Darko Velkovski

Branič Rijeke uoči derbija u Gradskom vrtu: “Osijek ipak nema kvalitetu Dinama, a dobra je stvar što više nema Marića”

Mateo Sučić

Darko Velkovski/Foto PIXSELL

Darko Velkovski/Foto PIXSELL

Poznajući Bjelicu, odnosno način na koji je igrao Dinamo pod njegovim vodstvom, očekujem da će Osijek jurnuti u prvih dvadesetak minuta, a mi tu moramo biti pametni da iskontroliramo taj pritisak - rekao je makedonski reprezentativac



RIJEKA Darko Velkovski bio je među najbolje ocijenjenim igračima Sjeverne Makedonije u utakmicama protiv Armenije (2:1) i Gruzije (1:1) iz kojih je njegova reprezentacija izvukla četiri boda na početku Lige nacija, a u četvrtak se već stavio na raspolaganje Simonu Rožmanu u pripremi gostovanja u Osijeku.


Velkovski se dobrim igrama u nacionalnoj momčadi napunio samopouzdanjem koje će puno značiti zadnjoj liniji Riječana, ali se vratio i poprilično potrošen, budući da je zadnjih dana puno vremena proveo na putu.


– Realno, zadovoljni smo učinkom, mislim da ćemo s Gruzijom voditi borbu za prvo mjesto u skupini, a oni nam dolaze u Skoplje pa vjerujem da imamo šanse. Dobro smo izdržali s igračem manje u Gruziji, ali odigrali smo muški, nismo im puno toga dozvolili – kaže Velkovski, koji je u drugom poluvremenu bio poput hobotnice jer je presjekao puno suparničkih dodavanja koja su išla prema golu njegove momčadi.




Zbog toga je zadovoljan i svojom igrom.


– Mislim da je bilo dobro. Prvu utakmicu smo igrali u 15 sati pa ritam nije bio osobit, puno se igralo na posjed, a teren u Skoplju je bio loš. A protiv Gruzije sam vidio u prvom poluvremenu da prema napadačima više odigravaju u noge nego u prostor pa sam se tako postavio, dosta puta sam se mogao postaviti ispred igrača.


Velkovski će i sam priznati da mu više odgovara kada su linije uže.


– Da, paše mi kada je sve bliže, ali pokušavam se prilagoditi najbolje što mogu događajima na travnjaku.


Vratio se zdrav


S obzirom na to da je utakmicu protiv Istre 1961 okončao u 80. minuti s bolnom grimasom na licu, najvažnije je da se Velkovski iz reprezentacije vratio zdrav.


– Osjetio sam neki grč u listu i nisam želio ništa riskirati kako se ne bi nešto dogodilo. Imali smo još i raspoloživih izmjena pa je bolje da sam izašao. Nakon ovih reprezentativnih utakmica najvažnija je rekuperacija, odradio sam nešto i s momčadi…


Sve ukazuje da će biti spreman za Gradski vrt.


– Bit ću spreman, ali trener će na kraju odlučiti hoću li igrati ili ne. U rujnu je puno važnih utakmica pa će šef odabrati najbolje.


Mislim da je najgora stvar i za nas i za Osijek to što igramo u 17 sati, ponovo će biti vruće, što će smanjiti mogućnost da vidimo neku veliku utakmicu i očekujem da će ponovo odlučiti jedan pogodak


Dolaskom Arsenića i oporavkom Smolčića, Rožman ponovo ima širok izbor igrača u zadnjoj liniji.


– Uvijek je bolje da nas je više, konkurencija dobro dođe svakome od nas da se ne opustimo, a uz to pomaže i u rotacijama kada je puno utakmica.


Velkovski je u reprezentaciji Makedonije igrao u zadnjoj liniji s četiri igrača, sada se u Rijeku vraća na tri.


– Gdje se bolje osjećam? U reprezentaciji s četiri igrača u zadnjoj liniji igramo protiv slabijih reprezentacija, kada bi došli Italija ili Španjolska, onda bismo igrali s trojicom. Za mene nema razlike, u oba sustava se dobro osjećam.


Rijekin rujan kreće derbijem protiv Osijeka s kojim »bijeli« stalno igraju zanimljive utakmice.


– Zadnje utakmice je uglavnom odlučivao jedan pogodak na našu ili na njihovu stranu. Mislim da nema razlika između dvije momčadi, iako je Osijek dobio novog trenera i možda bude nekih promjena. Mislim da je najgora stvar i za nas i za Osijek to što igramo u 17 sati, ponovo će biti vruće, što će smanjiti mogućnost da vidimo neku veliku utakmicu i očekujem da će ponovo odlučiti jedan pogodak.


Recept za Osijek


Ponudio je Velkovski i svoj recept kako da taj jedan pogodak bude u mreži Osijeka.


– Ne znam još kakvu će trener taktiku odabrati, ali moramo biti pametni i iskoristiti iskustvo koje imamo. Analizirat ćemo suparnika i odlučiti hoćemo li napasti ili ćemo ih pričekati. Poznajući Bjelicu, odnosno način na koji je igrao Dinamo pod njegovim vodstvom, očekujem da će Osijek jurnuti u prvih dvadesetak minuta, a mi tu moramo biti pametni da iskontroliramo taj pritisak.


Utakmica u Gradskom vrtu ponudit će i odgovor na pitanje ima li Osijek kvalitetu da igra kao Dinamo.


– Osijek nema kvalitetu Dinama, ali ima puno dobrih igrača, širok izbor… Otišli su Mance i Marić, došli neki novi igrači, ali smatram da smo po kvaliteti slični. Dobra je stvar za nas što više nema Marića, bilo ga je teško čuvati, zabijao je puno golova, ali i bez njega Osijek ima kvalitetu prema naprijed. U HNL-u sve momčadi imaju dobre napadače tako da za nas u obrani nikad nema odmora.


Ulazak Rijeke u novo prvenstvo nije bio sjajan, ali učinak od šest bodova ipak je zadovoljavajući.


– Istina, ali mi smo jedina momčad koja sve utakmice igra u ovom ranijem terminu, po velikim vrućinama, ne znam zašto je tako. Nije alibi, ali kada igraš protiv jače momčadi, kada ne trebaš toliko napasti, onda je lakše igrati kada se uspori igra pa je lakše onima koji se brane. Nas je to najviše koštalo jer po takvom vremenu jednostavno nedostaje one energije da slomiš suparnika i s dva gola riješiš utakmicu.


Utakmica protiv Osijeka za Riječane će biti važna i iz aspekta samopouzdanja u devetom mjesecu, koji nosi oglede koji mogu bitno usmjeriti daljnji tijek sezone.


– U prvom redu moramo pametno živjeti, posvetiti se rekuperaciji, odmoru i prehrani kako bismo izbjegli ozljede. Ovo je najvažniji mjesec u godini, Europa nam je u tom pogledu primarna, iako nećemo zanemariti ni taj značaj derbija. Europa nam može puno toga donijeti i cilj je tu napraviti što bolji rezultat, a samo dobri rezultati u domaćim derbijima mogu nam pomoći da to ostvarimo – zaključio je Darko Velkovski.