Dario Čanađija

Bivši igrač Rijeke i Gorice o subotnjem sudaru vrijednom europske ulaznice: “Ne očekujte ljepoticu, već radničku utakmicu”

Denis Frančišković

Dario Čanađija u dresu Rijeke/Foto Arhiva NL

Dario Čanađija u dresu Rijeke/Foto Arhiva NL

Ne vjerujem da će to biti neka ljepotica od utakmice, susret s puno golova, već više radnička utakmica »na nož«. Rijeka mora napasti i tražiti pobjedu, a Gorica će vjerojatno čekati šansu iz kontre gdje je jako opasna - tvrdi Čanađija



RIJEKA Dario Čanađija jedan je od rijetkih igrača koji je »branio boje« i Rijeke i Gorice. Svojevremeno je to bio i Sergej Jakirović, ali on se našao u različitim ulogama, na Kantridi je igrao u sezoni 2007./8., a u redovima Gorice afirmirao se kao šef struke od 2018. do 2020. kada je redom »rušio« Rijekine trenere i bio enigma za sastav s Rujevice. Čanađija je pet godina bio igrač Rijeke (2014.-2020.), ali bio i na posudbama (Spezia, Olimpija), dok je prošlu sezonu odradio u Gorici iz koje je otišao u rumunjskog prvoligaša Astru Giurgiu.


Pouzdani veznjak, rođeni Bjelovarac, sada je na raskrižju karijere, zajedno kao i Momčilo Raspopović, Astra je, naime, prije dva dana neočekivano ispala iz Prve lige. I plasirala se u finale Kupa! Solidno je stajala u osnovnom dijelu prvenstva u sredini ljestvice, ali kad se liga prepolovila, zajedno s bodovima sve je krenulo nizbrdo u »ligi za ostanak«. U posljednjoj utakmici Čanađijina momčad poražena je minimalno (1:0) od Viitorula Constante golom u nadoknadi. I završila kao pretposljednja…


– Trebala nam je pobjeda, a izgubili smo tu posljednju utakmicu nakon što smo ušli u jednu lošu seriju. A dva boda su nam nedostajala da igramo play-off – kaže Čanađija. – Vidjet ćemo što i kako dalje. Vjerojatno ćemo svi postati slobodni igrači. U subotu u finalu Kupa možemo malo popraviti dojam, ali naravno bitnije bi bilo da smo ostali u ligi. Ne vjerujem da će klub u drugoj ligi moći plaćati dosadašnje ugovore i pitanje je što će biti s njim.




Čanađija pozorno prati Prvu HNL u kojem se zna jedino da je Dinamo osvajač dvostruke krune, a Šibenik šesti. Kao i da u Europu ide i četvrtoplasirana momčad.


– Liga po meni nikad nije bila toliko izjednačena i kvalitetna. Dinamo je stepenicu iznad svih što su pokazali i rezultatima doma i u Europi, a u domaćem prvenstvu mu se priključio Osijek. Bjeličina momčad dobro se držala do kraja i parirala Modrima. Rijeka je unatoč svemu standardno dobra, posebno dobro je odigrala u Europi. Jedino je, čini mi se, to malo iscrpilo igrače, a teško je igrati na tri fronta.


To ju je stajalo malo plasmana u prvenstvu. A Hajduk je uvijek Hajduk. Imaju svoje putanje i oscilacije, ali dolaskom novih ljudi sada to puno bolje izgleda. Gorica je pak jedna prekrasna priča HNL-a. Za mnoge je iznenađenje, ali za mene ne. Igrao sam tamo i u klubu se stvarno radi kvalitetno. Klub je na zdravim temeljima, a ozračje obiteljsko. I borba za ostanak je zanimljiva, sve je to bilo što bi se reklo »u gram«.


Prognoze nezahvalne


Rijeka i Gorica koračić su ispred Hajduka pred posljednju rundu. Gorici je dovoljan i bod za treće mjesto, Rijeka može ostati i četvrta ako Hajduk izgubi. Četvrta može ostati i uz remi na Rujevici i na Poljudu. A na treće mjesto može skočiti isključivo pobjedom…


– Stvarno je teško prognozirati bilo što. Obje momčadi u dobroj su formi, istina Gorica u nešto lošijoj. No, Gorica je uvijek dobro igrala na Rujevici i bila neugodna za Rijeku. Bijeli su se s novim trenerom konsolidirali i pohvatali Tomićeve zamisli. Ne vjerujem da će to biti neka ljepotica od utakmice, susret s puno golova, već više radnička utakmica »na nož«. Rijeka mora napasti i tražiti pobjedu, a Gorica će vjerojatno čekati šansu iz kontre gdje je jako opasna. Neće niti Gorici biti lako, mislim da bi bilo loše da se orijentira prema igri na bod.


Od Gorice se očekivalo da će lako sačuvati treće mjesto nakon što je imala 15 bodova prednosti nad Rijekom, ali i od Rijeke da ne zaostane toliko puno nakon duge serije bez domaće pobjede.


– Goričani su imali i malo nesreće, ozlijedilo im se nekoliko ključnih igrača, i to iskusnijih. Dobar dio tereta pao je na mlade igrače i to odmah osjetilo. To im je bio veliki hendikep. Posebno igrati bez Dvornekovića i Kalika u sredini terena, koji im puno znače za samopouzdanje. I ozlijeđeni Suk je jako bitan, stožerni igrač.


Plus i minus


Čanađija je na svoj način doživio i smjenu na trenerskom kormilu Bijelih…


– Po meni je Rožman odličan trener, znam ga još iz slovenske lige i imam jako visoko mišljenje o njemu. Predviđam mu veliku karijeru. Rijeka je izborom Tomića opet pokazala stabilnost, mislim da je izabrala najbolje moguće rješenje. Tomić jako dobro poznaje ligu i s Lokomotivom je napravio velike stvari.


U ovakvim utakmica često je osim taktičkih zamisli jako bitna i psihološka priprema momčadi.


– Ona je jako bitna, možda i najvažnija. Jer dosta je tu igrača koji možda još nisu navikli da nešto moraju. Bitan je taj segment zajedništva i neke opuštenosti. Dodatni presing i pritisak, posebno kod mladih igrača može izazvati suprotan efekt.


Čanađija će izdvojiti i po jedan plus i minus u obje momčadi. Iz njegovog kuta…


– Plus Gorice je tradicija i uvijek dobra igra na Rujevici, vole se »baciti na glavu« i imaju dobre kontranapade, a minus možda što nisu trenutno u nekoj top formi. Rijeka igra dobro i zabija golove, ali imaju probleme u obrambenoj tranziciji. A Gorica je tu dosta jaka i zna to kazniti. Tako da će Riječani na to morati obratiti posebnu pozornost. Rijekin plus je i što ima igrače koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu, Bijeli su u napadu opasni i lepršavi.


Zanimljivo će biti i u Koprivnici gdje njegov nekadašnji klub Slaven Belupo dočekuje posljednjeplasirane Varaždince.


– To je znani lokalni derbi. Teško je tamo svima igrati, Slaven se osigurao, a malu prednost dajem Varaždinu koji jednostavno mora ići na pobjedu – zaključuje Čanađija.