Josip Mišić

Bivši veznjak Osijeka i Rijeke uoči subotnjeg susreta u Gradskom vrtu prednost ipak daje društvu s Rujevice

Mateo Sučić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Mi smo u Gradskom vrtu uvijek igrali dobro, mislim da će i sada odigrati dobru utakmicu. Rijeka se sigurno ispraznila prošle sezone, ali vidim da su došli neki novi igrači i vjerujem da će to opet izgledati dobro - kaže Mišić



RIJEKA Gotovo da nema igrača koji je u posljednjih šest, sedam godina došao iz Gradskog vrta na Kantridu ili Rujevicu, a da nije ostavio dubok trag u dresu Rijeke. Od Ivana Vargića i Vedrana Jugovića, preko Zorana Kvržića, Marka Leškovića i Josipa Mišića svi su stavili pečat na uspješnu eru riječke momčadi, ali samo je Mišićevo prezime zlatnim slovima ostalo zapisano među članovima generacije koja je prvi put u klupskoj povijesti na Kvarner donijela dvostruku krunu.


Kratka pauza


Mišić je nakon Rijeke otišao u lisabonski Sporting pa tražeći minutažu i u grčki PAOK čiji su ga navijači uvrstili u najbolju momčad prošlog desetljeća, a na kraju i proglasili najboljim igračem prošle sezone. Ipak, Mišić je svoju najbolju i najvažniju utakmicu u 2020. godini odigrao izvan travnjaka.


– Sredinom lipnja sam operirao tumor i to je razlog zbog kojeg nisam igrao u završnici sezone. Sada je sve super, sve je prošlo kako treba, ali nije to bilo lagano razdoblje za mene.




Dogodilo se kada sam igrao najbolje, ali najvažnije je da sam uz podršku obitelji i prijatelja i u toj utakmici, kao i puno puta u životu, uspio pobijediti i sada ponovo mogu razmišljati samo o nogometu – rekao je Mišić, koji je stao na ovome, ostatak priče o zdravstvenim problemima koje je imao odlučio je zadržati za sebe, nadajući se da će uskoro ponovo pričati na travnjaku o svojim golovima, asistencijama i pristupom zbog kojeg, kako sam kaže, ima takav status u Solunu da ne može prošetati gradom, a da ga deseci navijača ne zaustave za zajedničku fotografiju ili autogram.


Tada se okrenuo domaćim nogometnim zbivanjima i iskreno kao i uvijek govorio na temu nadolazećeg sudara dvaju njegovih klubova – Rijeke i Osijeka.


– I Rijeka i Osijek su imali kratak odmor, uz to igraju i bez navijača, a znamo što i jednima i drugima znači publika, onaj impuls s tribina… Nadam se da su kroz ovu reprezentativnu stanku došli malo k sebi. Osijek me malo razočarao u prva tri kola, stalno se najavljuje neka borba za naslov prvaka, a već kasni osam bodova za Dinamom. Sada su promijenili trenera pa ćemo vidjeti kako će biti…


Uoči subotnjeg sraza u Gradskom vrtu Mišić je prednost dao Rijeci.


– Mislim da je Rijeka u ovom trenutku malo kvalitetnija od Osijeka. Mi smo u Osijeku uvijek igrali dobro, mislim da će i sada odigrati dobru utakmicu, bez obzira na ovaj početak sezone. Rijeka se sigurno ispraznila prošle sezone, igrala je za dva visoka uloga, a između dvije sezone praktički nije bilo prilike za odmor. Vidim i da su se pojačali, da su došli neki novi igrači, tako da vjerujem da će to opet izgledati dobro.


Mišić je optimističan i zbog dolaska Zorana Arsenića, s kojim je u dresu Osijeka prošao cijelu vertikalu škole nogometa.


– Mislim da će biti veliko pojačanje za Rijeku, a nadam se samo da će ga Rožman koristiti na poziciji na kojoj je najbolji, a to je na stoperu. Rijeka sada ima širinu u obrani i vjerujem da bi to moglo još bolje izgledati. Uz to, vidim da opet ima nekoliko Slavonaca i Dalmatinaca u momčadi, u Rijeci je to preduvjet za napraviti dobar rezultat, sjetite se samo one moje generacije, ha, ha, ha…


Rijeka je zadržala praktički okosnicu momčadi i dodala nove igrače (Arsenić, Čerin), dok je Osijek ostao bez Marića, najboljeg igrača.


– Sigurno je dobra stvar za Rijeku što nije puno mijenjala, uigrani su, neki automatizmi ostaju, dok će u Osijeku možda novi trener tražiti neke nove stvari za koje uvijek treba malo vremena da se provedu u djelo i u tome vidim malu prednost Rijeke.


Pobjednički mentalitet


Odlaskom Gorgona, Andrijašević i Prsklao su ostali zadnji igrači iz one Mišićeve generacije koja je osvojila naslov prvaka, ali bivši veznjak »bijelih« u njima vidi veliku snagu Rijeke.


– Dva takva igrača puno znače za Rijeku i mentalitet momčadi. Za Rijeku je velika stvar što je uspjela izgraditi taj pobjednički mentalitet, što je već dvije godine nakon što je Mišković ušao u klub osvojila prvi trofej i sada drži taj kontinuitet, dok kod Osijeka to ide sporije. I mislim da se u tome osjeti najveća razlika. Nisam baš optimističan za Osijek iako bih volio da osvoje trofej, ali sigurno se momčad još mora posložiti i pojačati da bi došla na razinu na kojoj je bila Rijeka po pitanju osvajanja trofeja.


Korak u tom smjeru Osijek je napravio trenerskom promjenom, umjesto Ivice Kuleševića doveden je Nenad Bjelica. Mišić obojicu dobro poznaje budući da ga je Kulešević trenirao kroz mlađe uzraste u Osijeku, a Bjelica kada je bio na posudbi u Speziji.


– Malo sam se iznenadio što je Kulešević dobio otkaz, prošle sezone je napravio dobar rezultat, do kraja bio u borbi za kvalifikacije za Ligu prvaka. Šteta što je u ovu sezonu ušao loše, a znamo kako to bude… Bjelici želim svu sreću, nadam se da će ponoviti rezultat koji je napravio u Dinamu, iako će mu sigurno biti puno teže.


Teže će biti i Rijeci koja se, u odnosu na vrijeme kada je Mišić bio stanovnik riječke svlačionice potpuno okrenula mladim igračima.


– Ima tu kvalitete, ali treba strpljenja dok se uklope u momčad i stasaju. Vidio sam da je Pandur otišao, meni se sviđa kako igra Daniel Štefulj, ako bude radio kako treba, može izrasti u dobrog igrača – zaključio je Josip Mišić.


Rijeka je favorit protiv Arisa

Rijeka će u trećem pretkolu kvalifikacija za Europsku ligu igrati protiv pobjednika iz dvoboja grčkog Arisa i ukrajinskog Kolosa, što znači da bi na Rujevicu mogao Mišićev gradski rival iz Soluna.
– Aris je momčad koja igra toplo-hladno, imamo osjećaj da samo protiv PAOK-a grizu. Ako Aris prođe Ukrajince, Rijeka će za mene biti favorit i smatrat ću neuspjehom ako ispadnu od Arisa – kaže Mišić, koji nije želio nikoga posebno isticati.
– Imaju puno Španjolaca koji su tehnički potkovani, dobri u veznom redu pa na to treba obratiti pozornost.