Hajduk vs. Rijeka

Branič Rijeke uoči današnjeg Jadranskog derbija : “Spremni smo za Poljud, želimo nastaviti pozitivan niz”

Denis Frančišković

Andrija Vukčević i Jan Mlakar/Foto PIXSELL

Andrija Vukčević i Jan Mlakar/Foto PIXSELL

U Rijeci sam dvije godine i odigrao već dosta utakmica protiv Hajduka. Bilo je dobrih utakmica i onih slabijih. Na Poljudu smo znali pobjeđivati, ali ovo je nova utakmica i novo dokazivanje - kaže Andrija Vukčević



RIJEKA  Šušur Jadranskog derbija neočekivano se pretvorio u sudar nezadovoljnih i zadovoljnih, onih koji se moraju iskupiti i onih koji puno ležernije dočekuju utakmicu. Prve konstatacije odnose se ovog puta na domaći Hajduk koji je neočekivano lako pao na Drosini, druge na Rijeku koja želi pokazati da četiri boda iz dviju utakmica imaju realnu podlogu. Atmosfera pritiska i rasterećenosti mogla bi dobrim dijelom usmjeriti derbi, ali i forma koja je očito nešto više na strani Riječana. Premda i njihova igra bitno oscilira, ali za razliku od Splićana, sastav Sergeja Jakirovića ne ispada tako lako iz ustaljenih gabarita, posloženosti i taktičke discipline.


Obje momčadi muče njihovi problemi, kod Hajduka je problematičan novi sustav (3-5-2) i sam gard igrača na travnjaku, kod Rijeke igra na dobro postavljene obrane. No, Hajduk se sigurno neće braniti, naprotiv, mora napadati i tu Bijeli vide svoju šansu. U većem prostoru, kontrama i tranziciji pri čemu bi do izražaja trebala doći igra po bokovima i središnjicu (Banda – Janković), pogotovo ako se Jakirović odluči za ofenzivnijeg zambijskog reprezentativca.


– Iskreno, ne volim preskakati utakmice. Dobio sam dosta naivan žuti karton, ali eto, sad sam to »očistio« – kaže Andrija Vukčević, crnogorski reprezentativac koji se vraća na ustaljeno mjesto lijevog bočnog igrača. – U Šibeniku je stvarno bilo teško, ali najbitnija u cijeloj priči su tri boda. Sada je nova utakmica ispred nas i želimo nastaviti taj pozitivan niz.




S četiri proljetna boda na kontu vratilo se i sunce na Rujevicu.


– Naravno da je lakše trenirati u ovakvom ozračju. Sad imamo dosta mladu momčad i s psihološke strane ta četiri boda puno znače za sve nas. Pogotovo uoči derbija, koji je uvijek velika utakmica za nas i naše navijače. Spremni smo za Poljud. Odgovornost više kao starijeg igrača? Sigurno postoji. Tu su od starijih još i Dilaver i Grgić.


Dilaver i Sahiti


Zimsko pospremanje i redizajn sastava donijeli su vidno više energije i dinamike u uspavanu momčad.


– Sigurno da nam je trebala ta »svježa krv« kad vidimo što se sve događalo. Ovi dečki su željni dokazivanja. Bila je to i ona jesenska momčad, ali eto neke su druge stvari utjecale na cijelu situaciju. Mladi dečki donijeli su i novu energiju. Gledamo prema naprijed.


Vukčević je »prvi do Dilavera« na lijevoj strani zadnje linije momčadi u sustavu s četiri braniča.


– Dilaver se nametnuo od početka kao vođa momčadi. Najstariji je i ima već jako puno iskustva. Emir će nam sigurno biti veliko pojačanje, uz njega će stasati i naša mladost.


Sudari s Hajdukom uvijek su pod povećalom, plijene posebnu pozornost. Kako ih doživljava Vukčević?


– U Rijeci sam dvije godine i odigrao sam već dosta utakmica protiv Hajduka. Bilo je dobrih utakmica i onih slabijih. Na Poljudu smo znali pobjeđivati, ali ovo je nova utakmica i novo dokazivanje. Hajduk ima novog trenera, neke stvari su mijenjali i sigurno će biti neizvjesno.


Na lijevoj strani očekuje ga prije svega borba sa Sahitijem, možda i Mikanovićem.


– Sve su to dobri igrači. Igrali smo mi već jedni protiv drugih, ali nekako uvijek više gledam sebe i što najbolje mogu napraviti za momčad. Nikad ne gledam tko je s druge strane.


Marin i Istra


Rijeka je godinama išla na pogon bokova koji su davali krila momčadi. Igrali su tu Tomečak, Vešović, Ristovski… Sada par bočnih igrača čine brzi i »lagani« Vukčević i Grgić.


– Ma bitno je da sve ono dobro što netko ima stavljamo u službu momčadi. Znači brzinu, kreativnost, snagu… Kao i da rastemo kao momčad iz utakmice u utakmicu.


Lijeva strana Rijekine igre umnogome ovosi o Andrijinoj koprodukciji s Marinom, pristiglim iz Dinama.


– Dosta dobro sam se uklopio s Marinom od početka. Jako je bitno da se dobro razumijemo. No, to je sve stvar treninga, onog na čemu radimo iz dana u dan.


Razlika u bodovima je nikad veća, ali pobjeda nad rivalom uvijek posebno slatka.


– Hajduk se bori za sam vrh, a mi želimo nastaviti pozitivan niz i što prije se priključiti vrhu. Europa? Teško je još o tome govoriti, ali s obzirom na ovaj naš početak, sigurno smo optimisti. Osobno mislim da mi to možemo. Samo ne treba gledati tako daleko, već ići korak po korak, iz utakmice u utakmicu. Moramo odigrati opušteno, znamo što nam je cilj.


Bijelima na putu prema Europi stoji i sve bolja Istra 1961, koja zaslužuje posebne pohvale. Srušila je Hajduk, potom i Varaždin.


– Gledao sam Istru protiv Hajduka i stvarno dobro igraju. Imaju i kvalitetnog trenera koji je sve dobro posložio. Puljani dobro izgledaju, a vidjet ćemo koliko dugo će zadržati ovaj ritam – zaključuje Vukčević.


 




Standings provided by Sofascore