Krunoslav Rendulić

Bivši igrač Rijeke i trener Šibenika uoči subotnjeg »malog Jadranskog derbija«: “Za Rijeku se u Kranjčevićevoj sve slomilo”

Davor Petrović

Princ Ampem /Foto V. KARUZA

Princ Ampem /Foto V. KARUZA

Nije svejedno u kakvom će raspoloženju Rijeka dočekati finale Kupa, i zato joj je ovo gostovanje kod Šibenika izuzetno važno, kako bi kvalitetnom igrom i pozitivnim rezultatom zadržala dobar tonus do kraja - tvrdi Rendulić



RIJEKA Subota Rijeci donosi gostovanje kod Šibenika, a Krunoslav Rendulić je tijekom svoje igračke karijere nosio dresove oba kluba, zabilježivši po 56 prvoligaških nastupa za svaki.


– S obzirom na kvalitetu igračkog kadra i trenutnu formu, za mene je Rijeka apsolutni favorit na Šubićevcu. Šibenik u zadnje vrijeme nije u najboljem stanju, s obzirom na okolnosti koje su se tamo događale, što predviđene, što nepredviđene. Jednostavno, ovog proljeća nisu dobri. S druge strane, Rijeka se iz svog crnog niza iščupala vrlo dojmljivom izvedbom protiv Osijeka – kaže Rendulić.


Međutim, u pet kola prije tog derbija, Rijeka je doživjela četiri poraza. Mislite da je do toga došlo zbog pritiska velikih očekivanja?


– Možda čak i je. Rijeka je do prije nekoliko kola bila legitimni kandidat za naslov prvaka i izgledala je jako dobro. Ključ cijele priče bilo je gostovanje kod Hrvatskog dragovoljca u Kranjčevićevoj. Mislim da se tu sve slomilo. Tamo Rijeka nije bila dobra i zasluženo je izgubila, a eventualnom pobjedom je mogla izbiti na vrh tablice. Zatim se na to nadovezao poraz kod Gorice, i tu je Rijeka definitivno ispala iz utrke s Dinamom, Osijekom i Hajdukom.




Ta Kranjčevićeva je bila ključna jer Rijeka je na dva gostovanja kod Hrvatskog dragovoljca osvojila tek jedan bod, a to je premalo u borbi za vrh. S druge strane, Dinamo, Osijek i Rijeka su na tim utakmicama uzimali puni plijen. U zadnjoj četvrtini prvenstva Rijeka je imala sva tri derbija na Rujevici, i tu joj se otvarala velika prilika. Međutim, sve je puknulo kod Hrvatskog dragovoljca, kada su mogli preuzeti prvo mjesto. Tu se potvrdilo da je raspored utakmica varljiva priča. Rijeka je ispala iz borbe za naslov prvaka, ali ovo gostovanje kod Šibenika za nju ima veliku važnost.


DOJMLJIVA RIJEKA PROTIV OSIJEKA – Krunoslav Rendulić/Foto PIXSELL


Zadržati tonus


Zbog čega?


– Rijeka je, po meni, odigrala jako dobru sezonu i još uvijek može osvojiti trofej. Svaka momčad tijekom sezone ima svojih uspona i padova. Generalno, Rijeka je bila jako dobra i, na kraju krajeva, izbacila je Dinamo iz Kupa. Nedavno je upala u krizu, a protiv Osijeka je opet pokazala koliko vrijedi. S obzirom na to kakve igre pružaju na Poljudu, rekao bih da su u finalu Kupa izgledi podjednaki, bez obzira što Hajduk igra na svom terenu. Naravno, nije svejedno u kakvom će raspoloženju Rijeka dočekati tu utakmicu, i zato joj je ovo gostovanje kod Šibenika izuzetno važno, kako bi kvalitetnom igrom i pozitivnim rezultatom zadržala dobar tonus do kraja.


Dinamo ima pet bodova prednosti pred najbližom pratnjom, a do kraja prvenstva ostala su četiri kola. Ima li tu mjesta za promjenu na vrhu?


– Mislim da su sve dvojbe vezane uz naslov prvaka otklonjene u prošlom kolu, iako matematički još ništa nije gotovo. Dinamo ovisi isključivo o sebi, a u Maksimir mu dolaze Osijek i Hajduk. Ne vjerujem da se nešto može promijeniti. Osijek i Hajduk morali bi osvojiti maksimalan broj bodova do kraja prvenstva, ali sumnjam da će si Dinamo dozvoliti kikseve u derbijima na svom terenu. Jednostavno, Dinamo ima najkvalitetniji igrački kadar. Na kraju krajeva, prošlog ljeta su im otišli Joško Gvardiol, Lovro Majer, Kristijan Jakić i Mario Gavranović, a tijekom sezone su imali puno problema s ozljedama dvojice najboljih igrača, Arijana Ademija i Luke Ivanušeca, a svejedno su prvi. Kada objektivno sagledamo cijelu sliku, Dinamo je najkvalitetniji i bilo bi veliko iznenađenje da ne osvoji naslov prvaka.


Konkurentnost natjecanja


S obzirom na sve što se događalo, kakvu biste ocjenu dali dosadašnjem dijelu sezone?


– Jako, jako dobru. Jedino mi je žao što Hrvatski dragovoljac od početka sezone nije bio konkurentan ostatku lige. Praktički se već na kraju prošle godine znalo da će oni ispasti iz lige. Na vrhu smo imali veliku neizvjesnost, do prije nekoliko kola četiri momčadi su konkurirale za naslov prvaka, a to nam je nedostajalo u donjem dijelu tablice. Recimo, prošle sezone su se četiri momčadi do zadnje minute prvenstva borile za ostanak među prvoligašima. Što se konkurentnosti natjecanja tiče, jasno je da Dinamo, Osijek, Hajduk i Rijeka odskaču, ali Gorica i Lokomotiva nisu daleko iza njih. Osim toga, Slaven Belupo, Šibenik i Istra 1961 su znali iznenaditi klubove Velike četvorke. Međutim, na kraju priče uvijek presudi veća kvaliteta.


Koji je, po vašem mišljenju, glavni razlog izjednačenosti na vrhu lige?


– Drugi klubovi su napravili određeni pomak, ali ako ćemo biti objektivni i pošteni, Dinamo je ipak malo izgubio korak u odnosu na prošle godine. Ponavljam, uoči početka sezone su prodali Gvardiola, Majera, Jakića i Gavranovića, a ti igrači su im uglavnom bili nositelji igre, a po putu su imali puno problema s ozljedama. Po meni, to su Osijek, Hajduk i Rijeka iskoristili – rekao je Rendulić.


Četiri trofeja – jedan s Rijekom

Dugotrajna igračka karijera Krunoslava Rendulića započela je 1992. godine u Osijeku, a zaključena je 2014. u Lučkom. Osim ta dva kluba, igrao je za Belišće, Šibenik, Zagreb, Hajduk, Kamen Ingrad, Rijeku, ljubljanski Interblock i Vinogradar.
Tijekom karijere Rendulić je osvojio i četiri trofeja. U sezoni 2000./01. bio je prvak s Hajdukom, 2006. osvojio je Hrvatski kup s Rijekom, 2008. i 2009. Slovenski kup s Interblockom, u čijem dresu je 2008. uknjižio trijumf u slovenskom Superkupu.