Svijet voli pobjednike

Božica Fortuna i vratar Pandur čuvali Rijeku u finalu Kupa, “bijeli” spretno i sretno došli do novoga Rabuzinova sunca!

Denis Frančišković

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Uspjelo je "bijelima" to treći put u povijesti nakon 1979. i 2006. godine čime su se poravnali po broju naslova s Hajdukom



ŠIBENIK Nogometaši Rijeke novi su stari osvajači Rabuzinova sunca! Podigli su ga u Krešimirovom gradu nakon dramatične utakmice u nastavku u kojoj su ih čuvali božica Fortuna i vratar Pandur. A novog junaka prometnuo se Halilović koji je 15-ak minuta prije kraja pogodio mrežu za jedini pogodak na utakmici. Po posljednjem sučevom zvižduku riječko slavlje na centru igrališta moglo je početi. Uz pjesmu Svijet voli pobjednike…


RIJEKA – LOKOMOTIVA 1:0

Stadion Šubićevac. Bez gledatelja. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac). Strijelac: 1:0 Halilović (76′)


RIJEKA: Pandur 7, Escoval 6,5, Velkovski 6,5, Galović  6, Braut  6, T. Halilović 7, Pavičić 6,5 (89′ Capan), Lončar 6,5, Štefulj 6, (90′ Tomečak), Andrijašević  5,5, (46′ Lepinjica) 6, Čolak 5,5




LOKOMOTIVA: Grbić 6,5, Karačić 6,5, Mersinaj 6(78′ Sammir), Kovačić 6,5, Kolinger 6,5, I. Čeliković 6,5 (85′ Marković), Petrak 6 (78′ Budimir), Cokaj (71′ Jakić) 6,5, Tolić 6,5, Kastrati 6, Uzuni 6

Rijeka je spretno i sretno došla do svog šestog Rabuzinovog sunca u Hrvatskoj, u desetom finalu minimalno je matirala bolju Lokomotivu, i tako obranila prošlogodišnji trofej izboren u Puli. Uspjelo je “bijelima” to treći put u povijesti nakon 1979. i 2006. godine čime su se poravnali po broju naslova s Hajdukom.


Iako su izgledali blijedo većim dijelom utakmice i ova generacija riječkih nogometaša predvođena Simonom Rožmanom tako ulazi u povijest. S druge strane Goran Tomić mora i može žaliti što nije podigao sa svojim igračima u rodnom gradu slavljenički pehar. Jedna stativa, jedna greda u završnici, uz bolji dojam “lokosa”, jednostavno nisu pružili Zagrepčanima to zadovoljstvo.


Više energije


U drugo poluvrijeme obje su momčadi ušle malo otvorenijeg garda i s više energije, premda je Rijeka djelovala poprilično “mekano” i ranjiva na širokom prostoru. Pogotovo su opasne bile 50-te minute za Riječane. Prvo je (51′) sijevnula kontra “četiri na tri” u završnici koje je Kastrati pogodio stativu, odbijena loptu pokušao je u gol ugurati Uzuni, ali je Velkovski spriječio pogodak. Opalio je potom Tolić s 18 metara prizemno, Pandur se novom obranom promaknuo u junaka dotadašnjeg dijela utakmice.


Nova dvojbena situacija dogodila se u 64. minuti, Escoval je povlačio Kastratija na ulazu u šesnaestarac, a sudac Pejin mijenjao odluke kao na tekućoj traci. Prvo je dosudio slobodni udarac za “lokose” pa pokazao na “bijelu točku”, a potom nakon dužih konzultacija s VAR sobom potvrdio prvotnu odluku na razočarenje Zagrepčana.


I kako to obično biva druga strana je kaznila promašaje. U 76. minuti Lončar se izborio za loptu, ubacio u sredinu, Pavičić proslijedio loptu do slobodnog Halilovića koju ju je neometan zakucao u gornji dio mreže s desetak metara – 1:0.


Rijeka se potom više oslobodila u igri koja je bila puno sadržanija nego u prvom dijelu, a pobjednika je mogao odlučiti Čolak, njegov udarac glavom (83′) Grbić je krajnjim naporom izvadio ispod grede.


U završnici “lokosi” su krenuli na sve ili ništa, sabili Riječane u šesnaesterac pri čemu je sreća čuvala “bijele”. Posebno u trećoj od sedam minuta nadoknade kada je Jakić tukao s 20-ak metara, a lopta uzdrmala gredu. “Lokosi” jednostavno nisu imali sreće sinoć…


Loš prvi dio


Prvo poluvrijeme ponudilo je malo pravog sadržaja i loš nogomet. Oba trenera, a niti momčadi očito nisu htjeli previše riskirati. Očito im je više odgovaralo da je lopta kod suparničkog sastava… A i ritam je bio poprilično lagan, ležeran, kao da su igrači došli s plaže, a ne s priprema za utakmicu sezone. Opravdanje donekle može biti izrazito sparno i toplo vrijeme.


Prvu priliku imala je Rijeka, Čolak je u 13. minuti glavom tukao preko grede nakon drugog kornera što ga je izveo Lončar. “Lokosi” su pak nešto ozbiljniju prigodu stvorili u 20. minuti, Uzuni, najpoduzetniji u redovima Zagrepčana, previše je u šesnaestercu oklijevao na dodavanje Kastratija.


I onda do 30. minute prava uspavanka, pomalo i dosadna utakmica, daleko ispod renomea momčadi koje su osvojili drugo i treće mjesto. I to sve u velikoj tišini Šubićevca gdje su glasniji od igrača bili čvrčci iz obližnje borove šume…


Pred kraj poluvremena momčadi su se počele nešto više buditi, valjda s naletima večernjeg povjetarca, te stvarale visoki pritisak kod izgubljene lopte. Rijeka je najopasnija bila nakon kornera u kojima je dominirala, ali nove dvije šanse imali su “lokosi”.


Točno nakon pola sata igre sijevnula je kontra Lokomotive, Uzuni je ubacio, a Kastrati loše zahvatio loptu u obećavajućoj situaciji. “Lokosi” su najveću šansu prvog dijela imali u 42. minuti, nakon dodavanja Kastratija ostao je sam kao duh Tolić i tukao sa sedam, osam metara, Pandur je refleksno obranio i spasio mrežu.


Najveća dvojbena situacija dogodila se u 44. minuti, Mersinaj je nakon ubačaja visoko startao na glavu Andrijaševića koji je pao kao pokošen i ostao ležati na travi. Riječani su tražili jedanaesterac, sudac Pejin procijenio da se nije radilo o prekršaju iako je Rijekin napadač više nije mogao nastaviti igru.