Izazov godine

Bivši treneri Rijeke o šansama protiv Genta: ‘Bijeli će morati odigrati na granici svojih mogućnosti’

Denis Frančišković

Foto Pixsell, Ivica Tomić

Foto Pixsell, Ivica Tomić

Rijeka je pobijedila Dinamo u finalu Kupa koji je kvalitetniji od Genta. Sve se može, uz jednu jako dobru utakmicu - tvrdi Elvis Scoria. - Vjerujem da Bišćan zna kako odgovoriti na igru gostiju i kako pripremiti momčad. Pogotovo psihološki. Bitno je taj pritisak staviti u drugi plan - kaže Robert Rubčić



RIJEKA – Pred nogometašima Rijeke je ono za što su se pripremali cijelo ljeto. Odlučujuća nokaut utakmica kojom žele dohvatiti snove, grupnu fazu Europske lige i »produžiti život« na uvijek magičnoj i primamljivoj europskoj nogometnoj sceni.


Domaće prvenstvo očekivano je palo u drugi plan, rušenje Genta postaje izazov godine. Puno je pitanja i predviđanja, a kao i uvijek, odgovor će dati travnjak nakon rujevičkih 90, ali i nešto više minuta.


Igor Bišćan i igrači prvi su put u situaciji da za uspjeh moraju napasti kvalitetnijeg protivnika u utakmici visokog uloga. Ostaju pitanja na koji način, u kojem sustavu i s kojim igračima… Kao i kako i kada tempirati napade, ali u isto vrijeme voditi veliku brigu o obrani.




Tehnički dotjerani Gent se pokazao kao momčad koja zna voditi igru, ostaviti protivniku malo šansi i brzo kazniti propuste. Belgijci slove kao papirnati favoriti, no i Rijeka ima svoje šanse.


Veliki Halilovićev gol nade, kvalitetu, domaći teren… Bišćanovi »bijeli« su već u nekoliko navrata, posebice s Dinamom, prezentirali kako se mogu nositi s jakim protivnicima. I na kraju profitirati… Što na sve kažu Elvis Scoria i Robert Rubčić, dvojica nekadašnjih trenera Rijeke?


– Rijeka se u prvoj utakmici praktički prilagodila protivniku, što je i razumljivo. Odigrala je u sustavu 3-5-1-1 čime je nastojala ostvariti višak igrača u fazi obrane. Ušla je u sistem Genta, pokušala limitirati njihove najbolje strane – ističe Elvis Scoria i nastavlja:


– I u tome uspjela prvo poluvrijeme. S tim da nikako nije mogla razviti svoju igru. Branila se koncentrirano, ali nije uspjela posjedom niti kontrom previše ugriziti Gent, osim situacije kod gola. Drugo poluvrijeme dosta je pala, što je i normalno kad se braniš protiv tako kvalitetne momčadi.


Putokaz


Scoria je mišljenja da je upravo Bišćan velik adut »bijelih« pred uzvrat. Trener je koji je nebrojeno puta pokazao kako zna s uvijek »izraubanim« kadrom prilagoditi se jačem protivniku.


– Bišćan se pokazao kao trener koji zna mijenjati i prilagoditi igru protivniku. No, teško mi je reći što će sada učiniti. Trener je koji zna pročitati utakmicu, ali sad je upitno što će biti s bočnim igračima i kojem će se sustavu vratiti.


No, jasno je da Rijeka mora tražiti gol, a Gent nije ekipa koja se može nešto previše prilagoditi bilo kome. Mislim da će igrati opet isto, dosta napadački… Igraju u rombu, gusti su i jaki na sredini terena.



Ne vjerujem da mogu napraviti neke velike promjene, mislim da će oni igrati svoju igru – smatra Scoria po kojem to sve neće biti nimalo lako. Velik problem je nekompletnost sastava, posebice izostanak Kvržića kao najboljeg igrača prošle godine, ali utakmice s Dinamom mogle bi biti svojevrsni putokaz.


– Rijeka mora zabiti gol i paziti da ga ne primi. Neće to biti lak zadatak. »Bijeli« će trebati odigrati utakmicu na granici svojih mogućnosti za prolazak. Nedostajat će Kvržić, Gorgon je upitan, a Puljić se tek vraća, dok je Tomečak opet u sastavu nakon ozljede. Kad bi Rijeka bila kompletnija, bila bi to druga priča.


No, normalno je da će Bišćan pokušati naći neku kombinaciju u kojoj će se i napadati i braniti. Protiv Genta se ne može i ne smije zaboraviti faza obrane. Vjerojatno će se odigrati u obrani nešto kao prvo poluvrijeme u Belgiji, ali da se prema naprijed bude opasniji.


Naravno, Rijeka nije bez šansi. U bubnju su još bili Espanolyol, Trabzonspor i Feyenoord. Gent se i sada čini kao najbolji izbor.


Dobra su momčad, puno ulažu, ali Rijeka je, sjetimo se, pobijedila Dinamo u finalu Kupa koji je po meni kvalitetniji od Genta. Sve se može, uz jednu jako dobru utakmicu. Podražaj s tribina? Mislim da ljudi u Rijeci osjećaju trenutak i da će napraviti jednu jako dobru atmosferu – kaže Scoria.


Izbaciti pritisak


Robert Rubčić kao i uvijek vjeruje u Rijeku, ali smatra da se stvorio nepotrebno velik pritisak na struku i igrače. A to može biti samo kontraproduktivno.


– Rezultat je aktivan, ali i da je Rijeka dobila 2:1 ne bi bila sigurna u prolaz. Radi se o dobrom protivniku, ali i o momčadi koje se ne treba previše bojati. Po meni najveći problem u riječkim redovima je postojanje pritiska.


Rijeka je pred vratima grupne faze i prolazom bi napravila veliku stvar. I sigurno je da postoji velik pritisak na treneru i struci te na igračima. To je otežavajuća okolnost i situacija u kojoj Bišćan kroz svoje iskustvo mora naći formulu kako se suprotstaviti dobrom Gentu. Kao i koju taktiku izabrati. Sigurno mu to nije lako – kaže Rubčić, dodajući:


– Osobno vjerujem da Bišćan zna kako odgovoriti na igru gostiju i kako pripremiti momčad. Pogotovo psihološki. Bitno je taj pritisak staviti u drugi plan, bez obzira koliko god klubu značio prolaz dalje.


Trebao bi taj pritisak biti manji jer radi se sportu, ako se i ne prođe neće biti tragedija. Kad ne bi bilo toliko »presinga«, igrači bi mogli puno napraviti. Imaju kvalitetu, dobrog trenera, a i upoznali su protivnika i pokazali da se s njim može igrati.


Bišćan će po Rubčiću morati pronaći neku kombinaciju aktivnog napada i isto takve obrane. A momčad strpljivo čekati trenutak…


– Kako postaviti igru u ovom slučaju je stvarno veliki zadatak. Ne smije se igrati skroz defenzivno, a s druge strane ne smije se ostaviti protivniku previše prostora u napadu. Trebat će strpljivosti i pameti. Protivnik je dobro proanaliziran i samo je bitno dobro se psihološki spremiti za utakmicu.


Vjerujem da su zreli u tome i da će uspjeti u svom cilju. Ne treba se previše bojati, treba samo skupiti dovoljno »kuraža« – dodaje Rubčić po kojem su šanse za prolaz izjednačene, naglašavajući pritom u nekoliko navrata bitnost oslobađanja psihološke kočnice.


– Kvržić je pokazao da je pravi kapetan i puno je toga išlo preko njega. Velik je hendikep njegovo neigranje i kako naći pravu zamjenu i sve posložiti. Bit će tu vjerojatno u početku dosta opipavanja pulsa, ali trebat će znati i odabrati pravi trenutak za napasti.


To je nogomet i teško je bilo što prognozirati. Po meni šanse su 50:50 posto. Neka se naši dečki samo pokažu kao i do sada i zaslužit će pljesak bez obzira na konačan ishod. Ulog je velik, a pritisak treba izbaciti. Bišćan je već sazrio kao trener i vjerujem da će naći pravo rješenje kako proći zahtjevnog protivnika – zaključuje Rubčić.