Rijeka vs. Istra 1961

Branič Rijeke uoči susjedskog derbija na Rujevici: “Treba nam pozitiva, samo tako možemo krenuti prema vrhu”

Denis Frančišković

Alen Grgić/Foto V. KARUZA

Alen Grgić/Foto V. KARUZA

Unatoč svemu, pozitivni smo jer samo tako možemo krenuti uzlaznom putanjom i doći do rezultata. S negativom ne možemo ništa dobiti, možemo se dovesti samo u još goru situaciju - kaže Alen Grgić, desni bočni igrač Riječana



RIJEKA Koliko god je Istra 1961 ove jeseni dosta ugodno, a riječki Bijeli jako neugodno iznenađenje, nogometaši Rijeke današnjom pobjedom na Rujevici u derbiju s ove strane Učke imaju prigodu na ljestvici preskočiti Puljane. I krenuti u proboj prema sredini ljestvice. Samo pobjeda ono je što bi zadovoljilo riječke želje i ukuse, bod Bijelih bio bi praktički ravan porazu.


Riječani su sami sebe doveli u situaciju velikih imperativa, a tako će biti i do kraja jeseni. Istra 1961 je na papiru najlakši ligaški protivnik u preostala tri kola SuperSport HNL-a s obzirom na sve bolja izdanja Varaždinaca, dok bi već i izbjegavanje poraza protiv Dinama imalo posebnu težinu u trenutku kad momčad nastoji doći »do zraka«.


– Nakon svega što se događalo, naravno da nismo zadovoljni. Svjesni smo da moramo biti puno bolji. Napravili smo dobru analizu svega nakon Koprivnice, vidjeli što je bilo dobro, a što loše. I odmah krenuli u pripremu utakmice s Istrom – kaže Alen Grgić. – Puljani su dobra i organizirana momčad, vole igrati. Uz to, jako su dobro posloženi, zna se tko što radi i mora. Kao i svi imaju pozitivne i negativne stvari u igri, ali mi se isključivo moramo okrenuti nama i našoj igri. Neka se oni prilagođavaju nama, a ne mi njima.




Bodovi protiv susjeda s juga Istre imali bi višestruku vrijednost. Nešto slično kao i oni protiv Gorice koja je sada ostala prikovana za samo dno ljestvice.


– Nama je svaka utakmica bitna, ne samo ova. S pobjedom i bodovima dovodimo se u puno bolju poziciju. Posebno teško bilo je Gorici, bilo je za ne vjerovati da naša dva kluba igraju derbi začelja i obostrani pritisak je bio jako velik. Ali, eto, uspjeli smo i naravno da ti bodovi vrijede jako puno.


Malo sreće


U aktualnom trenutku Bijelih sigurno nije lako odlaziti niti na treninge unatoč babljem ljetu koje se produžilo i na listopad.


– Moram biti iskren, uopće nije teško jer radimo ono što volimo. To vam je nešto kao i život, čovjek radi i trudi se, ali često nema rezultata. No, poslije kiše uvijek dođe sunce. Unatoč svemu pozitivni smo jer samo tako možemo krenuti uzlaznom putanjom i doći do rezultata. S negativom ne možemo ništa dobiti, možemo se dovesti samo u još goru situaciju.


Dani Alves


Serse Cosmi posebno je karizmatičan stručnjak. Talijan je toliko zaražen pozitivom i energijom da ju je nemoguće ne osjetiti na svakom koraku.


– Trener mora prvi biti pozitivan. Od njega puno toga kreće. Cosmi je to prenio na nas i, eto, »čupamo se«… Želimo što prije isplivati iz ove krize. Što nam nedostaje? Možda malo više sreće. Momčad je stvarno kvalitetna, a o treneru kao stručnjaku sve znamo. Dašak sreće nas nije pogurao kad je trebalo, a i bilo je problema s ozljedama. Onda nam se dogodi loš dan s Moslavinom. Ne znam što je uzrok tome.


Grgić ima preko sto nastupa u Osijeku, točnije njih 131, uz 13 golova, igrao je još na posudbama u Sesvetama, Diosgyoriju i Slaven Belupu.


– Nisam u karijeri promijenio puno klubova, uglavnom je sve bilo vezano za Osijek gdje sam proveo 15 godina. Triput sam bio na posudbi, jednom jako kratko u Koprivnici. U Mađarskoj su također uvjeti bili na zavidnoj razini, no Rujevica je posebna. Nadam se da će ovakvih kampova i uvjeta biti puno više u Hrvatskoj. HNL to zaslužuje. Ranije smo imali dva, tri terena dobra po svim vremenskim uvjetima, a sada su svi tereni hibridni i obnovljeni, što je jako važno.


Grgić se od svih prinova najbolje snašao u Rijeci. Posebno je upečatljiv na desnom boku. Prodorima, ali i asistencijama po kojima je drugi iza Princea Ampema. Djeluje motorično i okomitno uz aut liniju i »zacementirao« je poziciju u startnoj postavi, iako nije dugo igrao. Nenad Bjelica nije ga previše prije toga vidio u svojim planovima.


– Najbolji igrač? Za mene je daleko najbolji na moj poziciji bio Dani Alves – tvrdi Grgić.


Kako se istinski Slavonac snašao na moru?


– Što se tiče načina života u Rijeci, baš i nisam imao nešto puno vremena izlaziti i upoznavati grad. Uz to, rezultati nam nisu dobri i morali smo se svi skupiti i dodatno raditi, što je isto oduzimalo više vremena. No, naravno, lijepo je vidjeti more kad se ide na trening ili s Rujevice – zaključio je Grgić.




Standings provided by Sofascore