Rijeka vs. Osijek

Bivši igrač Rijeke i Osijeka prognozira derbi: “Zbog Bjelice bih dao malu prednost Osijeku…”

Denis Frančišković

Jurica Vranješ/Foto PIXSELL

Jurica Vranješ/Foto PIXSELL

Ako dobijemo pobjednika u ovoj utakmici, vjerujem da će jedna od tih dviju momčadi biti i na kraju prvak - tvrdi Jurica Vranješ



RIJEKA  Utakmice Rijeke i Osijeka pomalo se pretvaraju u hrvatski nogometni klasik, kako u prvenstvu, tako i u Kupu. Rijeka i Osijek još će triput međusobno odmjeriti snage u borbi za vrh HT Prve lige ove sezone, a ništa manje zanimljiv neće biti niti proljetni sudar u Kupu s jako velikom ulogom u lovu na splitsko finale.


Bijeli i Plavo-bijeli s Drave nakon gotovo pola prvenstva uz probuđeni Hajduk pomalo su zasjenili nedodirljivi Dinamo, sutrašnja zaostala utakmica šlag je na tortu domaće nogometne jeseni. Pobjedniku derbija širom se otvaraju vrata jesenskog prvaka, remi će po svemu sudeći sve dodatno zakomplicirati.


Rijeka je hit jeseni s najboljim napadom lige i samo trima izgubljenim utakmicama, a jedino Osijeku nije uspjela zabiti gol. Uz Hajduk s osvojenih 12 bodova u posljednjih pet kola Rijeka prednjači u formi, a zanimljivo sastav Gorana Tomića prvi je po broju osvojenih bodova u gostima (20), a Nenada Bjelice s istim brojem po onima osvojenim na domaćem travnjaku.




Posljednje dvije utakmice u prvenstvu na Rujevici završile su bez pobjednika (0:0, 1:1), dok je Rijeka posljednji put pobijedila Osječane na Rujevici, ujedno općenito, u veljači 2020. godine. Utakmicu je odlučio Gorgon jedinim golom u 11. minuti, a momčadi su vodili Simon Rožman i Ivica Kulešević.


Osijeku bod dobar


– U ovom trenutku dao bih ipak malu prednost Osijeku bez obzira na to što je Rijeka ušla u jednu dobru seriju. Zašto? Najviše zbog trenera Bjelice, koji zna u tim velikim utakmicama odigrati na rezultat – kaže Jurica Vranješ, nekadašnji igrač Rijeke i Osijeka. – Osijeku je i bod jako dobar, dok Rijeka ide na pobjedu. Ako dobijemo pobjednika u ovoj utakmici, vjerujem da će jedna od tih dviju momčadi biti i na kraju prvak. A sve zahvaljujući Dinamu i njihovoj transfernoj politici, koja je bila najlošija zadnjih godina. U ovom trenutku su puno pomogli Osijeku, Rijeci pa i Hajduku. Ne vidim Dinamo kao prvaka. Poraz od Hajduka? To je dalo krila Splićanima, novi trener ih je dobro posložio i nakon dosta godina Hajduk izgleda kao momčad. To je jako dobro i pozitivno za hrvatski nogomet. Nikoličius i Jakobušić rade stvarno odličan posao i sigurno se mogu umiješati u borbu za naslov. Jedini problem im je što su ušli u formu, a sada završava prvenstvo.
Rijeka će po svemu sudeći biti kompletna, Osijek bez važnih karika kao što su Kleinheisler, Jugović i Lončar.


Dinamo ima i dalje najbolji kadar, a potom Rijeka. Hajduk je angažirao Livaju, koji odskače, a Osijek ima roster od 23 igrača od kojih nitko ne odskače, svi su podjednaki. Bjelica zna što mu tko može donijeti pa i u ovoj situaciji kad mu nedostaje Kleinsheisler ili kad Mierez nije u formi. Ima tu dosta igrača koji neće ništa slabije odigrati.


Murić kao prednost


Ujedno sudar je to najboljeg napada lige, onog Rijekinog koji je zabio 40 golova i najbolje obrane lige, one Osijekove koja je primila najmanje, samo 13 pogodaka.


– Teško je prognozirati hoće li to biti utakmica s puno ili malo golova. Oba trenera, ali više Bjelica, sigurno će više taktički ići na rezultat i da ne izgubi, dok će Tomić sigurno ganjati pobjedu.


Prednosti i mane Rijeke i Osijeka po Vranješu?


– Prednost Rijeke je Murić. Naravno, ako počne utakmicu i ako bude na svojoj razini. Igrač kojeg je teško zaustaviti, odlično se »izbacuje« na lijevu nogu i to nema nitko u HNL-u. Ima sve kvalitete, ali očito glava ne prati talent i odnos prema profesionalnom nogometu. Rijeka se napokon, što mi je jako drago, stabilizirala u obrani. Dobro funkcioniraju sa zadnja četiri u liniji, a naprijed je Drmić koji je top za HNL, ono što je svojevremeno bio Gavranović. Rijeka ima sigurno dosta »municije« za napasti Osijek, a gosti s druge strane širok roster kvalitete, imaju gard od Bjelice, koji ove sezone želi napraviti iskorak. Mađari ulažu dosta novaca i ove sezone Bjelica i Osijek nisu nikad bliže jednom od trofeja.


Rijeka do kraja godine ima bolji raspored, uz Osijek na Rujevicu dolaze Gorica i Istra 1961, a Osijeku u Gradski vrt dolazi Šibenik dok ga posljednje kolo vodi na Poljud.


– Pozicija jesenskog prvaka sigurno je najbitnija zbog zimskih priprema i dobre atmosfere. No, to ništa ne donosi ako se u prva dva, tri kola proljeća ta momčad ne bude opet na istoj razini. To može biti dvosjekli mač, ali svakako svima je bolje i ljepše u klubu kad završe kao jesenski prvaci – zaključuje Vranješ.