizirao je najvećim trofejom koji se dogodio klubu jer je jedinstveno mjesto koje prikazuje povijest riječkog prvoligaša.


– Moramo biti ponosni jer imamo nešto što nikad prije nismo imali. »Kantrida bijelih snova« je bila Biblija, a ova knjiga je njezin nastavak i nadam se da ćemo je dogodine, za 115 godina djelovanja kluba, izdati sa zlatnim koricama – rekao je Mišković i praktički sam ponudio uvod u najzanimljiviji dio knjige koji prvi put korijene riječkog prvoligaša vodi skroz do 1906. godine.
»Rijeka bijelih snova« prikazuje da najvažnija sporedna stvar na svijetu seže duboko u povijest Rijeke i Primorsko-goranske županije, još od 1873. godine i prve nogometne utakmice koja je odigrana na području Hrvatske i koja je, na neki način, bila početak riječkog nogometa kakvog danas poznajemo. Do sada su u riječkim nogometnim krugovima vladali prijepori je li godina osnutka 1926. kada je osnovana Fiumana ili 1946. kada je osnovan Kvarner (od 1954. Rijeka), s ovom knjigom i taj je dio razriješen.


Foto galerija: Predstavljanje monografije »Rijeka bijelih snova« Foto: Vedran Karuza


S obzirom na to da su na istoj radili ljudi poput Kramarsicha i Lazzaricha koji kroz svoje radove dugi niz godina prate povijest nogometa na ovim prostorima, onda i 25. studenoga 1906., kada je osnovana Olympia (1926. se s još jednim gradskim klubom Glorijom spojila u Fiumanu), treba uvažiti kao početak Hrvatskog nogometnog kluba Rijeka kakav danas poznajemo.


»Ovaj datum može se smatrati začetkom riječkog nogometnog prvoligaša. To je vrlo, vrlo bitan datum za riječki nogomet jer otada možemo pratiti kontinuitet igranja nogometa u Rijeci; igrače, uprave, klubove, njihova nastajanja, stapanja i nestajanja kao i sama natjecanja« – stoji u monografiji koja je, ugledavši svjetlo dana, na svoj način promijenila povijest riječkog nogometa.