Tko će prvi?

BIŠĆAN&BURIĆ Aktualni treneri Rijeke i Hajduka čekaju na svoje prve pobjede u Jadranskom derbiju

Denis Frančišković

Igor Bišćan i Damir Burić/Foto Arhiva NL/Foto PIXSELL

Igor Bišćan i Damir Burić/Foto Arhiva NL/Foto PIXSELL

Igor Bišćan je prvo podijelio bodove sa Zoranom Vulićem, pa sa Sinišom Oreščaninom, a onda je doživio i težak poraz od Burićeva prethodnika na klupi Hajduka



RIJEKA Rijeka protiv Hajduka. Jedini istinski Jadranski derbi i tradicija duga desetljećima. U »jugo« ligi Hajduk je slavio u 24, Rijeka u 11 utakmica. U HNL-u »bijeli« se s 27 pobjeda opasno približavaju »bilima« koji su pobjeđivali 31 put… No, nije oduvijek to bilo samo nadmetanje na travnjaku i tribinama, bilo je to i veliko trenersko nadmudrivanje.


U Rijeci kad su u pitanju Jadranski derbiji (ne)opravdano se uvijek u fokus stavlja era Damira Miškovića, najtrofejnije razdoblje kluba, kojeg je sadašnji vlasnik praktički preuzeo u ožujku 2013. godine. U tom razdoblju utakmice protiv Hajduka na riječkom su kormilu vodila četiri trenera, Dragan Skočić, Elvis Scoria, Matjaž Kek i Igor Bišćan.


Počelo je Skočićevim porazom pod stijenama Kantride s visokih 0:3 (Vukušić 2, Caktaš) pred pet tisuća gledatelja u vrijeme kad je trener Hajduka bio Krasimir Balakov. Momčad je potom preuzeo Elvis Scoria koji je u nadmetanju s Mišom Krstičevićem pobijedio na Kantridi (1:0) i remizirao na Poljudu (1:1).




Nakon toga počela je era Matjaža Keka, najdugovječnijeg trenera u HNL-u koji je »bijele« vodio u 201. prvenstvenoj utakmici i pritom pobijedio 122, a izgubio 29 ogleda. Kek je posebno bio uspješan u rivalstvu sa Splićanima, od kada je preuzeo momčad u ožujku 2013. u 22 utakmice Rijeka je pod njegovom palicom slavila čak 13 puta, uz osam neriješenih ishoda i samo jedan poraz!


Kekove pobjede


Dok je na Kantridi i Rujevici stolovao Kek momčad podno Marjana nije pobijedila »bijele« čak 18 utakmica u nizu, a najuvjerljivija riječka pobjeda bila je ona u sezoni 2013/14. kada su Krstanović i Anas Sharbini zabili po dva gola za slavljenički poker. Zanmljivo, Kek je u prvoj utakmici sa Splićanima slavio na Poljudu 1:2, dok je »bile« vodio Mišo Krstičević, a na riječkim vratima bio Ivan Mance, sadašnji zamjenik sportskog direktora.


Posebno dojmljiva Rijeka je bila u sezoni 2015/16. kada je Hajduk vodio sadašnji trener Damir Burić. U četiri međusobna ogleda Kek ga je triput matirao, dok je jedan ogled završio bez golova. Posebno se pamti Rijekina pobjeda na Poljudu 0:3 golovima Bezjaka, Tomasova i Balaja pred 25 tisuća gledatelja. Kek je pobjeđivao Krstičevića, Tudora, Carrilla i Pušnika, ali protiv Željka Kopića bio je manje uspješan, odnosno poravnat u ishodima. Upravo su »bili« pod vodstvom Kopića 2. veljače 2017. prekinuli svoj »crni« niz i trijumfalno prošli Rujevicom (1:2) golovima Bašića i Ercega, dok je za Rijeku zabio Bradarić. Slavila je i Kekova momčad (3:1), dok su dva ogleda završila bez pobjednika (1:1).


Težak poraz


Odlaskom Keka klupu »bijelih« preuzeo je Igor Bišćan. Startao je s osam utakmica u nizu bez poraza, a nakon pobjedničke premijere u Zaprešiću (1:2) u drugoj je utakmici morao na Poljud. I to prazan, bez gledatelja, uz loš nogomet na kiši rivali su podijeli bodove (1:1) u vrijeme dok je domaćine vodio Zoran Vulić. Uslijedila su potom dva Bišćanova sraza protiv Siniše Oreščanina na klupi te još jedan remi i težak poraz. Na Rujevici je završilo bez golova, u Splitu je Rijeka lakoćom pala u travnju s čak četiri gola u mreži.


U nedjelju je novi sraz na Rujevici i nova prilika i za Bišćana i za Burića. I jedan i drugi ne pamte međusobne utakmice po dobrom. Obojica još čekaju pobjedu u Jadranskom derbiju iako su obojica rušila jaki Dinamo. Nakon dugo vremena Jadranski derbi plijeni dodatnom draži. I nosi bitan ulog. Rijeka bi se pobjedom približila na samo bod Splićanima, Hajduk bi dobio novi vjetar u leđa na vrhu. Naboja sigurno neće nedostajati, a i taktičkog nadmetanja Bišćana i Burića iako su obje momčad oslabljene. Obje momčadi imaju svoje adute, Rijeka je papirnati favorit, a dojam je da u sadašnjoj situaciji mogu pobijediti i jedni i drugi. Ili tko zna, možda Bišćan i Burić i dalje ostanu bez pobjede…