Valeri Božinov

Bivši igrač »bijelih« u Umagu je na pripremama s Levskim: “Rijeka možda ne može pratiti Dinamo, ali radi sjajne stvari”

Mateo Sučić

OSTALI U KONTAKTU – Luka Capan i Valeri Božinov/Foto V. KARUZA

OSTALI U KONTAKTU – Luka Capan i Valeri Božinov/Foto V. KARUZA

Drago mi je što smo došli na pripreme u Umag i što sam sreo bivše suigrače. Meni je drago i što sam ponovo u Hrvatskoj, poslije nekoliko godina sreo sam sve ove drage ljude koje pamtim iz Rijeke – kaže bugarski internacionalac



UMAG U četvrtak kasno navečer u hotel Melia Coral, u kojem su protekla dva tjedna odsjeli nogometaši Rijeke, stigao je i bugarski prvoligaš Levski iz Sofije, čiji je novi igrač postao nekadašnji napadač Rijeke Valeri Božinov. I odmah svojom pojavom »ubio« monotoniju hotelskog predvorja…


Proteklih dana su manje grupice igrača ili klupskih djelatnika ćakulale oko stolova dok je u pozadini gotovo neprimjetno svirala glazba, a onda je Božinov svojim prepoznatljivim glasom i smijehom u trenutku dignuo raspoloženje.


Srdačno se pozdravio sa svima iz riječke delegacije, dugo se zadržao u razgovoru sa sportskim direktorom Ivanom Manceom pa pozdravio i Srećka Juričića, stručni stožer, sve igrače s kojima je igrao, uz lijepe želje za nastavak sezone.




– Drago mi je što smo došli na pripreme u Umag i što sam sreo bivše suigrače. Meni je drago i što sam ponovo u Hrvatskoj, poslije nekoliko godina sreo sam sve ove drage ljude koje pamtim iz Rijeke – kaže Valeri Božinov, koji je u dresu Rijeke upisao točno 26 minuta u dva nastupa (Inter, Dinamo) pa je u svlačionici, gdje je bio omiljen lik, ostavio dublji trag nego na travnjaku.


– U Rijeci sam proveo šest mjeseci u kojima mi je bilo lijepo, u klubu, ali i zbog odnosa prema meni od strane ljudi, navijača… Sve mi je bilo lijepo, drago mi je što sam ljudima ostao u lijepom sjećanju kao što su oni meni ostali u lijepom sjećanju.


Jedan od njegovih ljubimaca bio je Domagoj Pavičić.


– Što sam mu rekao? Ostali smo u kontaktu preko društvenih mreža. Čuo sam se s njim, Capanom, Arisom, trenerima… Baš mi je bilo zadovoljstvo vidjeti ih.


Iako je otišao s Rujevice, nastavio je pratiti »bijele«.


– Vidio sam da je Rijeka imala uspješnu godinu. Znamo da je cilj Rijeke afirmirati igrače, posebno mlade, kroz europske utakmice. S Dinamom se možda Rijeka ne može boriti, ali kao klub radi sjajne stvari i sretan sam zbog njih.


Božinov se u Levski vratio kako bi pomogao posrnulom bugarskom velikanu.


– Klub je u teškoj situaciji, promijenila se uprava, ali Levski će uvijek biti najbolji klub u Bugarskoj i jedan od najboljih na Balkanu zbog svoje povijesti, trofeja, navijača… Nadam se da ćemo se ove godine stabilizirati i boriti za trofej u Kupu jer je u prvenstvu teška situacija.


Od odlaska iz Rijeke Božinov je dva puta bio igrač Levskog i Boteva, a prvi dio 2020. godine odradio je u dresu Pescare. O igračkoj mirovini još ne razmišlja.


– Dobro se držim, uskoro ću napuniti i 35 godina, ali kada imaš volju, želju, ambiciju i kada vidim da mladi grizu, onda se trsim da budem na istoj razini s njima. Nogomet se promijenio, ali ja ga nisam zaboravio igrati i dok god budem mogao fizički to pratiti, bit ću na travnjaku – zaključio je Valeri Božinov.