Dvoboj na Rujevici

Bivši igrači Rijeke i Osijeka najavljuju subotnji derbi: “Ne očekujem baš neku ljepoticu, a Rijeka ima psihološku prednost”

Denis Frančišković

Josip Drmić i Ramon Mierez/Foto PIXSELL

Josip Drmić i Ramon Mierez/Foto PIXSELL

Ne očekujem baš neku ljepoticu od utakmice. Ako Osijek dobije, mogao bi na kraju biti i prvak. Bjelica zna odigrati derbije - kaže Jurica Vranješ



RIJEKA Pobjeda Hajduka, druga ovosezonska, nad vodećim Dinamom, umnogome je zakomplicirala završnicu borbe za prvaka iz koje su Riječani ispali, ali nisu rekli posljednju riječ u borbi za preostale pozicije. Slavlje Hajduka najviše je svakako uz domaćina obradovalo Osječane, protivnika Bijelih ove subote, kojima se otvorila šansa da opasnije ugroze ambicije Modrih.


U novonastaloj situaciji derbi na Rujevici iznova budi dodatno zanimanje, Rijeka želi prekinuti niz loših rezultata i potvrditi da je još uvijek momčad za visoke dosege, Osijeku je jasan cilj pobjeda s kojom bi otputovali i na skorašnje gostovanje u Maksimir 8. svibnja.


Bilo kako bilo, obje momčadi imaju jasnu računicu i viziju, pri čemu Riječani nemaju puno za izgubiti, za razliku od Osječana. U dosadašnjim prvenstvenim utakmicama gosti nisu imali toliko velik imperativ pobjede, Nenad Bjelica postavljao je igru više na »nulu«.




– Dosta toga se zakompliciralo, a i Dinamo je povukao neke poteze, odnosno smijenio Kopića. Hajduk se opet vratio u utrku zajedno s Osijekom, iako sad u Koprivnicu ide bez Livaje i Kalinića. Ako Splićani to prođu, sve je moguće – kaže Jurica Vranješ, bivši igrač Osijeka i Rijeke. – Kakve su šanse Osijeka da ugrozi Dinamo? Rekao bih dobre. Zato jer Dinamo ovisi o pojedincima, a ako Ademi i Oršić nisu pravi ili Ivanušec, koji se vratio nakon ozljede, onda Dinamo teško parira ostatku najboljih momčadi. A Osijek ima 22, 23 podjednaka igrača.


Svejedno je igra li Žaper, Kleinheisler ili Nejašmić u sredini ili Mance, Mierez ili Topčagić u napadu. Nemaju neku ekstra klasu, ali imaju dosta igrača koji mogu odlučiti utakmicu i to je možda i forte Osijeka.


Kako je Vranješ vidio posljednje Rijekine posrtaje? Toliko skupe da su Bijeli ispali iz prave utrke u kojoj ih drži još samo teorija.


– Trener Tomić je izvukao maksimum iz ove momčadi. Osjeti se kada Drmić i Murić nisu na prijašnjoj razini, a tu su i te priče oko njegovog odlaska u Dinamo. Ne znam je li to nešto poremetilo. Ako dva, tri igrača nisu u pravoj formi, Rijeka teško može držati visoku konstantu cijelu sezonu.


S obzirom na različite imperative, na Rujevici se možda može očekivati nešto drugačija utakmica, posebno kako vrijeme bude odmicalo.


– Poznavajući Bjelicu, zatvorit će prvih pola sata ili poluvrijeme prilaze golu i opipati puls Rijeke. Rijeka nema što izgubiti, teško može uhvatiti pravi priključak sa samim vrhom i vjerojatno će sve baciti na osvajanje Kupa. No, kad momčad igra rasterećeno, onda je opasna, a s druge strane Osijek »mora« pobijediti. Ne očekujem baš neku ljepoticu od utakmice.


Ako Osijek pobijedi, mogao bi na kraju biti i prvak. Bjelica zna odigrati derbije, u Maksimiru može uzeti bod, a u posljednjem kolu Hajduk gostuje kod Dinama i spreman je također uzeti bod, gdje bi u nekim kalkulacijama najviše profitirao Osijek.


Važnost kvalitete


Vranješa raduje ovaj stadij HNL-a u kojem ima puno nepoznanica i prvenstvo koje je posebno zanimljivo za gledatelje.
– Posljednje dvije godine došao nam je i VAR i sve je poštenije. Nema više onako velikih trzavica i repova nakon utakmica. Istina, to često dugo traje, ali bolje i tako pa da je pošteno – zaključuje Vranješ.


Zoran Ban, bivši igrač Rijeke, uvijek nastoji realno sagledati pravo stanje stvari. Svjestan je svih dobrih, ali i loših strana Rijeke.
– Hajduk je zakomplicirao prvenstvo, ali Dinamo još uvijek ima prednost. Dinamo je i dalje prvi favorit, četiri boda ispred Hajduka velika su prednost. Šanse Osijeka? Uvijek postoje. Vidjeli smo što je jedan Villarreal napravio Juventusu i Bayernu.


Nogomet je takav sport da više nema pravila nego što ih ima – kaže Ban. – Šanse Osijeka su kao i Hajdukove.


Rijeka ne pamti seriju od četiri poraza u pet utakmica…


– Prvenstvo se odlučuje krajem ožujka i u travnju, tako je širom Europe. Rijeka je posustala jer nema širinu. Ali onakav poraz od Hrvatskog dragovoljca ne smije se dogoditi jednoj takvoj momčadi. Rijekino proljeće je toplo-hladno, a svi znamo koliko su bitni bodovi s »malih« utakmica. Za takav poraz ne krivim samo igrače, uvijek sam za to da se treba preispitati tko je doveo te igrače. Po meni je krivo raditi priču i pojačavati Rijeku na nekim igračima koji nisu igrali u inozemstvu.


Ne znam jesu li baš pogodili. No, u pitanju je uvijek kvaliteta. Tomić je po meni najbolji trener u Hrvatskoj, napravio je jako puno, ali da postoje kvaliteta i širina, bilo bi puno lakše. Rijeka je pala zbog slabije kvalitete i manje širine rostera. Za nešto više treba kvaliteta. Dogodila joj se potom utakmica s Lokomotivom u kojoj je bila bezopasna.


Predzadnji vlak


Po Banu, Rijeci će za spašavanje sezone trebati osvajanje Kupa. Iskreno joj to želi, ali neće biti nimalo lako. No, prvi na rasporedu je Osijek…


– Očekujem dobar derbi. Znamo kako igra Osijek, čvrsto i kompaktno. Dolaze pobijediti i Rujevica im je, neću reći zadnji, ali predzadnji vlak u borbi za naslov. Rijeka igra za svoj obraz i iskupljenje i siguran sam da će odigrati dobru utakmicu. Rijekina prednost su domaći teren i ona psihološka prednost jer je dobila u Kupu, ali Osijek je vrlo nezgodna momčad. Rijekine šanse bih procijenio na 55:45, Osijek dolazi visoko motiviran – zaključuje Ban.


Hrvoje Štrok, nekadašnji igrač Dinama koji je ostavio veliki trag u Rijeci, potvrđuje da je dosta pratitelja HNL-a priželjkivalo pobjedu Hajduka da bi u konačnici sve bilo zanimljivije.


– Meni derbi na Poljudu nije bio nešto posebno, Hajduk kao da je više želio pobjedu. Kao »dinamovcu« malo je čudno da Kopić nije napao od prve minute jer bi Dinamo pobjedom praktički bio blizu naslova – kaže Štrok. – Modri su i dalje najveći kandidati za prvaka, ali… Nakon ovog vikenda znat ćemo više. Dinamo gostuje kod Gorice, Osijek na Rujevici. Više nema popravnog. Svaki bod je zlata vrijedan.


Prema Štroku velika je šteta što je Rijeka olako ispala iz »završnog sprinta«.


– HNL je jako zanimljiv, šteta za Rijeku što je kiksala u nekim utakmicama. Rijekini posrtaji? Slušao sam Tomića koji je dobro rekao da su igrali kroz sezonu na visokoj razini i da se krize događaju. To je nogomet, teško je igrati cijelu sezonu na visokoj razini. No, Rijeka ima dobru momčad i dobrog trenera, a osigurala je i finale Kupa.


Mnogi misle da su jedne od ključnih utakmica Dinamo – Osijek i Dinamo – Hajduk u zadnjem kolu. No, Osijek je u subotu na Rujevici, a potom na nju dolazi i Hajduk.


– Tko god dođe na Rujevicu, neće mu biti lako. Rijeka se želi iskupiti, Osijek ima imperativ, a to će dati draž utakmici. I Osijek ima dobru momčad i sigurno će ići po bodove. Očekujem zanimljivu utakmicu, svi nešto računaju, ali pita se i protivnika. Ne mogu svi dobiti sve utakmice do kraja – zaključuje Štrok.