Dragan Tadić

Bivši igrač Bijelih mogao bi biti jedan od kandidata za nasljednika Tomića: “Poziv Rijeke se ne odbija”

Denis Frančišković

Dragan Tadić/Foto PIXSELL

Dragan Tadić/Foto PIXSELL

Mogući poziv Rijeke? Naravno, to se ne odbija. Posebno kad si toliko vezan uz klub, životno, igrački, pa i u trenerskom smislu. I u Dragovoljcu sam krenuo ispočetka, znao sam samo dva igrača - kaže Tadić



RIJEKA Rijeka je na novom početku, kako u slaganju stručnog stožera, tako i igračke križaljke. Puls javnosti i navijača u ovom trenutku je takav da bi simpatizeri Bijelih konačno željeli na čelu struke vidjeti domaćeg trenera, iz riječkog okruženja. Trenera koji je mlađi i koji bi više promovirao neke vrijednosti mladih igrača.


Uz Vjekoslava Miletića i Fausta Budicina, jedan od onih koji se spominje u tom kontekstu je i Dragan Tadić. Bivši igrač Bijelih trenersku je karijeru gradio na Istoku, vratio se i preuzeo juniore Rijeke, a potom »po službenoj dužnosti« preuzeo kormilo Hrvatskog dragovoljca. Ta epizoda mladih igrača Rijeke i Tadića u Sigetu je označena pozitivnom unatoč ispadanju kluba u drugoligaško društvo.


– Mogući poziv Rijeke? Naravno, to se ne odbija. Posebno kad si toliko vezan uz klub, životno, igrački, pa poslije i u trenerskom smislu – kaže Tadić. – Ne znam za što će ovaj put odlučiti čelnici kluba, to je pitanje za njih. Počeo sam kao pomoćnik i preferiram raditi sam i ako budem negdje angažiran, vidim se u ulozi glavnog trenera. Na Istoku sam radio sa svim seniorskim momčadima, s juniorima Rijeke prvi put u životu s mlađim kategorijama.




Robert Palikuča, generalni menadžer kluba, finalizaciju pregovora najavio je za sljedeći tjedan. I pritom istaknuo da potraga ide u smjeru trenera koji posebno voli raditi s mladim igračima uz zadržavanje postojećih vrijednosti i dizanje novih na višu razinu.


Miks momčadi


– Mladi uvijek nose neku novu i pozitivnu energiju. Vidjelo se i to kod nas u Dragovoljcu. Ali mora postojati uz njih i dio iskusnijih igrača. Samo ekstra klase mladih mogu držati na visini cijelu momčad, što kod nas nigdje nije slučaj. Znači, bitan je taj miks, a drugo pitanje u kolikoj mjeri. Iskustvo je jako bitno, a onda uz takve igrače treba uklopiti mlade znalce, željne dokazivanja i posebno motivirane.


Rijeka u tom smislu ima dosta mladih, a već iskusnih igrača koji ostaju na Rujevici. Od Selahija, Ampema, Obregona do najvjerojatnije Vučkića.


– To su većinom mladi, ali dobri i dokazani igrači. Rijeka je u posljednjih deset godina po pitanju dolazaka uvijek radila dobro, tako da s te strane ne vjerujem da će biti problema. Siguran sam da će se i ovaj prijelazni rok dobro odraditi.


Stvaranje momčadi od početka uvijek je poseban izazov.


– Realno, gotovo svake godine mora se stvarati nova momčad. Imam iskustva i u tome. U arapskom svijetu svake godine kreće se od nule. Velika je fluktuacija domaćih igrača i stranaca. Pa i u samom Dragovoljcu sam krenuo ispočetka, znao sam samo dva igrača.


Praznina i balans


Rijeka po Tadiću ove, netom završene sezone?


– Do polovice proljeća Rijeka je bila u jako dobroj situaciji, ali ne znam što se dogodilo. Nisam bio unutra, ali inače kao trener ne volim komentirati rad drugog trenera. Znam da uspjeh ili neuspjeh ovisi o jako puno faktora. No, činjenica je da su igrači zadnja dva mjeseca djelovali dosta prazno. Ne znam detalje. Sama momčad? Pokazala je da ima kvalitetu, pobjeđivala je u dosta jakih utakmica. Sigurno je nedostajalo balansa u defenzivnom u odnosu na ofenzivni dio.


Tadić je pogledao i finale Kupa na Poljudu…


– Bio sam razočaran, kao i svi navijači Rijeke, što smo ostali bez trofeja. Ali realno, Hajduk je zasluženo pobijedio. Momčad nije reagirala na pravi način, iako je bilo prilike za to. Splićani su imali bolju energiju od Rijeke.


Očekuje se da će se i dio igrača Hrvatskog dragovoljca priključiti Bijelima na pripremama.


– Svi ti dečki imaju određenu kvalitetu. Treba sjesti i u dogovoru s klubom vidjeti što i kako dalje, tko zaslužuje priliku na Rujevici – zaključuje Tadić.


Bodetić i Simčić najzanimljiviji

Tadić je pratio i posljednji juniorski derbi Rijeke i Dinama na Rujevici. Dinamova škola je jedna od ponajboljih u Europi, ali i riječka svakako ima dio igrača s potencijalom.


– Noel Bodetić je poseban talent i igra specifično mjesto lijevog bočnog. Uz napadače, koji daju golove, to je kod nas najtraženija pozicija. Žao mi je Dominika Simčića, ozlijedio se i propustio dobar dio prvenstva. Tip je modernog igrača. Trenirao sam ga šest mjeseci i on i Bodetić su na toj svojoj strani dominirali protiv svih momčadi u HNL-u. Stvarno su dobar, obećavajući tandem – tvrdi Tadić.