Radović&Peršon&Samardžić

Bivši prvotimci Rijeke o aktualnom trenutku na Rujevici: “Rožmanu nije lako, vjerojatno dobiva upute iz kancelarije tko mora igrati”

Denis Frančišković

Milan Radović, Jasmin Samardžić i Saša Peršon/Foto Arhiva NL

Milan Radović, Jasmin Samardžić i Saša Peršon/Foto Arhiva NL

Nadam se da će u Osijeku proraditi neki inat i da će se nešto napraviti. Barem zbog onog što su nas Osječani nepravedno napali. Jer ako je netko oštećen u Kupu, to je Rijeka - govori Milan Radović



RIJEKA Uoči nove runde engleskog ritma nogometaši Rijeke neočekivano su se našli na petom mjestu ligaške ljestvice. Istina, drugoplasirani Hajduk i trećeplasirana Lokomotiva bježe samo dva boda, Osijek jedan »zaveslaj« nakon otrgnutog boda prvaku. U tom zgusnutom srpanjskom tjednu Riječani su gosti upravo Osijeka dok im potom na Rujevicu stiže Dinamo. Ništa manje lakše neće biti niti Osječanima, nakon sudara na Dravi moraju na Poljud. Hajduk je prije toga na velikom iskušenju u Velikoj Gorici, dok Lokomotiva ima najlakši raspored. Dvije domaće utakmice s Varaždinom i Interom i veliku prigodu da dodatno prokrči put prema drugom mjestu.


»Bijeli« nisu iskoristili prvotnu najbolju startnu poziciju, a niti kikseve ostalih momčadi. Naprotiv, s dva posljednja poraza doveli su se u tešku, ali ne i bezizlaznu situaciju. Kako naći izlaz iz krize i gdje su problemi aktualnog stanja momčadi kluba? Evo što o svemu kažu Milan Radović, Saša Peršon i Jasmin Samardžić, nekadašnji znani prvotimci »bijelih«, od kojih se Peršon otisnuo i u trenerske vode.


Neshvatljivo je da u obrani nitko ništa ne priča. Vratar isto nekim potezima stvara nesigurnost – tvrdi Milan Radović




– Ruku na srce, ne igramo ništa. Nisam trener, ali sigurno bi trebalo razmišljati i o drugom sistemu igre. Nekoliko je igrača koji ne odgovaraju pozicijama koje igraju niti mogu to odigrati kako treba – tvrdi Radović. – Isto tako stalni je manjak igrača na sredini terena. Obrana radi velike kikseve, početničke greške. Momčad se teško vraća iz minusa i normalno je da se tada uvuče neki strah u ekipu. Razmišlja se samo kako ne primiti gol. I napad je neefikasan? Istina, a zašto? Ne može se očekivati od jednog usamljenog napadača da sam zabija.


Rožman tvrdi da su igrači u grču iako za to nema nikakvog razloga.


– Ne znam što bih rekao. Dinamo je najjači, a poslije toga tu su Lokomotiva, mi i Osijek. Rijeka je bila kolektiv u odnosu na ove druge momčadi. Međutim, sada toga nema. Bez obzira koliko to zvučalo grubo. Neshvatljivo je da u obrani nitko ništa ne priča. Vratar isto nekim potezima stvara nesigurnost, na svakoj utakmici napravi jedan do dva teška previda. Previše je ležeran i opušten, a toj je najvažnija pozicija u ekipi. Dobar vratar je 80 posto momčadi. Dobivamo neke smiješne golove, evo ovaj u Koprivnici. Pa u pionirima se ne prima takav pogodak. S druge strane mislim da mali Braut može biti strašan igrač. Treba mu dati da igra, a ovi stariji igrači ga moraju osloboditi grča. Bio je po meni daleko najbolji igrač u Koprivnici – kaže Rijekina legenda s kraja 70-tih.


Kako dalje po Radoviću?


– Nadam se da će u Osijeku proraditi neki inat i da će se nešto napraviti. Barem zbog onog što su nas Osječani nepravedno napali. Jer ako je netko oštećen u Kupu, to je Rijeka. Upitno bi bilo koliko bi puta prešli centar da su ostali u petoj minuti s igračem manje. Ako hoćemo biti drugi, moramo pobijediti Osijek i doviđenja. A protiv Dinama nema se što izgubiti, oni dolaze praktički na izlet. I Dinamo je naša šansa. Zašto ne? – znakovito zaključuje Radović.


Podbacila momčad


Saša Peršon je nezadovoljan činjenicom što Rijeka ranije nije iskoristila neke kikseve. Primjerice onaj Hajdukov protiv Varaždina…


– Kao Riječaninu i bivšem igraču Rijeke nikako mi se ne sviđa ova situacija. Momčad nije iskoristila loše rezultate konkurencije. Stvarno šteta, sad bi se lakše disalo – smatra Peršon. – Hajduk je to isto prolazio, već su mijenjali Tudora pa evo ga na drugom mjestu. Lokomotiva je imala lijepu prigodu odvoji se, ali izgubila je dva boda protiv Istre koja se bori za ostanak. Osijeka isto nigdje nije bilo da bi se dignuo u zadnjim utakmicama. Bit će vrlo zanimljivo do kraja prvenstva.
Obrana je propusna, napad neefikasan…


– Na početku je obrana ulijevala najveće povjerenje, a sad je vidno popustila. Golovi su olako primani, ali popustila je cijela momčad i to ju je stajalo gubitka bodova. Mini kriza je tu, ali treba izvući pouke i izvući se iz nje. Andrijašević i Gorgon? Sigurno nisu na očekivanoj razini. Ali podbacila je momčad – tvrdi Peršon.


Trener je taj koji mora vratiti momčad na pravi kolosijek. Već samo jedna pobjeda i to već ova u Osijeku može radikalno promijeniti situaciju – kaže Saša Peršon


Po njemu ništa nije izgubljeno, ali utakmica u Gradskom vrtu nosi poseban ulog.


– Normalno da se u ovakvoj situaciji nije lako vaditi u Osijeku. Međutim, ove četiri momčadi su izjednačene pa ne bi bilo nikakvo iznenađenje da »bijeli« uzmu bodove u Gradskom vrtu. Osijek je u prednosti gledajući trenutnu formu, međutim to su sve nijanse. Ništa nije izgubljeno, sve je još otvoreno. No, Rijeka ni prvi niti zadnji put ne igra tako važnu utakmicu. Igrala ih je baš tamo ili recimo primjerice na Poljudu. I znala dobivati. Ako se izgubi u Osijeku, šanse za drugo mjesto bit će bitno smanjene i mislim da će onda sve više u fokusu biti Kup. A Kup je specifičan. Ako ga osvojiš je dobro, ako ne bolje da si ispao u prvom kolu – dodaje Peršon.


Ništa slučajno


I kao igrač i kao trener bio je u sličnim situacijama kad, jednostavno ne ide…


Miškoviću skidam kapu jer vuče, ali je evidentno da će nešto bitno morati promijeniti u poslovanju  – rekao je Jasmin Samardžić


– Trener je taj koji mora vratiti momčad na pravi kolosijek. Već samo jedna pobjeda i to već ova u Osijeku može radikalno promijeniti situaciju. To može biti prava injekcija. Znam da je to lako reći, ali treba to na travnjaku napraviti. U ovom krizi prednost nije iskoristio na pravi način niti jedan klub. I to je dobra stvar za zanimljivost unutar svega toga – zaključuje Peršon.


Jasmin Samardžić kao i uvijek pomno prati sve što se događa na Rujevici.


– Nije sve tako ni crno, da me se ne bi krivo razumijelo. Najlakše je sjediti na tribini i pametovati. Miškoviću skidam kapu jer vuče, ali je evidentno da će nešto bitno morati promijeniti u poslovanju. Treba realno sagledati situaciju, o sponzorima je suvišno i razgovarati, oni u našem gradu nisu zainteresirani za nogomet. Klub u našim okolnostima mora živjeti isključivo od prodaje igrača. Zašto to potenciram? Jer se baš to reflektira na terenu. Rijeka je dugo vremena prodavala igrače iz škole, od Šarića i Bana do Sharbinija… To je sad prekinuto – kaže Samardžić.


Uz propusnu obranu nestala su i ona prava izdanja najboljih, Gorgona, Andrijaševića pa i Čolaka.


– Čolak je specifičan igrač i do sada je bio relativno učinkovit. Inače nisam ljubitelj napadača koji samo čeka da mu netko namjesti loptu. Andrijašević i Gorgon dva su igrača koji su potpuno podbacili. To su igrači koji trebaju nositi momčad. I tu se opet vraćam na priču »zaslužnog igrača«. Pavičić? Bio je ozlijeđen, a i ne daje mu se šansa. Razumijem i Rožmana, sigurno mu nije lako jer vjerojatno dobiva upute iz kancelarije tko mora igrati. U redu, neki se mogu istrpiti, ali neki ne zaslužuju niti igrati. I onda nije slučajno da Rijeka sada ovako izgleda – tvrdi bivši igrač »bijelih«.


Što nakon svega očekivati u završnici prvenstva?


– Unatoč lošoj igri i rezultatima Rijeka je momčad koju ne može lako nitko nadigrati u HNL-u. Ne može od nikoga dobiti tri, četiri »komada«. U Gradskom vrtu bit će to jedna vrlo otvorena utakmica. Sve su to podjednake momčadi, jedino mi je igra Lokomotive nekako najsmislenija. Imaju sistem igre u kojem znaju kako će do bodova. Sad je praktički i lakše igrati u gostima jer i nema toliko navijača. Za mene neće biti iznenađenje ako Rijeka dobije u Osijeku – zaključuje Samardžić.


Samardžić: Ne vidim trenutno igrača kojeg Rijeka može prodati za dva milijuna eura

Jasmin Samardžić poprilično je kritičan kako puno toga funkcionira na Rujevici.


– Problemi su malo dublji. Nekad treba i više riskirati pa napraviti dobre temelje za budućnost. A to se nije učinilo. Ne znam, meni Rijeka izgleda kao ekipa polovnih igrača sa strane koji nekome zauzimaju mjesto – kaže Samardžić. – Počeli su se gurati domaći mladi igrači, ali bojim se da je to zakašnjela reakcija. Dosta sam kritičan? Pa kad gledam momčad Rijeke, svi mi izgledaju isto, nitko ne odskače. Ne vidim da Rijeka u ovom trenutku ima igrača kojeg može prodati za dva milijuna eura. Pitam se imamo li i ozbiljnog mladog igrača za prodaju i zaradu? Tu je i pitanje trenera. Svašta se priča po gradu. I kako nijedan domaći trener ne valja. Ne znam po čemu je Rožman zaslužio šansu u Rijeci. Kažu po cijeli dan je na Rujevici i stalno je u nogometu. A nego što bi trebao? Da ne razmišlja o nogometu… Igrački sam bio deset godina »unutra«. I znam neke stvari. Ne znam niti što to znači »zaslužni igrači«. Oni su dosad zarađivali i po 400 tisuća eura. Meni nije jasna ta kategorija igrača – kaže Samardžić.