Jadranski sudar

Bivši igrači riječke i splitske momčadi: “Rijeka je u psihološkoj prednosti, a Hajduk je razočarao”

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Hajduk me jako razočarao, a sama igra Rijeke ne djeluje mi baš uvjerljivo, bez obzira na bodove. Psihološka prednost je na strani Rijeke, Hajduku igra samo pobjeda - kaže Siniša Linić. Rijeka je sad u komotnoj, najlakšoj situaciji. Nema što izgubiti, dolazi se praktički nadigravati i pokušati iznenaditi - tvrdi Saša Peršon



RIJEKA Jadranski derbi ne gubi draž. Pa čak ni onda kad je odstojanje nikad veće, čak 19 bodova u korist Hajduka. Po tko zna koji put momčadi dočekuju jadranski sudar u potpuno drukčijem ozračju, balansu i formi momčadi, a opet iznova to su utakmice sa sva tri moguća znaka, s puno dodatnog naboja i emocija. Rijeka na Poljud dolazi na krilima četiriju osvojenih proljetnih bodova, Hajduk nakon bolnog prizemljenja u Puli, nakon najtežeg poraza sezone, uzme li se u obzir i onaj zagrebački od Dinama (4:1).


Papirnato sve je jasno, imperativ je na Splićanima. Pobjeda ih još uvijek drži u pratnji s Dinamom, remi je ravan porazu… Riječanima će svaki bod biti veliki kapital. I motiv više da preskoče konkurenciju i uhvate Europu, što je potajni cilj koji će, ostvari li se, predstavljati veliki podvig.


– Zadovoljan sam s drugim poluvremenom u Osijeku, ali ne i igrom s igračem više u Šibeniku. No, vrijeme i teren nisu bili najbolji za igru – kaže Siniša Linić, bivši igrač Rijeke i Hajduka. Za Bijele je odigrao 136 utakmica, za Bile njih 40. – Najvažniji su bodovi, a svakako i samopouzdanje. Trener vjeruje u momčad, a momčad u sebe, što je jako važno. Vidi se već sada Jakirovićev potpis, gdje god je bio, ostavio je trag. Jakirović zna što želi i doveo je igrače po svojoj želji.




U igri Rijeke posljednjih je dana top tema mladi napadač Frigan. Izborio se za mjesto prvog napadača ispred Obregona, Jurića, Djurčina…


– Matija ne samo da zabija, nego i daje sve od sebe. Nije mu strano uklizati, skočiti, dobiti duel… Volim takve igrače. Uz to, sigurno izvodi kaznene udarce i preuzima odgovornost. Frigan je dobar, no čini se da tu nema dugoročnog rješenja budući da bi on mogao otići. Nedostaje onaj klasični gol-igrač.


Linić je bio klasični veznjak, plijenio je igrom u srcu momčadi.


– Rijekina veza? Janković je doveden kao netko tko će dodatno pokrenuti veznu liniju, a vidi se da mu još treba vremena da se dobro uklopi. Mlad je igrač i s njim treba biti strpljiv. Vjerujem da će biti pojačanje. Krila? Ampem je standardan, Marin ima dobar učinak. Gledao sam ga u pripremnim utakmicama i opasan je za gol. Stalno je u situaciji da poentira i ima dobar centaršut. Meni on može figurirati kao Murićeva zamjena.


Siniša je pratio i utakmicu na Drosini između Istre 1961 i Hajduka.


– Hajduk me nije oduševio ničim, naprotiv oduševila me Istra. Puno se očekuje od trenera, ali pravih pojačanja kod Splićana nema. Kod Puljana me posebno ugodno iznenadio Ukrajinac Petrusenko u veznoj liniji. A pokazalo se da domaćini imaju svog Livaju u Ercegu. Često u Puli? Poznajem neke tamošnje ljude, a i one iz Hajduka. Naravno, najviše idem kad igra Rijeka. Nije isključeno da u nedjelju odem i na Poljud. Znam da u Splitu posebno nisu zadovoljni igrom uže obrane, posebno Borevkovića. Livaju i Krovinovića u Puli se nije vidjelo. Ali ne može momčad o njima samo ovisiti, moraju i drugi potegnuti. Nejasan mi je i status Nikole Kalinića, s kojim sam prijatelj. Momčad gubi, a on uđe tek sedam minuta prije kraja.


Neuvjerljivi


Uz više minusa nego pluseva za obje momčadi, pitanje kakvu utakmicu očekivati.


– Ne znam što reći. Hajduk me jako razočarao, a sama igra Rijeke ne djeluje mi baš uvjerljivo, bez obzira na bodove. Psihološka prednost je na strani Rijeke, Hajduku igra samo pobjeda. Znamo da Rijeka često igra jako dobro na Poljudu i nadam se pozitivnom rezultatu. Uzeti bod ne bi bilo loše. Osvojiti pet bodova u tri gostujuće utakmice je jako dobro. Sve to s tri teška gostovanja – zaključuje Linić.


Saša Peršon u nogama ima preko sto utakmica u dresu Rijeke i 60 onih u majici Hajduka. Akativan je trener u mlađim uzrastima i redovito prati HNL zbivanja.


– Rijeka je dobro startala i može itekako biti zadovoljna s ova četiri boda. U ovakvoj situaciji u kojoj je klub ne treba se uvijek gledati samo gola ljepota igre – kaže Peršon. – Bijeli mirno očekuju Jadranski derbi protiv Hajduka, koji igra toplo-hladno. Poraz u Puli sigurno je ostavio traga na splitskoj momčadi. Rijeka je sad u komotnoj, najlakšoj situaciji. Nema što izgubiti, dolazi se praktički nadigravati i pokušati iznenaditi. Hajduk će biti pod pritiskom. Nakon Dinamovog remija s Goricom, kiksao je već na prvoj sljedećoj utakmici.


Dilaver i Borevković


Peršon smatra da će Bijeli ovog proljeća krenuti uzlaznom putanjom.


– Mislim da je trener ozbiljnije posložio momčad, ima dobrog iskustva iz Gorice i Zrinjskog s kojim je ostavio trag i u Europi. Vidi se da je to jedna sasvim drukčija Rijeka. Mislim da je sada njegovoj momčadi najvažnije da izađe iz te neke zone donjeg doma, premda smatram da tu nema nekog straha oko borbe za ostanak. A može im se i otvoriti, u nekim izravnim dvobojima s momčadima, koje love gornji dom, mogu se do samog kraja uključiti i u borbu za Europu.


Dvije obrane, Rijekina i Hajdukova, pokazale su se u sasvim drukčijem svjetlu o protekle dva susreta. Dilaver je učvrstio riječku, Borevković ne djeluje dobro u igri s tri stopera.


– Dilaver je donio sigurnost. To je igrač koji je kod Bjelice bio standardan. U ovoj situaciji Rijeci je došao kao as iz rukava. To je sad puno stabilnija obrana u odnosu na prvi dio, kada je bilo jako puno promjena. A kod Hajduka me ne bi iznendilo da se Leko vrati u igru s četiri igrača u zadnjoj liniji. Nije baš zahvalno preko noći mijenjati sustav igre.


Rijeka u napadu ima mladog Frigana, Hajduk iskusnog Livaju. Matija je zabio šest, Marko 12 golova.


– Bit će zanimljivo i s te strane. Vidim da se dosta klubova zanima za Frigana, to ga ne bi trebalo puno omesti i tek sada može pružiti one najbolje igre. Dva su igrača o kojima dosta toga ovisi.


Peršon očekuje agresivan Hajduk, a smatra da će Rijeci trebati veća doza strpljivosti.


– Očekujem Hajduk koji će nakon pulskog neuspjeha napasti Rijeku. S te strane bit će agresivniji i sigurno će dignuti zadnju liniju dosta visoko. Tražit će gol u što ranijoj fazi igre, a Rijeka treba igrati strpljivo, ne otvarati se previše u početku utakmice. I čekati svoju priliku iz kontri, u čemu je već znala iznenaditi na Poljudu, kad je Hajduk imao i jaču momčad. Rijeka ima svoje šanse, a Hajduk mora napasti i sigurno će ga na to tjerati i publika – zaključuje Peršon.