Nedostižno drugo mjesto

Bijeli u raljama teorije, pred ciljem najlošije ligaške sezone u posljednjih sedam godina

Denis Frančišković

Foto R. BRMALJ

Foto R. BRMALJ

Riječani će u jednom, ligaškom dijelu teško reprizirati prošlu godinu čime se sezona (ne)očekivano pretvara u rezultatski najlošiju posljednjih sedam godina. I to u trenutku kad se igra jedna od najuzbudljivijih završnica HNL-a te kad drugo mjesto predstavlja svojevrsni trofej jer već prolazak jednog protivnika donosi grupnu fazu Europske lige



RIJEKA Nogometaši Rijeke ostvarili su dva zacrtana cilja ove sezone. Izborili su Europu i promovirali svoju mladost. Trener Simon Rožman će reći kako je u igri još jedan cilj – osvajanje Kupa.


No, »bijeli« imaju i četvrti cilj kojem se potajno nadaju. On je sferi puke matematike, ali dok postoje šanse Rožmanova momčad želi uništiti Osijekove i Lokomotivine snove i ako je moguće (pre)oteti im drugo mjesto. Naravno glavni preduvjet za takvu, mnogi smatraju malo vjerojatnu mini senzaciju, dvije su pobjede, ona na Poljudu i ona domaća protiv Puljana.


U isto vrijeme Osijek koji gostuje kod Varaždina i prvenstvo završava domaćom utakmicom s »lokosima« ne smije osvojiti dva boda, a Lokomotiva tri u domaćem susretu s Goricom i dojam je »meč lopti« s Osječanima u Gradskom vrtu. U najboljoj, točnije idealnoj varijanti za Riječane oba sastava bi trebala izgubiti u idućem kolu, a potom remizirati u međusobnom okršaju. Naravno, uz dvije Rijekine pobjede.




Takav scenarij nije nemoguć, dapače, no puno se toga mora poklopiti »bijelima«. Tek sada se vidi koliko su tri poraza u nizu ostavila su traga u vrhu ljestvice.


Bilo kako bilo Riječani su više pozornosti odlučili staviti na vlastite redove i optimiziranje forme. A uoči novog Jadranskog derbija pred praznim tribinama forma oba sastava je u uzlaznoj putanji nakon što su i Simon Rožman i Igor Tudor matirali »modre«. No, sfera matematike je drugačija, Rijeka i Hajduk su na šestom i sedmom mjestu u posljednjih pet kola s osvojenih samo šest bodova. Dinamo je još gori. Osvojio je od 15 mogućih samo pet bodova! U tom smislu prednjače Osijek (13), Varaždin (12) i Lokomotiva (11).


Rijeka i Hajduk definitivno su razočarenja post-korona nastavka prvenstva, u posljednja dva kola bit će to, čini se, samo »popravljanje štete«. Splićani su u još goroj poziciji, ispali su iz borbe za drugo mjesto. Riječani su još uvijek u njoj, ali imaju prigodu i obraniti Rabuzinovo sunce što bi sigurno navuklo vedre tonove nad Rujevicom i sezonu opet učinilo pamtljivom.


Samo ispred


Nije tajna da su »bijeli« uoči Jadranskog derbija priželjkivali još jednu olakotnu okolnost. Pobjedu Dinama i čekanje utakmice s četiri boda prednosti. No, dojmljiva predstava Tudorove momčadi u Maksimiru koja je ugodno iznenadila ostavila je »bijele« i »bile« na jedan bod razmaka.


I dala dodatnu draž nedjeljnom derbiju. Riječani žele nastaviti tradiciju u eri Damira Miškovića i prvenstvo završiti ispred Splićana, domaćini dodatno napunjeni samopouzdanjem pobjedom napokon preskočiti rivale s Kvarnera i to zapečatiti trijumfom u Zaprešiću. Sve po onoj Rijeka ispred Hajduka, Hajduk ispred Rijeke. U ovom slučaju pa makar na trećem ili četvrtom mjestu…


Podjela naslova u HNL-u uglavnom je godinama rezervirana za Dinamo, dok je posebnu draž imala borba za druga i treća mjesta. Zanimljivo, Rijeka je zadnjih šest prvenstva pet puta bila druga i jednom osvojila naslov, dok je u isto vrijeme Dinamo pet puta bio prvak i jednom doprvak. Hajduk je u toj eri vladavine »modrih« i »bijelih« pet puta bio treći, Osijek jednom.


Osijek nikad drugi


Uz tih pet mjesta doprvaka »bijeli« su još dva puta bili drugi (1999., 2005.), a tri puta osvajali su i treća mjesta (2004., 2009., 2013.). Još zanimljive je da Osijek nikad nije osvojio drugo mjesto u HNL-u i sada mu je najbliži, dok je čak šest puta bio treći (1992., 1995., 1998., 2001., 2008., 2019.). Lokomotiva je jednom bila druga i to 2013. godine, dok je Hajduk čak 12 puta osvajao mjesto doprvaka, posljednji put 2012. godine. Od šest splitskih naslova u HNL-u onaj posljednji datira iz 2005. godine…


Druga mjesta u HNL-u još su osvajali Slaven Belupo (2008.), Inter (2005.) i Zagreb (1992., 1994.), a treća Croatia (1994.), Hrvatski dragovoljac (1997.), Varteks (1996., 2003.), Zagreb (1993., 2007.), Cibalia (2010.), Split (2011.) i Slaven Belupo (2012.). I to zorno govori gdje su završili nekad puno moćniji i poznatiji hrvatski klubovi… U toj podjeli Dinamo u 28 prvenstava samo dvaput nije bio među tri prvoplasirana sastava (1992., 2005.).


Riječani će tako barem u jednom, ligaškom dijelu teško reprizirati prošlu godinu čime se sezona (ne)očekivano pretvara u rezultatski najlošiju posljednjih sedam godina. I to u trenutku kad se igra jedna od najuzbudljivijih završnica HNL-a te kad drugo mjesto predstavlja svojevrsni trofej jer već prolazak jednog protivnika donosi grupnu fazu Europske lige.


Rijeka je europsku ulaznicu osigurala još ranije i to pobjedom Varaždina u Velikoj Gorici, a izlazak na euro scenu ovisi o tri moguća scenarija. Ukoliko osvoje drugo mjesto, »bijele« čekaju kvalifikacije drugog pretkola Lige prvaka 25./26. kolovoza, ukoliko osvoje Kup igraju treće pretkolo Europske lige (24. rujna), a ukoliko ne osvoje ni drugo mjesto niti Kup, čeka ih drugo pretkolo Europske lige 17. rujna.