Jadranski derbi

Braća Sharbini uoči još jednog dvoboja njihovih bivših klubova: “Hajduk je blagi favorit, ali Rijeka je njihova crna mačka”

Valentina Prokić

JOŠ UVIJEK AKTIVNI - Anas i Ahmad Sharbini/Foto S. DRECHSLER

JOŠ UVIJEK AKTIVNI - Anas i Ahmad Sharbini/Foto S. DRECHSLER

Navijamo za Rijeku, ali ima još puno utakmica do kraja, neće ovaj vikend odlučiti ništa niti za jednu ekipu. Derbi će biti sigurno interesantan - suglasna su nogometna braća



DRAŽICE Ahmad i Anas Sharbini, najbolja nogometna braća na hrvatskim prostorima, prije četiri dana proslavila su svoje rođendane, Ahmad 38., a Anas 35. Obojica još uvijek aktivno igraju nogomet u četvrtoligašu OŠK Omišlju, kojem proljetni nastavak prvenstva kreće idućeg vikenda, 5. ožujka. Iako više nisu u prvoligaški vodama, još uvijek prate što se događa na hrvatskoj nogometnoj sceni, a novinarski pozivi se posebno zaredaju uoči Jadranskih derbija. Logično, jer su braća Sharbini nosili dres i jednog i drugog kluba.


– Žalost na Kantridi, euforija na Poljudu, tako je bilo kad smo odlazili iz Rijeke, ali to je daleka prošlost. Iako je prošlo 13 godina, sjećam se kao da je bilo jučer. Morali smo ići, Rijeka je bila tada u teškoj financijskoj situaciji, ponuda nije bilo, tek jedna, dvije. Hajduk je bio jedna od njih i na kraju smo odlučili da je najbolje za nas i za klub da prihvatimo i odemo – prisjetio se Ahmad Sharbini, koji je i danas najbolji strijelac u povijesti Rijeke sa 70 golova u prvenstvu, kupu i europskim natjecanjima.


S druge strane, mlađi brat Anas može se pohvaliti da je igrač koji je dao najviše golova Hajduku u dresu Rijeke, čak 7, stariji brat je dao 3.




– Dosta Jadranskih derbija smo odigrali, u jednom i u drugom dresu, ali nikad nisam dao gol Rijeci dok sam bio na Poljudu – prisjeća se Anas i nastavlja:


– Bilo mi je lakše igrati za Rijeku nego za Hajduk jer navijačima Rijeke je to najveći derbi, a Hajduku je najveći derbi s Dinamom. Kad igraš s Hajdukom protiv Rijeke, uvijek je Hajduk kao neki favorit, pogotovo kad smo mi bili tamo, ali ispostavilo se da zadnjih godina i nije tako. Za svaku utakmicu u Hajduku je bilo pritisak, i to više nerealno nego što je bilo realno. Bilo je teško, pogotovo za nas puno su nas platili, imali su velika očekivanja, a kad smo došli, već su zaostajali dosta za Dinamom. Navijači su takvi kakvi jesu, nije nas išlo, sve se nekako poklopilo. Puno je drugačije igrati za Hajduk nego za Rijeku – uspoređuje Anas.


Nema sredine


Ahmad je volio igrati protiv Hajduka.


– Gušt je bio igrati na Kantridi u dresu Rijeke protiv Hajduka. Kad sam igrao u Hajduku, pritisak je bio puno veći, a još nas nešto i nije išlo, meni je bilo teže. Tamo malo treba za euforiju i malo treba za velike kritike, zna se šta su igrači Hajduka prolazili, osjetili smo to na svojoj koži. Nema sredine, ili si najbolji ili si najgori – dodaje Ahmad.


Što se današnje situacije tiče, i braća s nestrpljenjem očekuju rasplet prvoligaške priče, koji će biti neizvjestan do kraja.


– Navijamo za Rijeku, ali ima još puno utakmica do kraja, neće ovaj vikend odlučiti ništa niti za jednu ekipu. Derbi će biti sigurno interesantan, zanimljiv, kao i uvijek, bit će čvrsta utakmica. Možda je Hajduk blagi favorit, ali zadnjih nekoliko godina se pokazalo da je Rijeka crna mačka za njih i iskreno, ne bih se iznenadio da Rijeka uzme sva tri boda, šanse su pola-pola. Iako, se Hajduk jako dobro pojačao, na svim pozicijama imaju stvarno vrhunske pojedince, imaju i neki pozitivan niz pobjeda, ali Rijekin pozitivan rezultat ne bi bio iznenađenje – mišljenja je Ahmad.


Anas smatra da je veći pritisak na Hajduku uoči sutrašnje utakmice.


– Mislim da su ekipe podjednake, malo odskaču Kalinić i Livaja, ali Rijeka ima Drmića. No, Hajduk je sad u naletu, u euforiji, ali nije to sve bajno. Slična situacija je bila zadnju utakmicu protiv Osijeka, pun stadion, euforija prije i za vrijeme, a na kraju Osijek je bio bliže pobjedi. Trebat će malo sreće, ali mislim da Rijeka može do pozitivnog rezultata. Hajduk će krenuti napasti od prve minute, a Rijeka će malo sačekati. Sviđa mi se trener Tomić, igra napadački i sigurno će Rijeka imati svoje šanse iz kontri. Volio bih da Rijeka pobijedi jer bi se opet sve dodatno zakompliciralo na ljestvici i odmah se pritisak prebacuje na druge – kaže Anas.


Drmić klasa


Bez obzira na »mercato« u kojem su najbolje trgovali Hajduk i Osijek, momčad s Rujevice ima šta za reći.


– Rijeka je najmanje potrošila, okrenula se nešto mlađim igračima, ali isto tako kako su se Osijek i Hajduk pojačali, Rijeka i Dinamo su zadržali svoje najbolje pojedince i to je njihova najveća kvaliteta. Osijek i Hajduk će najviše izgubiti ako ne osvoje ništa. Drmić može zabiti na Poljudu, on je stvarno klasa, dobar napadač, golovi ga idu. Dvije, tri utakmice je možda u nekoj krizi, nije bio ni u nekim šansama koliko sam vidio, ali sigurno da zaslužuje respekt. Tu su još Murić, Pavičić, sve su to odlični igrači, šansa će se ukazati, a hoće li biti sreće i hoće li to iskoristiti, vidjet ćemo – smatra Ahmad.


– Hajduk je favorit na Poljudu, pogotovo pred punim stadionom. Posložili su se, možda imaju za nijansu kvalitetniju ekipu nego što je sad Rijeka, ali da igraju na Rujevici, dao bih prednost Rijeci. Prednost je taj domaći teren, navijači, ali to može biti i pila naopako. Pritisak na Poljudu ako krene loše, pa krenu zvižduci. Svi klubovi su puno potrošili Osijek i Hajduk pogotovo, a Rijeka malo ili ništa i opet je tu s njima i u završnici kupa i u borbi za prvo mjesto, nije to slučajno imaju i oni dobru ekipu – poručuje Anas.


Što se osvajanja naslova prvaka i pobjednika Kupa tiče, sve je još uvijek neizvjesno, bez obzira na trenutno stanje i igre.


– Ne znam, sve je tu blizu, Dinamo nije bajan, ali i dalje mislim da su prvi favoriti za naslov, imaju najviše bodova i utakmicu manje, ali da će im biti lako, neće. Osijek kao da igra na silu i sve radi na silu, za Hajduk uvijek pišu da osvajaju prvenstvo kad spoje par pobjeda, Rijeka je isto tu. Hajduk će najviše izgubiti, ako ništa ne osvoji jer je puno novaca u igri. I svi najviše očekuju da oni osvoje, a ako ne budu to će dolje biti tragedija. Tko bude imao najviše sreće, taj će osvojiti, a po meni će derbiji najviše odlučivati – mišljenja je Anas Sharbini.


Ahmad smatra da momčad s Rujevice može do »važa«.


– Rijeka može osvojiti Kup, kao što može i prvenstvo. Nekako se pokazalo u zadnje vrijeme da im Kup leži. Dajem im velike šanse za osvajanje, i želim im to od srca. Što se tiče prvenstva, sve četiri ekipe su podjednake, ja bih volio da to budu Rijeka ili Osijek, jer je Dinamo dosadio svima. Napravila se euforija u Splitu, Osijek se jako pojačao, puno su uložili i jedni i drugi, samo šta je Dinamo uvijek Dinamo. Bit će interesantno do kraja – zaključio je Ahmad Sharbini.