nino galović

Branič Rijeke uoči Jadranskog derbija: “Atmosfera je super, Hajduk dočekujemo u stvarno dobrom raspoloženju”

Denis Frančišković

Nino Galović/Foto: PIXSELL

Nino Galović/Foto: PIXSELL

Stanje u svlačionici je super, vjerujem da o tome govore rezultati. Atmosfera je stvarno dobra, svi su veseli, svi su dobri, trener Goran Tomić to drži pod kontrolom - kaže Galović



RIJEKA Dani rezervirani za reprezentacije su završeni. Hrvatska je odlično iskoristila posljednje okupljanje, s dvije pobjede našla se među putnicima na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Klubovi se vraćaju prvenstvima, već danas igraju se prve utakmice u ligama petice, ali i u HT Prvoj ligi. Prvo kolo poslije splitske pobjede Vatrenih nad Rusijom donosi dva velika susreta, Jadranski derbi kojim se zaključuje kolo, te subotnji dvoboj Dinama i Osijeka. Riječani 16. kolo dočekuju na vrhu ljestvice.


– Stanje u svlačionici je super, nevezano za dolazak Hajduka, vjerujem da o tome govore rezultati. Atmosfera je stvarno dobra, svi su veseli, svi su dobri, trener Goran Tomić to drži pod kontrolom. Vjerujem da su dečki koji više i koji manje igraju jednako zadovoljni, a to je ono najbitnije. Dočekujemo Hajduk u stvarno dobrom raspoloženju – kaže Nino Galović, 29-godišnji središnji branič Rijeke.


Rijeka i Osijek imaju 30 bodova, uz utakmicu manje (međusobni susret na Rujevici), Dinamo ima 27 bodova uz dva susreta zaostatka, Hajduk 24 boda uz utakmicu manje, s Modrima na Poljudu.




– Lijepo je vidjeti Rijeku na vrhu, ali treba napomenuti da još nije prošlo ni pola prvenstvenih utakmica. Ne valja se zanositi nekim zaključcima ili nadanjima. Nisu to floskule, jednostavno, idemo utakmicu po utakmicu i ako se dođe u zadnji krug natjecanja u tom nekom rangu, da si među prva dva ili tri, s nekoliko bodova razlike, tada se imamo nečemu nadati. Sve do tada su prazne priče, fokus je isključivo na prvu iduću utakmicu.


Ligamenti


Nino Galović ozlijedio je ligamente koljena 11. rujna u susretu sa Slaven Belupom i morao je napustiti travnjak na Rujevici u 47. minuti. Izostao je u šest prvenstvenih susreta, sedmi je pratio s klupe. Vratio se i odigrao 90 minuta u SuperSport Hrvatskom kupu protiv Oriolika.


– Izostao sam točno onoliko koliko su mi rekli – šest tjedana. No, odgođena je utakmica s Osijekom, uslijedila je stanka zbog reprezentacije. Stekao se dojam da me nije bilo dva mjeseca. No, skoro mjesec dana sam u punom ritmu. Gledam na to pozitivno, nije mi bilo gore, nisam morao »pod nož«, sve je riješeno relativno brzo, konzervativnim putem. Ne mogu se žaliti s obzirom na to kako je moglo biti. Ovaj Kup mi je dobro došao, odigrao sam 90 minuta. Super sam se osjećao, stvarno. Medicinska služba, kondicijski trener i rehabilitatori su u Rijeci na visokoj razini. Tu je sve proteklo super, povratak je bio izuzetno ugodan i mogu reći da sam stvarno spreman.


Trener Goran Tomić na taj način ima adut više za nedjeljni stoti Jadranski derbi, dolazak splitskog sastava, koji je u prošlom kolu prvi put vodio Valdas Dambrauskas. Litavski trener dobro poznaje hrvatski nogomet.


– Takve utakmice uvijek nose dodatni naboj s obje strane. Neće biti lako. Hajduk kao Hajduk. Pojačao se s dva, tri reprezentativca ili bivša reprezentativca, doveli su nekoliko pojačanja, igrače koji su bili u inozemstvu. Hajduk je dobar i bit će dobar. Bit će stvarno zeznuta utakmica, no mi igramo kod kuće, fokusirat ćemo se na nas. Trener Dambrauskas poznaje ligu, poznaje nas pojedince. S promjenom trenera uvijek dolazi do nekog dodatnog naboja, neko novo dokazivanje, pa će utakmica biti još teža.


Na vrhu liste strijelaca je Josip Drmić s 11 golova. Prvi pratitelj mu je Marko Livaja s osam pogodaka. Ova dvojica igrača drže ključeve odluke Jadranskog derbija.


– S pravom se Drmić i Livaja guraju u prvi plan s obzirom na to da su ponajbolji igrači jedne i druge momčadi i apsolutno im čestitam na tome. Stvarno su izvanserijski igrači. Kako ukrotiti Livaju? Stvarno je riječ o izuzetnom igraču, snašao se i u reprezentaciji. Nema nekog jednostavnog recepta kako ga zaustaviti. Ako svi zajeno budemo djelovali kao momčad u obrani i u napadu, onda će biti lakše nositi se s njim. Dakle, nužna je jedna momčadska igra, moramo mu biti blizu, udvajati ga.


Subota donosi uvertiru u Maksimiru, trener Nenad Bjelica dolazi s Osječanima kod svoje bivše momčadi.


– Možemo mi pričati što želimo, ali uvijek se pogleda utakmica, bez obzira na to tko igrao, Dinamo i Osijek ili posljednji. Liga je zanimljiva. No, to ne znači da nećemo maksimalno biti fokusirani na svoju utakmicu.


U nedjelju će Bijelima trebati dodatni impuls, podrška s tribina.


– Trebat će, itekako. Ne sumnjam u njih, do sada su svaki put bi na super razini, svaki put su bili izuzetna podrška.


RNK Split


Galović je Bračanin koji je igrao u Hajduku kao klinac. Nogomet ga je preko Splita, Koprivnice, Izraela, Bjelorusije i Japana doveo do Rujevice.


– U Hajduku sam bio kao dijete i sebe više volim vidjeti kao igrača Splita, tamo sam debitirao i proveo neke zrelije godine i dulje sam bio u Splitu.


Novinar Milorad Bibić Mosor bio je veliki navijač Crvenih…


– Bili smo dobri. Bio je izuzetan tip, dolazio je često i na treninge.


Galović se udomaćio na Kvarneru. Dijete mora.


– Meni je super. Djevojka, svi iz obitelji koji su dolazili ili su oko mene, svi su zadovoljni. Normalno, ja ponajviše. Od kada smo tu, osvojili smo Kup, igrale su se skupine Europske lige, a sada smo konkurentni. Ne mogu se žaliti na ništa, stvarno sam i više nego zadovoljan. Pet plus.


Idućega ljeta istječe mu ugovor, uskoro treba očekivati da će se sjesti za stol i raspraviti opcije.


– Ugovor istječe meni, ali i još nekolicini igrača, kao i svake godine. Vjerujem da će ljudi iz kluba porazgovarati s igračima za koje procijene da su im još korisni i potrebni. Ima još vremena, o tome će se razgovarati u zimskom razdoblju. Tu sam, nema nikakve panike i nikakvog problema.


Čestitke Vatrenima

– Čestitke reprezentaciji na plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Žao mi je što se to i ranije nije realiziralo, u nekim ranijim utakmicama. No, kvalificirali su se kao prvi u skupini. Čestitke izborniku Daliću, dečkima, možemo biti samo ponosni.


Galović je prošao hrvatske selekcije, zaključno s U-21 reprezentacijom. S obzirom na plasman Rijeke na ljestvici, možda bi se moglo naći neko mjesto među Vatrenima za nekog igrača Bijelih…


– Vjerujem da bi se netko mogao naći na širem popisu. Stiže mlada garda na čelu s kapetanom Smolčićem. Tu je mali Liber, Braut, sve su to mladi reprezentativci. Ako se nastave razvijati u pravom smjeru, u dogledno vrijeme bit će na oku A reprezentaciji.