Liga prvaka zove...

BITKA ZA DRUGO MJESTO “Lokosi” su najveća prijetnja riječkim ambicijama u prvenstvu ove sezone

Denis Frančišković

Antonio Mirko Čolak tijekom Jadranskog derbija/Foto Arhiva NL

Antonio Mirko Čolak tijekom Jadranskog derbija/Foto Arhiva NL

Impresivan niz napravili su »lokosi« Gorana Tomića, u sedam kola imaju šest pobjeda, od kojih pet u nizu. Zagrepčani dolaze na Rujevicu za tri kola. Bit će to zasigurno derbi pod povećalom



RIJEKA  Gušt je igrati ovakve završnice prvenstva! Znakovito je ustvrdio Franko Andrijašević, ponajbolji igrač Rijeke nakon pobjede nad Hajdukom koja je dodatno zakomplicirala borbu za vrh HNL i mjesta koja vode na euro scenu. Dodatnu draž svemu dala je posljednja pobjeda Lokomotive u Velikoj Gorici (1:3) koja je preskočila Splićane i na trećem mjestu opasno se približila Riječanima na samo bod. Dinamo je odavno pobjegao, no dugo tako zanimljivo nije bilo u borbi za raspodjelu europskih ulaznica. U »bubnju« je još velikih 30 bodova, ulozi su veliki, donose novac i promociju, a ove godine posebnu težinu nosi osvajanje drugog mjesta koje vodi u drugo pretkolo Lige prvaka.


Treće i četvrto mjesto vode u drugo pretkolo Europske lige, a puno ovisi i o tome tko će osvojiti Kup Hrvatske. Bude li osvajač Rabuzinovog sunca među prve četvrtoplasirane momčadi HNL-a u kvalifikacije Europske lige će i petoplasirana momčad… U svakom slučaju posebno zanimljiva bit će borba za drugo mjesto, posebno zato jer prolazak samo jedne prepreke donosi već grupnu fazu Europske lige.Što je pokazalo prvih sedam kola i tko je najviše profitirao u toj borbi? Od drugoplasirane Rijeke do petoplasiranih Osječana pet je bodova razlike, a tom »vrtlogu« borbe najviše su profitirali Rijeka i Lokomotiva, dok su Hajduk i Osijek bitno umanjili svoje izglede. Posebice kad su u pitanju zadnja tri kola u kojima su Splićani u tri derbija osvojili samo jedan bod, Osječani četiri…

Blijedi Splićani


Posebno impresivan niz napravili su »lokosi« Gorana Tomića, u sedam kola imaju šest pobjeda, od kojih pet u nizu. Lokomotiva je redom dobijala Rijeku, Istru 1961, Varaždin, Inter, Slaven Belupo i Goricu. Izgubila je samo od Hajduka (1:0) na Poljudu, triput je pobjeđivala u gostima uz gol razliku od 14:3. Po jedan pogodak zabili su joj samo Rijeka, Hajduk i Gorica. Momčad za koju mnogi znaju reći da je Dinamova filijala najugodnije je iznenađenje proljeća i u ovom trenutku možda i najveća prijetnja Riječanima kojima u goste dolazi za tri kola. Bit će to zasigurno derbi pod povećalom, neovisno što »lokose« čekaju dva teška domaćinstva s Osijekom i Dinamom.


Preporođena Rijeka pod vodstvom Simona Rožmana pobjedom u Jadranskom derbiju preotela je Hajduku drugo mjesto i gurnula ga na četvrtu poziciju, a usporedno s dobrim rezultatima raste i samopouzdanje riječke momčadi koju čekaju dva gostovanja u nizu, kod Istre 1961 i Varaždina, protivnika iz donjeg doma. Rijeka je nakon Lokomotive (18 bodova) osvojila najviše, 16, proljetnih bodova od ove četiri momčadi, četiri puta je pobjeđivala i jednom rezmizirala. No, u to vrijeme uzela je »skalp« Osijeku i Hajduku te Dinamu u četvrtfinalu Kupa.




Hajduk pod vodstvom Igora Tudora najveće je razočarenje proljeća, u sedam utakmica Splićani su osvojili samo deset bodova iako su dugo držali drugo mjesto, prije samo pet kola imali su velikih deset bodova prednosti u odnosu na Goricu, Osijek i Lokomotivu. Osječani su s devet proljetnih bodova još gori, momčad koja pobjeđuje Dinamo, Rijeku i Hajduk ima velikih problema s »manjim« klubovima i promijenjivom formom, toliko da je uprava već zacrtala veći imperativ u osvajanju Kupa. Dojam je Osječani s puno oscilacija teško prate prvenstveni ritam.


Osijeku najteže


Što nudi raspored ovom kvartetu do kraja prvenstva? Po pitanju domaćinstva nešto bolje stoje Lokomotiva i Hajduk, »lokosi« su šest, »bili« pet puta domaćini, dok Rijeka i Osijek moraju šest puta u goste.Rijeka je domaćin Lokomotivi, Gorici, Dinamu i Istri 1961 u posljednjem kolu, dok uz dva vezana gostovanja (Istra 1961, Varaždin) mora još u Koprivnicu, Osijek, te Zaprešić i Split u nizu. Lokomotiva doma igra čak tri velika derbija, s Osijekom, Dinamom i Hajdukom, ali mora i u goste kod Rijeke i Osijeka u posljednjem kolu.

Hajduk ima lakše domaće protivnike (Inter, Varaždin, Slaven Belupo), ali i domaće derbije s Osijekom i Rijekom. Najveći problem Splićanima je evidentan pad forme i realizacije, ne promijene li nešto bitno u tim prvim susretima, u posljednja četiri kola kad igraju s Osijekom Dinamom i Rijekom mogli bi zapasti u još veće probleme. Osijek, dojam je, ima možda i najteži raspored. U Gradskom vrtu dočekuje Goricu, Rijeku, Istru 1961 i u posljednjem kolu Lokomotivu kod koje mora već u sljedećem kolu u goste, jednako kao i kod Dinama i Hajduka do kraja.


Sve u svemu, moglo bi biti ovo nakon dugo vremena zanimljivo nogometno proljeće. Svi preduvjeti su tu, ne poremeti li draž natjecanja sve prisutniji koronavirus.


Tko s kim do kraja…


2. RIJEKA 47


Istra 1961, Varaždin, LOKOMOTIVA, S. Belupo, GORICA, Osijek, DINAMO, Inter, Hajduk, ISTRA 1961.


3. LOKOMOTIVA 46


OSIJEK, DINAMO, Rijeka, HAJDUK, Istra 1961, VARAŽDIN, INTER, S. Belupo, GORICA, Osijek.


4. HAJDUK 45


INTER, Istra 1961, VARAŽDIN, Lokomotiva, S. BELUPO, Gorica, OSIJEK, Dinamo, RIJEKA, Inter.


5. OSIJEK 42


Lokomotiva, S. Belupo, GORICA, Inter, Dinamo, RIJEKA, Hajduk, ISTRA 1961, Varaždin, LOKOMOTIVA.


*Velikim slovima otisnute su domaće utakmice