Junak u sjeni

Brojke sugeriraju da je bio najbolji igrači u pobjedi nad Kolosom… Stiglo je vrijeme Capanove potvrde!

Mateo Sučić

Luka Capan/Foto Arhiva NL

Luka Capan/Foto Arhiva NL

S 90 posto točnih dodavanja, 11 od 13 dobivenih duela, 14 presječenih i 13 osvojenih lopti Capan je i prema specijaliziranim servisima bio prvo ime u riječkoj momčadi na utakmici protiv Kolosa



RIJEKA Joao Escoval je načeo mrežu Kolosa, Franko Andrijašević stavio točku na »i« plasmanu u play-off Europske lige, ali ponajbolji igrač utakmice u četvrtak bio je Luka Capan. Subjektivan dojam potvrdile su i brojke, s 90 posto točnih dodavanja (72 od 80), 11 od 13 dobivenih duela, 14 presječenih i 13 osvojenih lopti Capan je i prema specijaliziranim servisima, koji zahvaljujući profesionalnim alatima procjenjuje učinak pojedinca i momčadi, bio prvo ime u riječkoj momčadi na utakmici protiv Kolosa.


Igrač koji je u završnici prošle sezone bio pod velikim povećalom nakon što je u dvije utakmice (Lokomotiva, Gorica) skrivio dva početnička jedanaesterca u praktički identičnim situacijama i možda »izbio« Riječanima drugo mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka, prometnuo se u jednu od ključnih figura pobjede protiv ukrajinske momčadi. Uvijek dobro postavljen, pravovremen u skoku, čvrst u duelu…


Pa čak i sportski prgav u trenucima kada je igračima Kolosa trebalo pokazati mišiće kako se ne bi pretjerano razmahali. Capan je u pojedinim trenucima još jednom pokazao da ima određenu lidersku crtu, koju je znao naznačiti i ranije, a koja bi vjerojatno više došla do izražaja u momčadi koja na travnjaku ima istinskog vođu kakvi su nekad bili Miral Samardžić ili Mate Maleš.




Kada bi svaki put bio na razini utakmice s Kolosom, njegove kvalitete se ne bi preispitivale sa svakim nastupom budući da Capan posjeduje mnoge odlike modernih igrača. Koji je razlog što mu se događaju padovi koncentracije kao kod jedanaesteraca protiv Gorice i Lokomotive nešto je čemu struka Rijeke mora pronaći odgovor ako želi izvući maksimum iz njega.Zapravo, dojam je kako je najveći Capanov problem u Rijeci to što mu pozicija nije definirana. Došao je kao veznjak koji se trebao prometnuti u zamjenu za Mišića i Bradarića, a već treću sezonu ga se seli iz sredine u zadnju liniju pa i na desni bok. Capan je na neki način postao riječka »Katica za sve« kao što je to u nekom ranijem rzdoblju bio Dario Čanađija, a prije nekoliko mjeseci ponudio je zanimljiv odgovor na tu konstataciju.


– I ja sam razmišljao o tome, ali jednostavno je tako. Ako traje već duži niz godina, treneri će me vjerojatno i dalje koristiti na više pozicija. Ja si postavim ciljeve za svaku utakmicu kako bih na kraju bio što zadovoljniji onime što sam napravio – rekao je Capan.


Kolos bi mogao biti naznaka da će se ove sezone isprofilirati, pokazao je da može pružiti potrebno u ozbiljnim utakmicama ako je maksimalno koncentriran i sada se od njega očekuje potvrda da pozitivan karakter može pratiti i kontinuirano dokazivanje igračke kvalitete. On je na potezu!