TIBOR HALILOVIĆ

Bivši igrač Rijeke koji igrom skreće pozornost u Nizozemskoj: “Sviđaju mi se Rijekina pojačanja i okomitost u igri”

Denis Frančišković

Tibor Halilović

Tibor Halilović

Rijekine prinove mi se čine baš pravim pojačanjima. Drmić može nositi Rijeku na svom iskustvu i riješiti utakmicu kad ne ide. Sviđa mi se i Rijekina okomitost i brzina preko Ampema i Abassa, ali i ukupan dojam. Rijeka zasad jako dobro funkcionira i to me raduje - kaže Halilović



RIJEKA Tibor Halilović, donedavni igrač Rijeke, poput Antonio Mirka Čolaka sjajno je otvorio sezonu. Jedan u Nizozemskoj, drugi u Švedskoj. I dok Čolak briljira na posudbi u Malmöu, Halilović plijeni pozornost u Heerenveenu. Jedan je od hit igrača nizozemske lige čiji klub nakon četiri kola drži četvrtu poziciju iza PSV-a, Ajaxa i Urechta, dok Tibor s tri gola dijeli drugo mjesto na listi strijelaca. Zabio je G.A. Eaglesu u pobjedi u gostima (0:1), Waalwijku u domaćem slavlju (3:2) te na gostovanju kod Groningema (1:1).


I prije odlaska s Rujevice vižljasti veznjak igrao je na zavidnoj razini te pristupom stekao naklonost navijača. Bivši igrač Dinama i Lokomotive, koji se potom okušao i u Wisli, u bijelom je dresu dogurao do 66 nastupa i postigao sedam golova.


– Stvarno me je odlično krenulo, tko se tome mogao nadati. U čemu je tajna? Ma možda u tome što sam dobio drugačiju poziciju u momčadi, igram više naprijed – kaže Halilović, centralni veznjak Heerenveena.




– U početku sam igrao čak i »šesticu«, odnosno zadnjeg veznog, potom svoju poziciju na »osmici« i sad na početku prvenstva »desetku« nakon što sam i u pripremama zabio tri gola. I lijevo krilo? Istina, prošle sezone. Ova sadašnja pozicija mi je stabilnija, više je ne mijenjam toliko kao ranije. Sad sam dobio konstantnost, a imamo i svoj stil igre…


Van Nistelrooy i Huntelaar


Rujevicu je napustio početkom siječnja, a u redovima Rijeke ostavio važan trag.


– Na početku je bilo malo teško, pogotovo zbog korone, sve do svibnja bio je policijski sat. Uz to Heerenveen je puno manje mjesto od Rijeke i Zagreba, nije ništa radilo, ni kafići niti restorani… Živjelo se na relaciji stadion – kuća, na početku je bilo malo teže. Nakon sedam, osam mjeseci sam se priviknuo, s nogometne strane ide sve jako dobro.


Heerenveen se uglavnom vrti oko mjesta u gornjem dijelu ili sredine ljestvice, osvojio je jedan nizozemski Kup… Kakve su današnje ambicije?


– Ambicija nam je doći do play-offa za Europu, a sad teško je reći koje bi to mjesto moglo biti. Jači klubovi će se sigurno dizati, ali vjerujem da u konačnici možemo od petog do osmog mjesta. Onda će se vidjeti u doigravanju do kuda možemo dogurati. Prošle sezone smo dobivali jače klubove ili igrali neriješeno, a bodove gubili od relativno slabijih momčadi. Došla je nekolicina igrača i kad se malo stabiliziramo, vjerujemo da taj cilj možemo ostvariti.


Grad od pedesetak tisuća žitelja ima stadion za 27 tisuća gledatelja. Tibor je i više nego zadovoljan uvjetima.


– Stadion je super, na prvu domaću utakmicu smjelo je doći dvije trećine gledatelja. Bilo ih je oko 14 tisuća. Infrastrukura je odlična, ali ipak želja su nove investicije u trening kamp. Malo sve djeluje zastarjelo, ali lijepo, klub je nekako obiteljski. Tereni su odlični – dodaje Tibor.


Klub je poznat i po produkciji brojnih mladih igrača od kojih su neki kasnije postali istinske nogometne zvijezde, primjerice Van Nistelrooy i Huntelaar.


– Sviđa mi se taj njihov intenzitet igre u oba smjera, gore-dolje. Igra se dosta otvorenog garda, a stvarno je i puno mladih talentiranih igrača. Dolaze i mladi igrači iz drugih država i svi su željni dokazivanja. Primjerice, ne jurca se protiv Ajaxa, ali ostali idu jedni na duge dosta visoko i to mi se dosta sviđa iako je zahtjevno. Liga je atraktivna, odskočna daska za mlade igrače. Od 25. rujna otvorit će se potpuno stadioni i onda želim baš još više okusiti tu atmosferu.


Prati li Čolakove igre u Malmöu?


– Naravno da pratim Čolaka i njegove igre. Imamo u momčadi i neke Šveđane koji su dodatno potvrdili da Antonio stvarno igra zapaženo ove sezone. Dovoljno je samo pogledati njegovu statistiku i golove.


Rijeka je pod posebnim povećalom, jednako kao i Dinamo. Ali i cijela HNL…


– Kako da ne, pratio sam sve utakmice Rijeke. Šteta zbog ispadanja od PAOK-a i onog primljenog gola u završnici susreta u Grčkoj. No, na Rujevici PAOK nije dao puno Rijeci da igra. Nama je u Rijeci bilo super što smo igrali Europsku ligu, koja je ipak jedna razina više. Žao mi je zbog toga, ali vidim da dečki u prvenstvu guraju jako dobro. Dinamo? Šteta za Ligu prvaka, ali ostvaren je isto dobar cilj, skupina Europske lige, koja je cijenjeno natjecanje.


Rijeka ide na pogon Drmića, najboljeg strijelca lige, Abass i Ampem daju dodatnu energiju i atrakciju novoj momčadi.


Ozbiljna reprezentacija


– Prinove mi se čine baš pravim pojačanjima. Drmić je došao baš kad sam ja odlazio i nisam imao te sreće zaigrati s njim. Nema se tu puno što govoriti, dovoljno je samo pogledati njegovu karijeru. On sigurno može nositi Rijeku na svom iskustvu i riješiti kad ne ide utakmicu. Sviđa mi se i Rijekina okomitost i brzina preko Ampema i Abassa, ali i ukupan dojam. Rijeka zasad jako dobro funkcionira i to me raduje. Baš su mi se svidjela pojačanja. Liga je dobra, Hajduk se pojačao, a Osijek možda nije očekivao ovakvu konkurenciju. Ma sve je to jako dobro, liga deset je pravi pogodak.


Koliko je u fokusu ljubitelja nogometa nizozemska reprezentacija, koja je u posljednje dvije utakmice zabila deset golova u visokim pobjedama nad Turskom (6:1) i Crnom Gorom (4:0)?


– Naravno da vole gledati i pratiti reprezentaciju. Vratio im se van Gaal i vode s Norveškom borbu za prvo mjesto u skupini. Posebno mi se sviđa što se u najbolju vrstu pozivaju igrači prema trenutačnoj formi. Imaju dosta mladu momčad, što im daje neko zadovoljstvo za budućnost. Ozbiljno djeluju sa sadašnjom reprezentacijom – zaključuje Halilović.


Jezični problemi

Tibor priznaje da je u početku najviše problema imamo s – jezikom.


– Najbitnije mi je bilo da pohvatam ove nogometne pojmove. Za razgovor još nikako nisam, ha, ha… Dobio sam na početku učitelja, onda je malo to stalo, a sad ću ga opet zatražiti jer nije lako. Neke riječi djeluju jako teško za izgovoriti i razumjeti. Bit će malo poteškoća, ali vjerujem da ću i to svladati – kaže Tibor.