Josip Radošević

Bivši veznjak Rijeke upozorava uoči Kopenhagena: “Doveli su napadača Kamila Wilczeka, a taj ne oprašta…”

Mateo Sučić

Josip Radošević

Josip Radošević

Odličan je u igri glavom, zna se izboriti za poziciju kod ubačaja i obrana Rijeke će morati dobro paziti na njega - kaže Radošević



RIJEKA Bivši veznjak Rijeke Josip Radošević zna kako pobijediti Kopenhagen. Današnji veznjak Brondbyja trijumfirao je prije osam dana u gradskom derbiju protiv Kopenhagena s 2:1 pa iz prve ruke najavio što čeka Riječane na Parken stadionu idućeg četvrtka.


Kopenhagen po svojim rezultatima u Europi, koje kontinuirano ostvaruje zadnjih 15 godina, na papiru izgleda kao veliki favorit protiv Riječana, u svlačionici »bijelih« itekako su svjesni snage suparnika i da će za prolaz trebati podvig, ali Radošević skreće pažnju na njihovu formu.


– Kopenhagen ima stvarno puno kvalitetnih igrača, široku klupu, ali trenutačna forma im je takva da ne briljiraju. U prvenstvu su izgubili od nas i od Odensea tako da nisu krenuli kako su očekivali, ali to se može brzo okrenuti. Nisu briljirali ni u dvjema europskim utakmicama, još nisu na razini na kojoj su završili prošlu sezonu u Europi, ali su prošli dalje i sigurno će još rasti – kaže Radošević koji je pokušao i s taktičke strane secirati igru idućeg suparnika Rijeke.


Opasni u skoku




– Igraju standardnih 4-4-2. Ne znam za koji će se pristup odlučiti njihov trener, ali obično nisu momčad koja radi nekakav pritisak na zadnju liniju, već puste suparnika da igra. Imaju iskusne igrače, doveli su napadača Kamila Wilczeka, koji je igrao sa mnom u Brondbyju pa je otišao u Tursku, sada se vratio u Kopenhagen. Ako se njemu ostavi prostora pred golom, neće opraštati, odličan je u igri glavom, zna se izboriti za poziciju kod tih ubačaja i obrana Rijeke će morati dobro paziti na njega.


Kao segment na koji Rijeka mora obratiti pozornost, istaknuo je krilne pozicije.


– Kopenhagen općenito pokušava igrati preko krila, tu raditi višak kroz koji će doći u završnicu. I prekidi su im jaka strana, imaju visoku momčad, koja je opasna u skoku. Možda obrana može biti prilika za Rijeku ako se dva središnja braniča ulovi na širokom prostoru, tu mogu ući u probleme…


Radošević je upoznao i trenera Stalea Solbakkena.


– Dosljedan je svom sustavu 4-4-2, dosta su pragmatični, igraju pozicijski, sve vrti oko dva vezna Zece i Falka. Ako im se pusti da igraju, znaju biti jako opasni, s promjenom strana i ubačajima znaju izigrati suparnika i u tome ih treba što je više moguće pratiti. Neće biti lako, igraju nešto drugačiji nogomet od onog u HNL-u, stil je takav da se više toga bazira na jačem ritmu i duel igri, tako da će se Rijeka tu trebati prilagoditi.


Iskustvo


Kaže Radošević da ne stigne redovito pogledati Rijeku, ali je upućen u događanja na Rujevici.


– Više sam nekako gledao Osijek budući da je Ante Erceg otišao tamo. Ali kada stignem pogledam, Rijeka je kvalitetan klub, ima dobrih igrača, dobrog trenera… Kopenhagen je veliki favorit, ali svašta je moguće u jednoj utakmici. Vjerujem da će Rijeka imati prostora za igrati, ali u nogometu se događaju iznenađenja pa treba vjerovati da će se i ovaj put dogoditi.


Rijeci će trebati, jer iako nije zvučan suparnik i u momčadi nema velika imena, Kopenhagen ima silno iskustvo.


– Rade stvarno dobar posao, puno je igrača kod njih napravilo iskorak i otišlo na neku višu razinu jer su se afirmirali kroz Ligu prvaka i Europsku ligu koju stalno igraju. To europsko iskustvo puno znači, ali može se protiv njih dosta igrati. Iako je meni draže igrati pred gledateljima, možda u ovom slučaju nije loše za Rijeku što Kopenhagen neće imati iza sebe pune tribine – zaključio je Radošević.


Bröndby je stabilan klub, nemam se na što požaliti

Josip Radošević odigrao je 40 utakmica za Rijeku, postigao dva pogotka uz četiri asistencije, ali »bijeli« nisu uspjeli realizirati otkup njegovog ugovora od Napolija. Otišao je nakon toga u Eibar, pa u RB Salzburg, da bi u Hajduku dočekao priliku za iskorak i transfer u Bröndby.


– Zadovoljan sam ovdje, obitelj i ja se dobro osjećamo. Imam još dvije godine ugovora, a u dosadašnje dvije sezone sam stalno igrao. Ako se otvori neka bolja mogućnost, napravit ću taj korak za ići dalje, ali Danska je stabilna država, Brondby je stabilan klub i nemam se na što požaliti – kaže Radošević.