Riječki junak

Bruno Bogojević prelomio je utakmicu s Lokosima: “Nema ljepših utakmica od derbija, a Maksimir može biti naša prilika”

Denis Frančišković

Željko Sopić i Bruno Bogojević/M, GRACIN

Željko Sopić i Bruno Bogojević/M, GRACIN

Puno je još do kraja i ništa se neće riješiti tom jednom utakmicom - kaže Bogojević



RIJEKA  Rijeka je nastavila održavati visoki vodostaj, ali i sve ono što nosi jedan nabujali tok lidera HNL-a. Najnovijom, posebno upečatljivom pobjedom nad dosad vrlo dobrom Lokomotivom još je jednom potvrdila zašto nosi epitet momčadi koja trenutno igra najbolji nogomet u Hrvatskoj. Na površinu su »isplivale« sve znane vrijednosti ovog sastava koji iz kola u kolo, iz utakmice u utakmicu, uvijek okriva nešto novo. Ovog puta to je bio Bruno Bogojević, svojevrsni »joker« Željka Sopića, igrač kojeg je viroza spriječila da nastupi protiv Puljana, a onda se vratio u velikom stilu. Puno kvalitetno odrađenog posla na lijevom boku umjesto Gode i ono najvažnije – dva gola, od kojih je drugi bio reprizno izdanje. Nakon dobrih lopti Pjace i Radeljića, Bogojević kao da se ušuljao u samo srce uže obrane Lokosa i rutinski poentirao.


Rijeka je odigrala jednu od najboljih utakmica ove sezone, prije svega zbog načina na koji je limitirala sastav Marijana Čabraje koji je Dinamu ove godine dao pet golova. Svi segmenti riječke momčadi funkcionirali su podmazano, gotovo savršeno, Lokomotiva nije bila niti sjena momčadi iz prijašnjih utakmica. Zapravo, potpuno je razočarala da bi utakmica dobila još željenu kvalitetu više. No, to je prije svega riječka kvaliteta više s potpisom Sopića koji je znakovito ustvrdio »nismo htjeli igrati kako Lokomotiva želi«. I tu je vjerojatno bio ključ uspjeha.


– Sretni smo, naravno, zbog pobjede, ali i zbog načina na koji smo je ostvarili. Pokazali smo gard pobjednika. Moja dva gola bila su jako slična. Presretan sam – kaže Bruno Bogojević. – Nikad nisam zabio dva gola na jednoj utakmici…


Gol Dinamu




Bogojević je 2017. godine u 30. kolu u sudačkoj nadoknadi zabio gol za pobjedu Slaven Belupa nad Dinamom od 2:1 i otvorio Bijelima širom vrata prema prvoj, povijesnoj tituli u 78-godišnjoj povijesti. Zanimljivo, tada je za Slaven igrao Heber, kasnije igrač Bijelih, koji je bio i strijelac, boje Modrih branili su Olmo, Livaković, Moro, Pavičić, Soudani, Sammir…


– Kako se ne bih sjećao tog gola i prvenstva jer tada je Rijeka bila prvak. Nadam se da će ova momčad uspjeti to ponoviti i ove godine. Taj gol je usmjerio prvenstvo. Možda ga i ova dva usmjere? Kamo sreće…


Rijeka je u ovoj utakmici plijenila duel igrom i pokupila gotovo sve odbijance i druge lopte.


– Nametnuli smo se od prve minute svojom pas igrom i trkom. Nismo dozvolili Lokomotivi niti jedan pravi udarac u okvir gola. Potpuno zaslužena pobjeda. Kod ovih »otpadaka« najzaslužniji su bili igrači u veznoj liniji, Selahi, Hodža i Fruk. Nakon toga smo brže izlazili u kontre i polukontre. Radeljić sjajan? Nema se tu što puno reći. Igrač je s ozbiljnom karijerom iza sebe. To je samo dodatno prezentirao – dodaje Bogojević.


Obitelj i navijači


U nedjelju Bijeli gostuju kod Dinama. Trenutak istine ili još samo jedan derbi u nizu?


– Nema ljepših utakmica od derbija. Poslije Maksimira neće se dogoditi ništa spektakularno, bez obzira na to kako susret završi. Puno je još do kraja i ništa se neće riješiti s tom jednom utakmicom. Dinamo? Dižu se, vidjelo se to protiv Betisa. Prvaci su godinama i znamo gdje idemo. Dinamo je uvijek Dinamo, pogotovo u HNL-u. Neće biti lako, ali imamo svoju kvalitetu i dobar niz. Vjerujem da ćemo pružiti dobru partiju kod Modrih. Maksimir može biti naša prilika.


Utrka za titulu je spala na tri momčadi, Rijeku, Dinamo i Hajduk. A tako će po svemu sudeći i ostati.


– Smatram da će tri momčadi voditi tešku borbu do kraja. Mislim da niti s jednim derbijem to neće biti niti blizu riješeno. Vidjet ćemo, nadamo se da ove godine možemo mi biti ti koji će uzeti naslov. Te »manje« utakmice su najvažnije, ti bodovi imaju istu vrijednost. Mora nas i dalje nositi ta želja u kojoj pokazujemo da želimo biti prvaci i stalno nešto više u svojoj igri.


Bruno je na ovoj utakmici imaju i podršku uže obitelji.


– Došli su roditelji i cura koja živi sa mnom. Drago mi je što su moji »potegli« iz Koprivnice baš na ovu utakmicu. Još posebno kada sam zabio dva gola, nije moglo ljepše ispasti.


Navijači su dodatno pogonsko gorivo Bogojevića i suigrača. Bilo je tako i ovog puta kad se dio njih smjestio i na južnoj tribini namijenjenoj gostujućim skupinama.


– Hvala svima koji nas prate. Stadion je sada stalno rasprodan i to je ono najljepše za svakog igrača – zaključuje Bogojević.


Šesta pobjeda Bijelih u nizu

Uvjerljivi trijumf protiv Lokomotive bila je ujedno i šesta pobjeda Riječana u nizu. A sve je krenulo nakon domaćeg poraza od Slaven Belupa (2:4) 10. prosinca na Rujevici, nakon kojeg je Rijeka pobijedila Rudeš (3:0), Goricu dva puta (2:3, 0:2), Hajduk (1:2), Istru 1961 (3:0) i sada Lokomotivu (4:0).


Riječani su ujedno najefikasnija momčad HNL-a s 47 golova ili s prosjekom od točno dva gola po utakmici. Ujedno, momčad je došla do 11. utakmice u kojoj nije primila pogodak.

 


 


Trideseto slavlje protiv momčadi s Kajzerice

Nogometaši Rijeke najnovijim uspjehom došli su do okruglo 30. pobjede nad Lokomotivom. Osam ogleda završilo je bez pobjednika, dok su Lokosi slavili 14 puta. Bila je to ujedno i peta u nizu pobjeda na Rujevici na kojoj su gosti posljednji put slavili u listopadu 2021. kada ih je također vodio Silvijo Čabraja (1:2).


Inače, ovo je jedna od uvjerljivijih pobjeda Rijeke nad Zagrepčanima, ali bilo ih je i prije i još upečatljivijih. Rijeka je slavila 6:0 u srpnju 2009., 1:5 u svibnju 2014., 6:0 u studenom 2014., 5:0 u svibnju 2015. godine.