Peršon&Rački

Bivši igrači Rijeke prognoziraju ludu završnicu prvenstva: “Sudari s Lokomotivom mogli bi prelomiti borbu za naslov”

Denis Frančišković

V. KARUZA

V. KARUZA

Prvenstvo će se lomiti na utakmicama Rijeke i Dinama s onim momčadima koje se bore za Europu, a tu konkretno mislim na Lokomotivu. Ali i Osijek. I Rijeka i Dinamo moraju još igrati s njima i tu će bodovi imatu dvostruku težinu - kaže Saša Peršon



RIJEKA Rijeka 68, Dinamo 66 bodova. Jasan je pogled na ljestvicu HNL-a nakon što je Dinamo odigrao zaostalu utakmicu s Varaždinom (2:1) i kompletirao peto kolo, a poredak dobio puno realniju sliku. U Maksimiru se dogodio manje-više očekivan scenarij u kojem su Modri dominirali i propustili Varaždince još uvjerljivije dobiti u vrijeme dok su Riječani igrali revijalnu utakmicu s Dragom i jednim uhom osluškivali događanja u metropoli. Senzacija, pa makar i ona mini koja bi išla na ruku Bijelima, nije se dogodila, no to ne znači da nešto slično neće iznjedriti sljedeća dva kola uoči velikog derbija na Rujevici 5. svibnja.


Rijeka je i dalje u puno povoljnijoj situaciji, neovisno koliko Dinamo stišće gas i približava se, a Sergej Jakirović jasno poručuje da želi naslov prvaka.


U iduća dva kola prije velikog obračuna, Rijeka prvo ugošćuje Goricu, a zatim odlazi u Kranjčevićevu kod Lokomotive, koja je pak prvo domaćin Dinamu, koji nakon toga gostuje u Varaždinu. Zapravo, Jakirovićev sastav, uzme li se u obzir Rujevica, tri puta zaredom igra izvan Maksimira. Riječane dva vezana gostovanja čekaju nakon derbija kada moraju u Varaždin i Osijek, a između njih baš u goste Dinamu u prvoj utakmici finala Kupa. Generalno, put i jednih i drugih je poprilično trnovit, pri čemu je Rijeka u bodovnoj i psihološkoj prednosti. Ali pritisak će sigurno rasti i u momčadi Željka Sopića sa svakom novom utakmicom. No, njegova je priroda poprilično drukčija.




– Rijeka teče pravim putem, ali i Dinamo se diže, stvara sve više šansi i vraća se u igru. Bit će uzbudljivo do samoga kraja – kaže Natko Rački, bivši igrač Rijeke i Hajduka, brzonogi strijelac s osjećajem za gol. – Lokomotiva je u novije vrijeme »crna mačka« Dinamu i očekujem da mu može pomrsiti račune, otkinuti koji bod. A onda bi Rijeka na Rujevici trebala u međusobnom ogledu potvrditi prednost i naslov.


Rački jasno detektira mali problem u igri Bijelih. Napadači su, naime, malo »zaspali«, utakmice više rješavaju braniči i bekovi.


– Očekujem da se Rijekini napadači malo probude, sada više zabijaju oni obrambeni. Izuzev Pašalića. Kao da su u maloj krizi. Marić je zahvalan napadač i trudi se, a Obregon od onog susreta kad je u kaljuži zabio dva gola Gorici, uvijek donosi više energije. Zaslužuje šansu i odrađuje puno toga u odnosu na ranija izdanja. Tu je i Ivanović kod kojeg je zamjetan možda mali manjak samopouzdanja, ali očekujem od njih da se dignu i iznesu teret završnice prvenstva.


Selahi i Fruk


Natku se sviđa nogometna filozofija trenera Rijeke, a i smatra da je došlo vrijeme kada će se prvenstvo prelomiti. I to na riječku stranu.


– Sviđa mi se Sopićeva hrabrost u napadu. Što na umu, to na drumu. Teži okomitoj igri, protiv svakoga želi da mu momčad igra i da zabije gol, neovisno o tome tko je s druge strane. Imam neki osjećaj da će prvenstvo biti riješeno u iduća dva kola, prije derbija. Prije svega jer Lokomotiva ne leži Dinamu.


Riječani su svoju šansu nekako vrebali iz drugoga plana. I to se pokazalao dobitnim.


– Rijeka je nekako čekala svoju šansu sa strane i radila svoj posao. Uprava je pogodila s trenerom, Rijeka nije posustajala i pobjede su se samo nizale. Mnogi možda to i nisu očekivali. Momčad se sama izbacila u prvi plan. U miru i tišini, bez ikakave pompe. Uz to, puno je tu na okupu mladih igrača željnih uspjeha. Vidi se kad uđu u igru da svi zapinju da bi se dokazali i pomogli momčadi. A sviđa mi se i ta sinergija, bodre jedan drugoga, slave s navijačima… – kaže Rački, koji će u momčadi Rijeke posebno apostrofirati dva igrača koja su po njegovom ukusu. I koji drže »kičmu« igre.


– Po meni je najveći dobitak što je ostao Selahi. On i Fruk dobro surađuju, po meni je to osovina Rijekine igre. Selahija ima svugdje, Fruk ima dobru motoriku. Pašalić se vraća u formu, trebao mu je taj gol protiv Rudeša.


Bivši napadač Bijelih puno je optimističniji po pitanju dolaska naslova na Kvarner, šanse u Kupu procjenjuje kao podjednake.


– Optimističan sam, zapravo uvjeren da naslov prvaka dolazi u Rijeku. Kup? Dvije su utakmice i pravilo gola u gostima, što dosta mijenja priču. Igra se u zgusnutom rasporedu i klupe će tu možda igrati važnu ulogu. Rijeka ima jako dobru širinu klupe i dobro je što nema puno ozljeda. Jedini problem donekle je velik broj kartoniranih igrača. U Kupu ne dajem nikome prednost, šanse su 50:50 – zaključio je Rački.


Natko Rački


Saša Peršon, bivši igrač Rijeke, Dinama i Hajduka te reprezentativac Hrvatske, šanse Rijeke i Dinama u borbi za naslov procjenjuje podjednakim. Ali s posebnim naglaskom na sadašnju prednost Rijeke.


– Ljestvica je sada realna, po meni su šanse 50:50, iako treba imati na umu da Rijeka ima ta dva boda prednosti. Dva boda u ovakvom scenariju pred kraj prvenstva jako su lijepa zaliha. U konačnici to može i odlučiti. Ako ovakva bodovna prednost ostane do derbija, onda je jasno da Rijeka i ne mora dobiti tu utakmicu, da joj može igrati i remi. Po meni će se prvenstvo lomiti na utakmicama Rijeke i Dinama s onim momčadima koje se bore za Europu, a tu konkretno mislim na Lokomotivu. Ali i Osijek. I Rijeka i Dinamo moraju još igrati s njima i tu će bodovi imati dvostruku težinu – kaže Peršon.


Dva zlatna boda


Riječani su posljednje utakmice podredili osvajanju bodova, dojam je nekako u drugom planu.


– Rijeka ima konstantu i dobro igra, a normalno da uvijek sve ne izgleda super i bajno. Igra ne mora biti vrhunska, sada su najvažniji bodovi. Teško je svaku utakmicu odigrati odlično. Dinamo trenutno nema neku prednost, ali ako je nešto na njegovoj strani, to je iskustvo. Navikli smo da Dinamo osvaja naslov svake godine.


Recept Rijekinih uspjeha naoko izgleda jednostavan, no po Peršonu se puno toga krije u startnom okupljanju novog sastava.


– Treba uvijek spomenuti početak sezone i vrijeme kad je Jakirović slagao momčad. Kasnije su došli Pjaca i Marić, koji su donijeli kvalitetu više, a Sopić je uveo neke novitete i čak možda veću dozu agresivnosti. I Rijeka je iskočila, iskoristila slab period Hajduka i Dinama. Igrači tvrde da nema pritiska, ali on je u ovakvim situacijama nezaobilazan, jednostavno, momčad se dovela u takvu situaciju. Očekujem zanimljivu i neizvjesnu završnicu.


Dinamo je podigao svoju igru na »veće obrtaje«.


– Dinamo je ušao u seriju pobjeda, ali ipak zaostaje. Vidimo koliko ta dva boda znače na primjeru Manchester Cityja u odnosu na Arsenal i Liverpool koji su kiksali. To je ipak jedna lijepa prednost. Može li na sve utjecati Kup? Pa mislim da momčad koja osvoji Kup opet može biti u laganoj prednosti, prije svega zbog samopouzdanja i cijele atmosfere.


Saša Peršon


Posebno raduje dobra igra riječke obrane koja protivnicima ostavlja mrvice.


– Obrana se stablizirala i djeluje jako dobro. Dovoljno je reći da su na klupi Dilaver i Mitrović. Galešić i Radeljić igraju sigurno i zapaženo, a ta širina rostera je jako dobra stvar. Sopić ima slatke brige. Nema možda tu nekih velikih zvijezda, ali ima jako kvalitetnih igrača, dok Dinamo još uvijek dosta ovisi o Petkoviću i Baturini. U ovom trenutku ne postoji igrač bez kojeg Rijeka ne može. I to je jako dobro.


Rijeka i Dinamo do kraja sezone odigrat će još tri utakmice. Bit će to šlageri sezone…


– Sve gledam nekako iz trenerskog kuta. Za mene je to jako, jako zanimljivo, posebno kako će treneri postaviti taktičke zamisli. Normalno, kao Riječanin, volio bih da Rijeka prva presiječe vrpcu – zaključio je Peršon.