Gračan&Katalinić

Bivši treneri jadranskih rivala uoči derbija na Rujevici: “Rijeka je u prednosti, Hajduk previše oscilira”

Zlatko Horvat

Ivan Katalinić i Nenad Gračan/Foto PIXSELL

Ivan Katalinić i Nenad Gračan/Foto PIXSELL

Rijeka bježi Hajduku šest bodova i ako pobijedi, Hajduk će teško nadoknaditi zaostatak. Tada pada i motiv Splićanina... - rekao je Ivan Katalinić



RIJEKA Miroslav Ćiro Blažević, Nenad Gračan, Ivan Katalinić, Zoran Vulić, Luka Kaliterna, Jozo Matošić, Josip Skoblar, Luka Bonačić i Ljubomir Benčić nekadašnji su treneri Rijeke i Hajduka. Nenad Gračan je igrao u oba kluba, dok je kao trener vodio »veliku četvorku«, koja međusobno igra sljedeća dva dana. U Maksimiru se danas sastaju Dinamo i Osijek, dok na Rujevici sutra stoti Jadranski derbi od osamostaljenja igraju Rijeka i Hajduk.


– Susret Rijeke i Hajduka uvijek je bio poseban za Riječane, ali i za Hajduk. Pogotovo su u prijašnje vrijeme bili važni susreti na Kantridi. U Splitu se teško pobjeđivalo, dok se na Kantridu Hajduk dolazio dokazivati. Tako je to bilo u mentalitetu. Oba su kluba s mora, kvalitetni su i bilo je odlazaka iz jednog kluba u drugi. Sada se to dosta promijenilo, više se dolazi u Rijeku… – kaže Nenad Gračan, 59-godišnji Riječanin.


Rijeka i Osijek su na vrhu s 30 bodova i utakmicom manje, Dinamo zaostaje tri boda uz dvije utakmice zaostatka, dok Hajduk zaostaje šest bodova uz susret manje. Na vrhu je gužva uoči međusobnih ogleda.




– Sve četiri momčadi imaju kvalitetu. Liga je zanimljiva, ali još je zanimljivije to što više ne možeš doći kod bilo koga i reći da ćeš sigurno pobijediti. I druge momčadi su se pojačale, imaju neki ligaški kontinuitet. Bit će gubljenja bodova kao što ih je bilo. Iznenađenje ili ne, to se događa svugdje u Europi i svijetu. Ovi derbiji su važni za konačan plasman, ali neće biti presudni jer je dosta bodova u igri. No, kada pobijediš u derbiju, dobijaš psihološku prednost i samopouzdanje, dodatne bodove i to je veliki plus.


Prevaga


Svaki od ovih klubova velike četvorke ima svoju računicu, ali Splićani si ne mogu dozvoliti dodatni zaostatak.


– Hajduk ima puno više oscilacija od Rijeke, Dinama i Osijeka. Gledano izvana, nemaju kontinuitet, sigurnost, lako gube bodove. Livaja je zaista odličan igrač, ali ako ovisiš samo o jednom igraču… Ne može to uvijek proći. Hajduk je dobro krenuo, ali ne bih rekao da je imao igru. No, u posljednje vrijeme izgubili su sigurnost, promijenili su trenera, a ovaj Jadranski derbi zaista im je puno bitniji što se tiče priključka za vrh.


Imponira napadačka Rijeka Gorana Tomića, koja ide na pogon Josipa Drmića.


– Sviđa mi se Rijeka i to sam davno rekao. Rijeka je odmah iza Dinama, bez obzira na Hajduk i Osijek, u kontinuitetu godinama. Otkad je došao Damir Mišković, zna se što se želi. I kada igrači otiđu u inozemstvo, traže se adekvatne zamjene, a sve pozicije su praktički duplirane. Rijeka je vrlo ozbiljna, ima igračku kvalitetu odmah iza Modrih, koji više nisu dominantni kao prije. Kao da biraju utakmice, a to baš nije odlika velikih momčadi.


Drmić s jedne, Livaja s druge strane, naglašavaju se kao igrači koji mogu odlučiti derbi. Doktor Gračan secirao je sastave.


– Rijeka ima pojedince koji mogu odlučiti, bez obzira na to što je Hajduk doveo dosta igrača, napravio respektabilan sastav. Rijeka ima Pavičića i Murića, koji mogu donijeti veliku prevagu. Tu je i Drmić, prava klasa. Rijeka je u prednosti u odnosu na Hajduk, koji se želi orijentirati na mlađe, svoje igrače. No, u nekim utakmicama nedostaje iskustva koje Rijeka ima.


Uvertira Jadranskog derbija je ogled Dinama i Osijeka. Modri stroj »kašljuca«, ali zna pokazati snagu, baš kao u Gradskom vrtu u prvom prvenstvenom krugu (0:2).


– Važna utakmica za daljnji tijek prvenstva. Dinamo je ranije uvijek imao prednost u završnici prvenstva. Sada nema razmaka i to je dobro za prvenstvo, ali i pitanje je kako će reagirati kada ih pritišću Rijeka i Osijek.


Vikend derbija dolazi poslije plasmana Hrvatske na Svjetsko prvenstvo u Kataru, što HT Prvoj ligi daje dodatnu težinu.


– Plasman Hrvatske u Katar je bitan za sve koji rade u nogometu. Hrvatska je u kontinuitetu na velikim natjecanjima već niz godina i to je veliki motiv za naše igrače i klubove, poticaj da se radi i više i bolje.


Zadovoljština


Nenad Gračan zauvijek će pamtiti 26. svibnja 1999. godine i dan kada je pomoćni sudac Zoran Krečak podignuo zastavicu, a Rijeka ostala bez pogotka Hasančića, pobjede nad Osijekom i titule prvaka. Gračan je jednom rekao da bi imao titulu prvaka da je tada bilo VAR-a.


– Izašlo je van deset godina kasnije. Vidjelo se to, znali smo svi, ali o tome se nije puno pričalo. Meni je to neka zadovoljština, ali malo to znači meni, igračima, klubu i navijačima. Nismo bili prvaci kada je ta liga bila dobra i jaka. Dinamo je tada imao osam igrača koji su bili treći na svijetu, brončani u Francuskoj. Šteta zbog svih, u konačnici i za nogomet.


Ivan Katalinić, 70-godišnji Trogiranin, čuveni mrki brk hrvatskog nogometa, vodio je momčad s Kantride i onu s Poljuda, s kojom je kao igrač osvojio pet titula prvaka i pet kupova, a kao trener dvaput je bio prvak Hrvatske i dvaput pobjednik Hrvatskog kupa.


– Očekujemo jedan pravi derbi. Rijeka je na prvom mjestu, dok je za Hajduk to posljednja prilika ako misli nešto napraviti u borbi za prvo mjesto. No, Rijeka igra dobro, ima samo dva poraza i teško gubi kod kuće – kaže Ivan Katalinić.


Splićani dolaze s novim trenerom Valdasom Dambrauskasom, koji je s Goricom lani slavio na Rujevici.


– Iza momčadi je treća reprezentativna stanka i teško je govoriti u kojoj su formi igrači jedne i druge momčadi. Dosta je igrača bilo u reprezentacijama, pitanje je koliko se treniralo, tko je ozlijeđen, tko nije. Zato je teško govoriti tko je tu favorit. Četiri ekipe su se odvojile i za očekivati je da će se boriti za prvo mjesto. Nijedan derbi nije odlučivao ili rijetko odlučuje o prvom mjestu. No, ovo je specifična situacija, Rijeka bježi Hajduku šest bodova i ako pobijedi, Hajduk će teško nadoknaditi zaostatak. Tada pada i motiv Splićanina… Za njih je to vrlo važna utakmica. Rijeka je i protiv Dinama pokazala da igra vrlo efikasno, ali prima i dosta golova. Bit će to vrlo zanimljiva utakmica.


Jadranski derbi poseban je za navijače obje momčadi, koje predvode vodeća dva topnika lige.


– Nisu oni sami, Drmiću i Livaji netko mora i namjestiti gol. Puno toga ovisit će i u sustavu igre, što se igra. Teško je prognozirati oba derbija zbog pauze koja se ili dobro ili loše odnosi na momčad. Možda smo najbliže remijima.


Katalinić je dvaput vodio riječku momčad, u sezonama 2001./2002. te 2003./2004, a bio je kandidat za treću epizodu. Reći će da je jednom spasio Bijele od ispadanja, drugi put izboren je Kup UEFA.


– Svaka pobjeda mi je draga na svoj način. No, najviše mi je žao što nismo prošli u finale Kupa. Trebala nam je pobjeda od 2:0 protiv Dinama, vodili smo 1:0 i imali smo jedanaesterac u zadnjoj minuti koji nije dosuđen…


I Katalinić se slaže da je za hrvatski nogomet od krucijalne važnosti plasman Vatrenih na Mundijal.


– Svjetsko prvenstvo gleda cijeli svijet. Najveći dobitnici su igrači, bez obzira na to idu li u Katar ili ne. Svima skače cijena. Hrvatska je bila druga u Rusiji, stalno sudjeluje na velikim natjecanjima, što puno znače i za igrače i za trenere.


Gračanov novi izazov

Nenad Gračan je početkom tjedna postavljen za izbornika hrvatske ženske nogometne reprezentacije, koja je u kvalifikacije za SP krenula sa četiri poraza i gol-razlikom 0:15.


– Za mene je to novi izazov. Razgovarao sam s ljudima u Savezu koji se time bave. Kada vidiš kako se ženski nogomet razvija u drugim europskim zemljama, onda se pitaš zašto ne. Mi smo malo patrijarhalno orijentirani, malo i konzervativni, ali ima puno cura koje kvalitetno igraju nogomet. Imamo cure u U-17 i U-19 reprezentacijama koje su u kvalifikacijama pokazale da mogu. Sve to još treba podignuti i krenuti malo odlučnije. Odlučio sam se za to u razgovoru s predsjednikom Marijanom Kustićem i ljudima iz Saveza. Za mene je to novo, pratim, gledam, želimo napraviti nešto pozitivno. Već je pozitivno što je više interesa nego prije. Uostalom, svaki veliki klub u ligi petice ima žensku ekipu, žensku ekipu Chelseaja dođe pogledati 15 tisuća ljudi, dok je u SAD-u ženski nogomet možda i popularniji od muškog jer su osvojile dva svjetska prvenstva. Mi smo u povojima, ali vjerujem da će krenuti nabolje. S tim ciljem sam to preuzeo. Imam iskustvo i znanje – kaže Gračan.