Američki san

Bivši “bijeli” o prvom američkom pokalu: Valjda su me doveli zbog izjave »dok je Župarića, bit će i trofeja«

Mateo Sučić

Foto Portland Timbers

Foto Portland Timbers

Lijep je osjećaj jer ni mi sami nismo očekivali da to možemo ostvariti. Svi su nas unaprijed otpisali jer smo imali jaku skupinu. Na kraju smo završili turnir bez poraza - kaže Župarić



»Dok je Župarića, bit će i trofeja«, izjava je po kojoj će na Kvarneru svi pamtiti braniča iz Županje koji je bio jedan od ključnih aktera Rijekinog pohoda na dvostruku krunu i Hrvatski kup osvojen prošle sezone.


Dario Župarić po mnogočemu se isticao dok je bio igrač Rijeke, uz igračke kvalitete. Prvi je znao preuzeti odgovornost u teškim trenucima, ali i prepustiti se slavlju kada je za to bilo prilike.


Nakon što je prošle zime prešao u Portland, svom novom klubu pogotkom je odmah donio pobjedu u finalu »MLS is Back« turnira.




– Valjda su me zbog te izjave o trofejima i doveli, ha, ha, ha… – smije se dobro raspoloženi Dario Župarić. – Kada zabijem, onda su to golovi koje svi pamte, pa tko se sjeća strijelaca u nekoj utakmici koju si pobijedio 5:1. Rekao sam suigračima nakon utakmice da je jedina razlika u odnosu na Orlando ta što Portland ima Župarića, a oni nemaju…


Američka priča Darija Župarića tako je počela na najbolji način. Iako je dugo čekao da se nogomet pokrene zbog prekida uzrokovanog pandemijom koronavirusa, brzo je dočekao uspješne trenutke.


– Lijep je osjećaj jer ni mi sami nismo očekivali da to možemo ostvariti. Svi su nas unaprijed otpisali jer smo imali jaku skupinu, svi su govorili da ćemo odmah ispasti. I u anketama koje je radio MLS pred svaku eliminacijsku utakmicu, većina je tipovala da mi ispadamo. Na kraju smo završili turnir bez poraza, odigrali čvrsto u obrani, efikasno u napadu i karakterno dobro. Iskreno, ona dva kola što smo odigrali prije prekida sezone nismo baš dobro izgledali, mislio sam, sreća je što ne možemo ispasti iz lige jer kako igramo, teško možemo biti iznad zadnjeg mjesta. A na kraju se sve okrenulo, posložili smo se i napunili samopouzdanjem za nastavak prvenstva.


Bez gledatelja


Ligaški dio Župarićevi Portland Timbersi nastavljaju 22. kolovoza utakmicom protiv Seattlea.


– Kakva je situacija s koronavirusom? Nije se puno promijenilo, odgovorni su vidjeli da situacija neće tako brzo ići nabolje pa se moralo nešto pokrenuti i nakon ovog turnira brzo se nastavlja prvenstvo. Vjerojatno će biti bez gledatelja do kraja sezone, ali bitno je da se igra i da se situacija što prije smiri. Kakvi su nam ciljevi? Ovdje svi klubovi manje više imaju sličan budžet, svi imaju dobre igrače i baš svaki klub napada play-off kroz koji će onda loviti naslov prvaka. Ista stvar je i s nama, odigrali smo dvije loše prvenstvene utakmice prije prekida i nisam mislio da možemo osvojiti ovaj turnir, ali sve se okrenulo. Do kraja je 18 utakmica pa play-off i mislim da smo na dobrom putu da ga izborimo jer smo opušteni nakon plasmana u ovdašnju Ligu prvaka.


Čudna je bila i slika po završetku finalne utakmice na kojoj igrači Portlanda slave ispred velikog ekrana na kojem su fotografije navijača koji iz svojih domova gledaju utakmicu.


– Stvarno je čudno igrati tako značajne utakmice bez gledatelja. Znaš da se boriš za trofej, a pogledaš oko sebe i imaš osjećaj da si na treningu. Ona finala s Rijekom su bila nezaboravna, osjećaš značaj utakmice, uživaš u ambijentu punog stadiona, ali valjda ću i ovdje to doživjeti.
Ističe Župarić da ni po povratku u Portland nije bilo slavlja s navijačima. Što zbog trenutne situacije, što zbog drugačijeg mentaliteta u odnosu na onaj u Europi.


– Dobro smo proslavili u hotelu, ali kad smo se vratili u Portland, nije bilo baš nikakvog slavlja s navijačima. Valjda toga nema u Americi, meni je bilo čudno kako nam je stadion svaki put rasprodan, a kada poslije utakmice odem u pub u kojem su navijači još u dresovima, baš nitko me ne prepoznaje. Jednostavno, drugačiji je taj mentalitet, ja u Rijeci od muke nisam sedam dana izlazio iz kuće kada bismo izgubili utakmicu.


Vrh svijeta


Osvrnuo se Župarić i na cijeli »MLS is Back« turnir koji je poslužio kao svojevrsni test prije nego se po sličnom modelu vratio i NBA.


– MLS je organizacijski vrh svijeta, a mogu samo zamisliti kako je s NBA. Bili smo smješteni u Disney World Resortu sa svim ostalim momčadima, svaka je imala svoj kat, teretanu, ma baš sve smo imali što nam je potrebno… Onog što nije bilo, organizatori su u nekoliko dana napravili, testirali su nas svaki drugi dan i baš ništa nisu prepustili slučaju. Bili smo sami u sobama i bilo je zabranjeno posjećivati nekoga i imam osjećaj da se nitko ni s kim nije družio osim nas Balkanaca. Mi smo svaki dan u lobbyju hotela po tri sata pili kavu i razgovarali. Skupili bi se mi iz raznih klubova i tako kratili vrijeme, inače bismo izludili.


Zaključno, Župarićevi dojmovi nakon osam mjeseci u SAD-u su isključivo pozitivni.


– Prezadovoljan sam što sam došao ovdje, Samim time što su trener i predsjednik došli u Rijeku po mene i tri dana razgovarali sa mnom, pokazali želju da me dovedu, omogućili su mi da se osjećam bitnim. I momčad me dobro primila, nisam niti u jednom trenutku osjećao bilo kakvu nelagodu i mogu se samo nadati da će se sve, kada govorimo o nogometu, nastaviti kao i do sada – zaključio je Dario Župarić.


Kup iz Šibenika ne osjećam svojim


U jesenskom dijelu sezone Župarić je za Rijeku nastupio u drugom kolu Hrvatskog kupa protiv Varaždina, samim time i njegovo ime bi trebalo stajati na popisu osvajača trofeja, ali…


– Meni taj Kup ništa ne znači jer mu igrački nisam pridonio, više mi znači što ga je Rijeka osvojila nakon svih priča o raspadu koje se ponavljaju iz sezone u sezonu i zbog toga sam stvarno sretan. Znamo da je situacija teška, da svi ulažu, a Rijeka smanjuje budžet, ali treće mjesto i Kup su velik rezultat – kaže Župarić koji je u stalnom kontaktu s bivšim suigračima.


– Rijeka je igrala finale Kupa nakon moje utakmice tako da sam sve pratio, čak su me i zvali na videopoziv kada su slavili nakon utakmice. I trener Rožman je zvao, čestitao mi je, kao i ja njemu.