Andrija Vukčević

Crnogorski branič u redovima Bijelih: “Spremni smo za Maksimir, ovog proljeća očekujem raznovrsnu i brzu Rijeku”

Denis Frančišković

Andrija Vukčević/Foto HNK Rijeka

Andrija Vukčević/Foto HNK Rijeka

Protiv Dinama je uvijek teško i neizvjesno. Ali vjerujemo u sebe i znamo gdje su naše šanse - kaže Vukčević



RIJEKA Nogometaši Rijeke vratili su se Rujevici, iza njih glavnina je zimskih priprema u Umagu, a ovaj tjedan očekivano rezerviran za fino brušenje forme uoči otvaranja nastavka prvenstva i gostovanja kod Dinama. Nogometno proljeće na papiru Bijelima već na startu nudi velik i bitan okršaj, za gledatelje pak šlager kola. Svojevrsni je to klasik HNL-a posljednjih godina u kojima Modri i Bijeli dominiraju rezultatima, poretkom i izvedbama. U posljednje vrijeme njihov put sve više slijede Osijek i Hajduk, što je dodatno osnažilo konkurenciju za prvaka. Dovoljno je pogledati ljestvicu pa vidjeti kako su Dinamo, Rijeka i Osijek izjednačeni na vrhu, svi sa 40 bodova, pri čemu Zagrepčani imaju utakmicu manje.


– U početku smo u Istri morati trenirati po buri i dosta suhom i tvrdom terenu. Uvjeti baš nisu bili kao oni naši na Rujevici, ali odradili smo dobre pripreme. Bilo je i određenih problema s virozama, ali one su držale igrače doslovno dan ili dva – kaže Andrija Vukčević, igrač Rijeke s radnim mjestom na lijevom boku. – Ostaje još jedna utakmica u srijedu i mislim da ćemo spremni otputovati u Maksimir.


Pripremne utakmice često su varljivo mjerilo zbog brojnih rotacija, a u riječkom slučaju i izostanaka. No, i one nešto otkrivaju…




– Utakmice su odigrane solidno. Protiv Slovačkog smo nekako mlako ušli u utakmicu, ali u nastavku smo izgledali jako dobro. Sigurno da neke stvari moramo popraviti, ali pred nama je cijeli tjedan da se što bolje pripremimo.


Najsvježije pripreme ostat će upamćene po forsiranju kvalitetnije igre u obrani.


– Istina, šef je tu dosta rotirao i svi su dobili šansu. Stoga se i nije mogla očekivati niti neka bajna igra. Tako je to u ovoj fazi »teških nogu«. Prinove? Dečki su se dobro uklopili, dobro su prihvaćeni. Vidi se da se radi o dobrim igračima, samo neka nastave kvalitetno raditi. U Rijeci nema problema oko prilagodbe.


Dobra atmosfera


Usko povezano s užom obranom u Umagu su viđene i promjene u igri bokova, ovisno o sustavu. Više šanse dobivali su Braut i Merkulov, no Vukčević i Ampem zasad su u prednosti za startnu postavu igri uz lijevu aut liniju.


– Svi su dobili dobru minutažu i šansu. I uvijek se netko nametne, više ili manje. Vidjet ćemo kako će trener sve procijeniti. Sigurno je jedno, igrat će najspremniji jer riječ je o teškom gostovanju. Što bi morali popraviti kako bi bili još bolji? Jednostavno te neke defenzivne stvari i detalje. U obrani smo radili dosta pogrešaka krajem završnice jeseni i nekako smo bili dosta pali u fizičkoj spremi kao momčad. Po tom pitanju odradili smo puno. Dosta dobro i kvalitetno.


Atmosfera je jesenas bila dio zaštitnog znaka Tomićeve napadačke i nabujale Rijeke. Kakvu će Rijeku gledatelji gledati ovog proljeća?


– Atmosfera se nije promijenila, uvijek je ona dobra, stara… Vjerujem da ćemo nastaviti u onom starom ritmu, a nadam se da će to biti raznovrsna Rijeka s puno trke i da će navijači uživati u našim igrama.


Osijek i Kup


Stanje forme ono je o čemu svaki igrač mora voditi posebno računa u stanci, za vrijeme odmora, povratka u momčad i za vrijeme dizanja fizičke spreme.


– Na početku sam bio dobio neku virozu malo mi je teško to palo, ali krenulo je nabolje. Protiv Slovačkog sam se jako dobro osjećao na travnjaku i zadovoljan sam formom. Nadam se da će ona rasti iz utakmice u utakmicu jer natjecateljski susreti su nešto sasvim drugo.
Sam početak pa odmah Dinamo. Te utakmice i stanje forme uvijek su obično nepoznanica dok se prvenstvo malo ne zahukta. Bijeli su neovisno o tome u tri navrata pokazali da mogu s najjačom hrvatskom momčadi, dvaput su remizirali i izbacili je iz Kupa.


– Protiv Dinama je uvijek teško i neizvjesno. Ali vjerujemo u sebe i znamo gdje su naše šanse. Istina, to opipavanje prave forme uvijek je nepoznanica sada u prvoj utakmici. No, optimist sam, vjerujem u pozitivan rezultat.


Uz Dinamo na kraju siječnja, posebno zahtjevna bit će veljača koja donosi okršaje s Osijekom i Hajdukom.


– Početni raspored dosta nam je težak i te utakmice mogu usmjeriti nastavak prvenstva. Nama je cilj da idemo od utakmice do utakmice i da ostanemo u borbi za vrh. Osobno priželjkujem da ćemo stalno dizati formu i biti opet oni stari, prepoznatljivi. Zasad smo ostali na okupu? To je jako dobro. Sad se dosta dobro poznajemo i već smo puno uigraniji nego na početku.


Osim prvenstva, simpatizeri Bijelih puno očekuju i u borbi za Rabuzinovo sunce, pogotovo nakon što je eliminirana najveća prepreka u Maksimiru.


– Za osvanje Kupa treba pobijediti i one najbolje. Jako smo dobro odraditi četvrtfinale u gostima, a sada se nadam da ćemo opet biti pravi pred našim navijačima i protiv Osijeka. Ulazak u finale i osvanje Kupa naš je cilj. Imamo dobru šansu da osvojimo kup ove godine – zaključuje Vukčević.